Analyser

The Combine – den stora arbetsintervjun

NFL Combine ger collegespelare möjlighet att visa upp sig för scouter och tränare. Förutom resultaten i de fysiska testerna så är alla personliga möten oerhört viktiga. Vi kollar på de spelare som stod ut i år.

Det kallas ofta för ligans stora arbetsintervju. 327 hoppfulla unga män bjöds in till NFL Combine i år. Spelarna testas på sina fysiska färdigheter och träffar potentiella arbetsgivare. Då gäller det så klart att göra ett bra intryck om man vill ha jobbet. Betydelsen av testerna är omtvistad. Vissa hävdar att resultaten inte tas på så stort allvar av rekryterarna. Men fortfarande ser vi varje år hur spelare klättrar på listorna efter imponerande insatser.

Egentligen är det en galen tillställning som på många sätt tjänar som ett exempel på hur nördigt NFL kan vara ibland. Man mäter allt från vikt till storleken på händerna. Spelarna testas på allt från bänkpress till sprint. NFL Combine startade som ett smidigt och kostnadseffektivt sätt att göra läkarundersökningar och mätningar av väldigt många unga män på samma gång. I dag har det utvecklats till en lika populär och bevakad händelse som draften och andra delar av NFL.

Det råder som sagt ingen tvekan om att bra resultat i testerna kan göra att en spelare draftas tidigare. Vilket betyder att de kommer att få mer betalt när de ska skriva på sitt första kontrakt. Inte undra på att man kallar en bra tid på kortsprinten 40 yard dash för ”a dash för the cash”.

Spelare som stod ut – Mattias Olsson

NFL Combine handlar mycket om att bekräfta det som man redan anade. Alla gissade att Robert Griffin III skulle springa snabbt och att Matt Kalil skulle visa på bra teknik i övningarna för de offensiva linjespelarna. Men i och med att de båda bekräftade det när de var tvungna så är det inte längre någon som kan säga något annat. Generellt så var det många av de högt rankade spelarna som levererade i år. Men låt oss kolla på några av de spelare som var mest imponerande – både kända och okända.

Draftens tre högst rankade quarterbacks kastade inte på NFL Combine. Andrew Luck och Robert Griffin III visade båda upp hur atletiska de var i fystesterna men sparade kastandet till deras Pro Days, där de känner sig mer bekväma. Luck sprang i stort sett samma tid på kortsprinten som Cam Newton, imponerade i nästan samtliga av de övriga grenarna och visade att han är en komplett quarterback på alla sätt. Ryan Tannehill drogs med skada, det gjorde även Brock Osweiler.

Men bland de som kastade så imponerade framförallt Kirk Cousins. Bra träffsäkerhet och tajming av Cousins, som rankas bland de fem bästa på sin position i årets draft.

Bör också tilläggas att RGIII ska ha imponerat i samtliga möten och intervjuer med sin intelligens och kunskap om spelet.

Flera av de offensiva linjespelarna imponerade också. Årets bästa tackleMatt Kalil, USC, visade att han är just det. Var ruskigt bra på det mesta. David DeCastro, Stanford, stod ut något enormt bland draftens guards. Snabba fötter och en överlägsen teknik jämför med konkurrenterna.

Cordy Glenn, guard som spelade för Georgia, var en av de stora vinnarna – bokstavligt talat. Han sprang sin 40 yard dash på under fem sekunder och väger nära 160 kilo. Han visade hur atletisk han är trots sin storlek och klättrade tveklöst på listorna.

Bland wide receivers så stärkte Michael Floyd, Notre Dame, sina aktier med en mycket bra Combine. Han sprang en snabb sprint för en kille i hans storlek och visade på fina händer i receiver-övningarna. Påminde lite om en fattig mans Calvin Johnson. Även Stephen Hill, Georgia, slog scouterna med häpnad. Han hade en riktigt vass tid på sprinten och såg bra ut i alla övningar. En kille som verkligen har fått lagens ögon på sig nu.

Årets grupp av cornerbacks är väldigt bra. Och dagarna på Combine ändrade knappast någons uppfattning om att Morris Claiborne, LSU, är nummer ett. Men däremot gjorde tvåan Dre Kirkpatrick, Alabama, en ganska dålig insats och fick sig en utmanare i bråkstaken Janoris Jenkins. Jenkins gjorde en väldigt bra Combine men tvivel kvarstår kring hans förflutna. Han har vid två tillfällen gripits med marijuana och vid ett annat tillfälle hamnat i slagsmål och sedan gjort motstånd när polisen försökt gripa honom. Beteendet fick honom utkastad från sitt college i Florida och han fick avsluta karriären med North Alabama.

En annan kille som imponerade på mig var en tight end som heter Drake Dunsmore, Northwestern. Han rörde sig bra och fångade bollen väldigt naturligt. Kommer inte gå högt men kanske gillade något lag vad de såg och får lite Gronkowski/Hernandez/Graham-feber.

Dontari Poe, Georgia, stod ut i en grupp av duktiga defensive tackles.

”Han är en av de killarna som bara inte passar in. Det är lite som, ”vi vet inte var du kom ifrån, men vi vill aldrig åka till den plats där du skapades.” // Ross Tucker, ESPN, om Poe.

Spelare som stod ut – Olof Westman

Robert Griffin III, QB, Baylor – Imponerade stort under veckan, inte minst vid intervjuer med både lagen och pressen. Visade upp både styrka och snabbhet och det har faktiskt börjat viskas om att det kanske borde vara RGIII som går först i draften.

Corey White, Safety, Samford – Corey White var cornerback under sin tid på Samford, ett litet universitet i Alabama. Kommer med sin fysik troligtvis att konverteras till safety i NFL. Visade upp följsamma höfter och bra explosivitet trots sin relativt tunga kropp. Sprang 40-yards på 4,55. Tippades bli odraftad men kan ha kämpat sig in i 6-7 rundan.

Luke Kuechly, MLB, Boston – Hade, något förvånande, frågetecken kring snabbhet och cover skills. Utraderade alla tvivel om sin atleticism och kommer gå som första MLB i draften. Kan ha pressat sig in som ett top 10 draft val.

Vontaze Burfict, MLB, Arizona State – Combines stora förlorare. Började 2011 som ett förstarundes val men har haft problem på både på och utanför planen under säsongen och många frågor kring hans psyke och fitness har uppstått. På Combine skyllde han på tränarna, på medspelarna och visade upp en allmänt dålig attityd. Sprang en långsammare 40-yard dash än Dontari Poe. Poe väger 44 kg mer än Burfict.

Dontari Poe, DT, Memphis – Är nog allas “top performer” för 2012 års Combine. Starkast i bänkpressen, sprang trots sin vikt 40 yards under 5 sekunder. Finns dock frågetecken kring fotarbete och varför hans produktion på collegenivå inte reflekterar den atleticism han besitter. Kommer gå i första rundan.

Kendall Wright, WR, Baylor – Hade verkligen toppar och dalar under Combine. Vissa tror att han kan med sin undermåliga 4,60 tid på 40 yards ha sprungit sig ur första rundan i draften. Andra tycker att han imponerande med sin route running och fina höfter. Svårt att förutspå hur Combine påverkade honom.

Nyheter

To Top