Nyheter

Thanksgiving betyder fotboll

På torsdag är det ”Thanksgiving” och i USA går högtiden hand i hand med god mat och NFL. Det är självklart en god sed att ta efter. Dessutom bjuder kvällen på några vassa matcher.

Thanksgiving är en helg där familjen samlas, åter god mat och kollar på fotboll. Ja, vissa knäppskallar skippar ju sporten så klart men de struntar vi i. Poängen är att den här helgen är en av de största i NFL-kalendern och ett tillfälle där hela släkten samlas framför TV:n. Ligan brukar också kunna boka in ett gäng riktigt vassa matcher till högtiden. Det har man lyckats med även i år.


Houston Texans hos Detroit LionsTorsdag den 21 november (18.30)

Det här är två lag som båda gick in i säsongen med högt satta mål. Förväntningarna från fansen var även de stora. Texans har inte gjort någon besviken och har bara förlorat en match hittills i år. Lions svagheter från förra året verkar bara ha förstärkts och man har fortsatt hålla fast vid sin obalanserade offensiv. Skillnaden är att man inte ens har lyckats utnyttja sina styrkor i år. Houston verkar kunna slå av på takten och glidflyga in i slutspelet medan Detroit vid det här laget inte kan göra mycket annat än att blicka framåt mot draften och nästa säsong.

Houston Texans har sett en smula schizofrent ut de senaste veckorna. Vi är vana att se dem som ett explosivt och offensivt lag som lutar sig på ett dominant springspel. Men den tionde veckan mötte man Chicago Bears i en match som spelades under väldigt dåliga förhållanden. Det blev en grisfest med lite offensiv där Texans vann genom att hålla Bears till bara sex poäng. Veckan efter mötte man Jaguars på hemmaplan och släppte till 37 poäng mot reserven Chad Henne. Matt Schaub och passanfallet gjorde dock en ruskigt bra match och Texans vann på övertid.

Texans är fortfarande vårt högst rankade lag i NFL. Offensiven är bra och försvaret likaså. Mot Jaguars visade man även att special teams är bra då rookien Keyshawn Martin spelade en stor roll i att man kom tillbaka i matchen. Är det oroväckande att man släppte så mycket poäng mot ett av ligans sämsta anfall? Inte direkt.

Detroit Lions åkte på en tung förlust förra veckan. Det var mycket begärt att de skulle vinna över Packers men den situationen hade de själva satt sig i. Nu är slutspelet väldigt långt borta. Det här laget har på många sett ut väldigt mycket som fjolårets lag. Samma styrkor. Samma svagheter. Man passar fortfarande för mest yards i NFL men springer bollen med medioker effektivitet. Detta har man dock jobbat med och det är inte ett jätteproblem. Om något har man haft svårt att avsluta sina serier med touchdowns.

Försvaret får alltid mycket skit när man pratar om Lions. Men ärligt talat så har det inte varit helt förskräckligt. I vissa matcher har man till och med spelat riktigt bra. Men visst är kraven väldigt höga på den defensiva linjen. Med all rätt. Tycker det har sett bättre och bättre ut. Nick Fairley har gjort två riktigt bra matcher i rad. Ndamukong Suh verkar tidvis omotiverad. Någon måste vara på honom mycket mer. Han är inte i närheten av att nå sin fulla potential. Lions secondary är fortfarande ett klipp och klistra-projekt och bör vara en prioritet under uppehållet.

Texans kommer att vinna här, tror jag. Visst är man nästintill obesegrade men det sårade nog stoltheten att man nära nog förlorade mot Jaguars och tillät Chad Henne att kasta sönder försvaret. Matthew Stafford är fortfarande en av ligans bästa quarterbacks och Calvin ”Megatron” Johnson är utan tvekan ligans bästa receiver. Så Lions kommer nog att få en del poäng. Men en trögstartad offensiv för Texans kommer igång i andra halvlek.

Håll ett öga på

J.J Watt var osynlig långa stunder mot Jaguars. Man gjorde ett bra jobb med att dubbla honom. Men vad, eller vem, händer när Jaguars ska avgöra och har bollen på Texans 8-yardslinje på övertid? Watt sackar Henne på första down och slår ned kastet på andra. Houston fick tillbaka bollen och vann. Fortfarande årets bästa försvarsspelare.

Ryan Broyles är en rookie som valdes i andra rundan av Lions. Calvin Johnson kommer att dra på sig flera försvarare, Nate Burleson är borta med skada och Titus Young bänkad av disciplinära skäl. Det här är Broyles chans.

Keyshawn Martin nämnde vi tidigare. Hade en jättematch mot Jaguars. En touchdown och flera riktigt bra returns. Håll koll på den korta och snabba Martin.

Slutresultat

Texans-Lions: 34-23


Washington Redskins hos Dallas CowboysTorsdag den 21 november (22.15)

En väldigt intressant match mellan två lag som i allra högsta grad har chans på en slutspelsplats. Trots att Redskins tränare Mike Shanahan helst vill fokusera på vilka som ska spela nästa år istället. Men Giants möter Packers på söndag och det är en match som man mycket väl kan förlora. Då faller de till 6-5. Om Cowboys vinner den här matchen hamnar de på samma resultat. Om Redskins vinner så skulle det betyda att både de och Dallas skulle ligga en match bakom Giants i topp. NFC East är som vanligt helt vidöppen.

Redskins offensiv är minst sagt spännande. Och bakom allting står Robert Griffin III. I senaste matchen satte han fjorton av sina femton passningar, kastade fyra touchdowns och hade en perfekt ”quarterback rating”. Han ombeds inte att bära sitt lag på samma sätt som kollegan Andrew Luck i Colts. Men det gör inte hans spel mindre imponerande. Det är inte så att han bara ger sig på de enkla spelen. Han springer för fyra nya försök, kastar 80-yards touchdowns och konverterar fjärde och lång. Omåttligt imponerande. Precis som var fallet med Cam Newton och Panthers förra året så gynnas springspelet av att ha en snabb quarterback som kan sticka iväg själv. Det är på marken som Redskins är riktigt bra.

Försvaret är fortfarande väldigt skakigt. Flera skador på viktiga spelare har gjort den här säsongen till en rejäl uppförsbacke för den här enheten. Man stänger ned springspelet rätt bra men sen är det värre. London Fletcher är en legend och en erkänd tacklingsmaskin där på mitten av försvaret och den unga Ryan Kerrigan, outside linebacker, är en spännande spelare som har knaprat ihop 13 sacks på sina 26 matcher. Men man får alldeles för lite press på motståndarna quarterback och har inte ett tillräckligt bra secondary för att hantera det.

Dallas Cowboys lyckades med nöd och näppe vinna över Cleveland Browns på hemmaplan i söndags. Frågan är om den mäktiga Cowboys Stadium hade stått kvar annars. Fansens frustration är stor. Men Browns är inte så jäkla dåliga som man kan tro och har skakat flera bra lag i år. Problemet med Cowboys är att man i stort sett inte har något springspel överhuvudtaget. Tony Romo har gjort sig förtjänt av mycket beröm på senaste tiden. Tre matcher, 4 TDs, 0 INTs, 843 yards och 71 procent lyckade passningar. I november har Romo vunnit fjorton raka hemmamatcher. Den här behöver han verkligen.

Försvaret spelar på en hög nivå och Brandon Carr, cornerback, är fortsatt en av årets bästa värvningar. Att DeMarcus Ware är den enda som genererar någon pass rush verkar inte påverka hans produktion. Som vanligt. Men frågan är om Cowboys linebackers, utan ledaren Sean Lee, kan stoppa allt som Shanahan och son kastar mot dem. Rookien Alfred Morris har visat sig vara svår att få ned och det gäller att man spelar disciplinerat.

Det är svårt att veta vad man ska tro om den här matchen. Jag tror på Cowboys i år. Försvaret spelar bättre än någonsin, Romo har mer kvar att ge och vad jag har hört så är det en ny och städad Dez Bryant vi ser den här säsongen. Men Griffin och hans Redskins är en riktig joker. Den unga charmören har fått alla att tro att han är den nya messias. Den typen av passion och hängivelse kan räcka långt. Men i den här matchen tror jag att gammal är äldst.

Håll ett öga på

Redskins pass rush har en god chans att komma igång mot en offensiv linje i Cowboys som har haft det jobbigt.
Kan bli en nyckel till matchen med tanke på Dallas dåliga effektivitet på marken.

Jason Witten gör en riktigt fin säsong i det tysta. Han har inte fångat många touchdowns men är den spelare som Cowboys lutar sig på i tuffa och kritiska situationer. Har över 600 yards i mottagningar redan.

Robert Griffin III har gjort några fantastiska matcher i år. Han är ett nöje att se. Kan han göra det igen? Mot ett bra försvar. Kommer nog att behöva använda benen i den här matchen.

Slutresultat

Redskins-Cowboys: 27-31


New England Patriots hos New York JetsTorsdag den 21 november (02.30)

Det här är nog veckans minst intressanta uppgörelse. Jag väntar mig att Patriots ska köra över Jets. Särskilt efter att man slängde upp 59 poäng på Colts förra helgen! Nu är inte det den bästa värdemätaren kanske men man kan väl konstatera att Patriots offensiv, som har gjort 45, 37 och 59 poäng sina senaste tre matcher, är på gång. Det finns en annan balans som man inte har haft tidigare. Ramla inte av stolen nu men Patriots har faktiskt det femte bäst rankade springspelet i NFL. Stevan Ridley, på sitt andra år, har redan 150 yards mer än någon running back i Patriots hade på hela förra året.

Det som verkligen vinner matcherna åt Patriots däremot är turnovers. Spelets viktigaste statistik förutom poäng. Den fantastiska Tom Brady, vars genialitet vi har nyfunnen uppskattning för, ger nämligen väldigt sällan bort bollen. 21 touchdowns mot tre interceptions är galet bra. Det slutar inte där. Stevan Ridley har bara en fumble på 185 försök. Patriots spelar ett försvar där Vince Wilfork och hans kompisar stoppar springspelet samtidigt som man producerar en jäkla massa turnovers åt andra hållet. Trots att man också tillåter många stora spel. Försök att smälta det här: Den totala skillnaden i antal turnovers, bortgivna och forcerade, mellan Patriots och Kansas City Chiefs är 41. Fyrtioen! Om det hade varit omvänt så hade Chiefs också varit 7-3. Minst!

New York Jets har varit en cirkus i år. Man kan utan att överdriva säga att Mark Sanchez har varit ligans sämsta quarterback i år. Det kan inte finnas en möjlighet att han är kvar nästa år. Nu har han gjort fyra relativt dåliga säsonger i rad och någon gång måste till och med NFL Supporter sätta ned foten. Men förra veckan gjorde han en av sina bättre matcher i år mot St. Louis Rams. Till Sanchez försvar kan man väl säga att han knappast har några vettiga alternativ att kasta till. Inte heller springspelet är särskilt imponerande. Man envisas med att hålla fast vid den tröga Shonn Greene. Personligen hade jag kastat in Tebow för två veckor sedan. Varför inte?

Försvaret har däremot spelat upp sig. Trots att man saknar Darrelle Revis längst bak, kanske ligans bästa försvarsspelare, så har man spelat ett mycket respektabelt passförsvar. Antonio Cromartie har klivit fram som en av årets stabilaste cornerbacks i stjärnans frånvaro. Men det finns andra hål i försvaret. Trots att den unga Muhammad Wilkerson har gjort en riktigt, riktigt bra säsong så lyckas man inte stoppa springspelet. Wilkerson är, enligt statistiksajten ”Pro Football Focus”, rankad som den tredje bästa 3-4 defensive end på att stoppa running backs bakom J.J Watt och Justin Smith. Räkna med att Patriots springer åt motsatt håll från där Wilkerson står. Kolla efter #96, står han på höger sida så kan du säga ”de springer vänster”, och verka jättesmart. Varsågod!

Som sagt. Patriots kommer att vinna den här matchen. Troligen med en ganska bred marginal. Annars skulle jag bli mycket förvånad! Men Mark Sanchez och Rex Ryan vet att de spelar för sina jobb och ligans respekt. Kanske lyckas man hålla det här jämnt ett tag! Man vet ju faktiskt aldrig med NFL. Patriots dras också med ett helt gäng skador och frågan är vilket lag som kommer till start! Det kan göra det hela lite mer intressant.

Håll ett öga på

Wes Welker har 438 yards efter mottagningen i år. Det är hälften av hans produktion. Står fast vid den totala idiotin att inte erkänna den här lilla killens storhet.

Jeremy Kerley är Jets enda ens halvt vettiga receiver. Och han har faktiskt också producerat rätt bra i det tysta. Mot ett aggressivt, chansande försvar kanske Kerley kan ställa till med lite liv.

Aaron Hernandez är fortfarande listad som ”tveksam” för spel med sin fotskada. Om han kommer till start, och är helt frisk, så kan han få en del att göra när Gronkowski är borta med skada. Men Patriots lär inte stressa honom att komma tillbaka för tidigt.

Slutresultat

Patriots-Jets: 34-17


Hur lägger DU upp din ”Thanksgiving”? Blir det fotboll och kalkon, kanske?

Dela gärna den här artikeln på Twitter eller Facebook.

Nyheter

To Top