Nyheter

Vecka 12 – Nu är det dags för efterrätt

Det blev kalkon och tre matcher till varmrätt. Nu är det dags för efterrätt när resten av ligan ska spela. Även här hittar vi några potentiella nagelbitare som kan förgylla söndagskvällen!

Vi lärde oss ett par saker på Thanksgiving. New York Jets är en total cirkus. Det nådde något slags klimax när Mark Sanchez sprang in i arslet på sin medspelare, tappade bollen och Patriots sprang in den för en touchdown. Det börjar att bli dags att sluta snacka skit om New England Patriots försvar. Det spelar ingen roll att man tillåter många yards och en hel del poäng om man samtidigt producerar turnovers i den här takten. Dallas Cowboys offensiv är totalt obalanserad och det fungerar inte i NFL. Robert Griffin III är en superstjärna och det kanske är dags att börja ta Washington Redskins på allvar. Houston Texans har blivit experter att vinna dessa tajta matcher och i slutändan finns det bara en sak som betyder något. Vinsten.

Det var rejält synd om Detroit Lions som gjorde en riktigt bra match. Den bästa jag har sett dem spela i år. Ndamukong Suh, Calvin Johnson och Matthew Stafford spelade alla bra fotboll. Att förlora på en dum regel, trots att tränaren Jim Schwartz självklart ska kunna de dumma reglerna också, och för att ett field goal på övertid går stolpe ut är inte nådigt.

Nu, vidare till matcherna!


Minnesota Vikings hos Chicago BearsSöndag 25 november (19.00)

Kanske veckans mest intressanta match. Är han galen, tänker ni då? Låt mig förklara. Min fasta övertygelse är att Green Bay Packers kommer att vinna NFC North. Aaron Rodgers är helt enkelt för bra. Det betyder att allas nya favoritlag Chicago Bears tvingas lita på att man kan gå till slutspel på ett wildcard. Kruxet är att det finns fler som har samma plan. Om Minnesota Vikings vinner över över Bears i den här matchen så har de lika många vunna matcher. Och det är bara en av utmanarna. För Vikings är den här vinsten absolut nödvändig om man vill ha en chans.

Minnesota har överraskat många i år. Adrian Peterson kom tillbaka från sin skada och spelar på en fantastiskt hög nivå. Samtidigt spelar Percy Harvin väldigt bra. Men han är skadad just nu. Försvaret har spelat helt okej och har lyckats hålla Vikings kvar i många matcher. Det enda egentliga hindret från att Vikings skulle kunna ta sig till slutspel är Christian Ponder, quarterback. Han är på sitt andra år nu och det är fortfarande inkonsekvent spel han bjuder på. Han måste börja leverera varje vecka.

Man kan inte spela anfall med sitt försvar. Visst är det en ruskig fördel att ha aggressiva spelare på den sidan av bollen som slår bollen ur händer på running backs och plockar touchdowns på löpande band. Ännu bättre är det när de springer in varannan turnover för en touchdown. Men det här är ingenting som man kan lita på. Offensiven måste komma igång. Men med tanke på hur linjen blir mosad varje spel är det tufft så klart. Både att springa och kasta bollen. Med tanke på att man möter rätt galna defensiva linjer under resten av säsongen är det otroligt viktigt att man löser det här problemet. Nyförvärvet Brandon Marshall har varit bra i år men eftersom Cutler inte har haft tid att leverera bollarna så får han inte gå djupt lika ofta som han önskar.

Håll ett öga på

Adrian Peterson har med klarhet visat att han fortfarande är ligans bästa running back. Han snittar helt absurda 5.8 yards per försök. De där skadorna verkar inte sitta i längre.

Jared Allen och Brian Robinson har goda chanser att pressa Jason Campbell i den här matchen. Särskilt Allen kommer att vara en pina för Bears sopiga offensiva linje.

Matt Forte är en riktigt bra running back. Bears linje klarar inte av att hålla emot i passblockeringen. Kan man lyckas få igång ett hyffsat springspel, köra lite screen-passningar och play action så kan det underlätta något enormt.

Vikings passningsspel. Christian Ponder har inte spelat särskilt bra i år. Särskilt inte de senare veckorna. En fjärdedel av alla yards han har kastat för har kommit efter att Percy Harvin har fångat bollen och sedan sprungit med den. Harvin är borta den här matchen.

Slutresultat

Vikings-Bears: 20-16


Atlanta Falcons hos Tampa Bay BuccaneersSöndag 25 november (19.00)

Falcons har tappat lite av sitt buzz. Folk pratar inte om dem som ett av de absoluta topplagen. Intressant, tycker jag. Jämfört med Chicago är det här ett betydligt stabilare lagbygge. Matt Ryan kastade som sagt fem interceptions mot Cardinals förra veckan och de vann ändå. Kanske för att quarterback-spelet från motståndarna var nästan lika dåligt. Undra hur Ryan kommer att reagera på det? Det satte en smutsig fläck på en annars mycket bra säsong. Han kastade tre interceptions mot Raiders vecka sex och följde upp det med tre riktigt bra matcher så kanske reagerar han likadant nu. Jag tror att han har en stor match mot ligans sämsta passförsvar.

Tampa Bay Buccaneers är en av årets positiva överraskningar. Innan säsongen valde vi ut dom som ett av få lag som kunde skrälla i år. Men troligast var nog ändå att de skulle bli en utmanare de kommande åren. Men nu har man faktiskt en god chans på slutspelet. Det är ett otroligt intressant lag. Framförallt så måste vi prata om nyförvärven. Vincent Jackson, wide receiver, har gett Josh Freeman ett legitimt alternativ djupt och Carl Nicks, guard, har tydligt förbättrat springspelet. Lagets rookies är spännande. Doug Martin, Mark Barron och LaVonte Davis har gjort jättefina säsonger allihop. Försvaret är dock lite speciellt. Buccaneers är sämst i NFL på passförsvar och bäst i NFL på att stoppa springspelet. Men det här ser ändå ut som ett framtidslag.

Håll ett öga på

Doug Martin är en stor del av framtiden i Tampa Bay. ”Muscle Hamster” har redan nått 1,000-sträcket. Intressant spelare på alla sätt. Gör det mesta riktigt bra.

Matt Ryans fest. Bucs har som sagt det sämsta passförsvaret i NFL. Falcons är ruskigt bra på att kasta bollen. Det kan bli jobbigt.

Michael Turner är alltid ett samtalsämne. Många är engagerade i huruvida Turner har någon fart kvar i benen. Falcons linje blockerar inte speciellt väl för Turner men jag tycker att han ser seg ut. Han skulle göra sig bättre som en backup numera. Fortfarande riktigt bra vid målområdet och när det krävs en eller två yards.

Slutresultat

Falcons-Buccaneers: 31-24


San Francisco 49ers hos New Orleans SaintsSöndag 25 november (22.15)

49ers har fått mycket rubriker på senaste tiden. Även här på NFL Supporter. Alex Smith har spelat väldigt bra för sitt lag men ändå bänkas han nu för Colin Kaepernick efter att den unga quarterbacken har gjort en bra match. Eller egentligen en riktigt bra halvlek. Uppbackad av ett bra springspel kan han nog göra bra ifrån sig även mot Saints. De har ju minst sagt haft problem med sitt försvar. Även fast de har börjat att spela bättre på senaste tiden. 49ers stod för en mycket imponerande match mot Texans senast som återigen har skickat upp dem som en av favoriterna. Försvaret är bäst i NFL. Springspelet också. Det är bara i passningsspelet som har fått ta ett steg tillbaka. Kanske har Harbaugh känt att Smith har begränsat honom.

Saints är stekheta just nu. Trots ett tufft schema och en usel start på säsongen så slängde jag ut på Twitter förra veckan att de fortfarande har en chans på slutspelet. Drew Brees…är Drew Brees. Springspelet har kommit igång ordentligt som på gamla dagar och försvaret har bröstat upp sig en smula. Nu spelar Saints hemma och där är de tuffa. Det explosiva anfallet snittar några galna poängsummor där. Men man möter mycket bra motstånd. Ett lag som dessutom också de är rätt heta just nu och bra i alla faser av spelet. Men New Orleans gör poäng på alla och då kommer det att landa på Kaepernicks axlar.

Vill inte riktigt tippa den här för jag har ingen direkt känsla för eller emot. Men det är bara att bita i det sura äpplet. Jag tror att Saints tar det på hemmaplan, men skulle inte sätta några pengar på det direkt.

Håll ett öga på

Colin Kaepernick är nyckeln här. Saints lär fokusera på springspelet. Framförallt ska det bli riktigt spännande att se honom spela ännu en hel match!

Saints försvar har varit ett såll i år. Sämst i NFL om man ska säga det rakt ut. Hur ska man lyckas stoppa 49ers? Jag tror inte att man kommer att göra det speciellt många gånger. I så fall behöver man turnovers.

Slutresultat

49ers-Saints: 24-27


Green Bay Packers hos New York GiantsSöndag 25 november (02.20)

Vilken spännande fajt! Förra årets bästa lag mot de som faktiskt vann alltihop. Skicka inte några arga mejl nu, Giants-fans. Två riktiga utmanare som verkligen behöver den här vinsten. I sin division har Packers ett kaxigt Bears på samma resultat och Vikings precis i hasorna. Giants har både Cowboys och Redskins en match bakom sig just nu. En vinst skulle ge dem lite andrum. Båda har dessutom tuffa scheman kvar med flera matcher mot just de divisionsrivaler som jagar dem! Mycket står på spel i New York.

Jag tror på Packers i år. Chockerande nog rankar försvaret och anfallet på exakt samma plats jämfört med de andra lagen i ligan. Sug på den. Trots att Aaron Rodgers gör ännu en fantastisk säsong så är passoffensiven statistiskt sett bara någonstans kring mitten av ligan. Man har haft lite problem med skador där. Både Greg Jennings och Jordy Nelson har missat en del tid. Springspelet är uselt. Det är också anledningen till att Packers inte kastar för lika många yards. Man har verkligen försökt få igång ett spel på marken och springer mer än de flesta andra lagen. Men produktionen har varit usel och det är dags att ge bollen till Rodgers. Vilket man också har börjat att förstå.

New York Giants är som en berg- och dalbana. Ibland utklassar de riktigt bra lag eller så blir de dominerade av motstånd som man borde vinna över. Det är ingen som snackar om Eli Manning direkt. Hans spel förra året har på något sätt lyft honom ovan den snabba kritiken. Men man kan lugnt säga att han inte gör någon särskilt bra säsong i år. I dagsläget är han rankad som den tjugoandra bästa quarterbacken i NFL. Bakom spelare som Christian Ponder, Sam Bradford, Kevin Kolb och Russell Wilson till exempel. De senaste tre veckorna har han spelat förskräckligt. Det duger inte.

Det beror lite på att Giants receivers har varit lite småskadade och inte heller har lyckats komma loss från sina försvarare i år. Men det ursäktar inte Mannings spel. Den fruktade defensiva linjen har inte heller levererat. Giants ska vara glada att resten av lagen i divisionen spelar så dålig fotboll. I en svårare division hade man inte tagit sig vidare till slutspel med det spel som man bjuder på just nu. Men vi såg dem förra året och vet vilken potential som finns. Dags att plocka fram det nu.

Håll ett öga på

Eli Manning måste kasta ikapp med Rodgers den här helgen. Han har bara gjort enstaka bra matcher i år, om man ska vara ärlig, och nu behövs det en jättematch.

Randall Cobb har klivit fram som en härlig joker när Packers har haft skadeproblem. Nästan 600 yards och sju touchdowns nu för den flexibla Cobb. Springer även tillbaka punts och avsparkar.

Jason Pierre-Paul har varit okej i år. Men inte så mycket mer. Förra året såg han ut som att han skulle ta över NFL i år. Det har han inte gjort. Packers offensiva linje är inte bra och nu har Giants pass rushers chansen att få igång sin säsong.

Clay Matthews är borta den här matchen! Var ska pressen på Manning komma ifrån? Någon måste kliva fram. Annars har Giants anfall ingen ursäkt om de inte presterar.

Slutresultat

Packers-Giants: 34-30


Matcher på TV10

Söndag
19.00: Ingen match.
22.00: San Francisco 49ers hos New Orleans Saints
02.20: Green Bay Packers hos New York Giants

Måndag
02.30: Carolina Panthers hos Philadelphia Eagles


Samtliga matcher

22/11: Houston at Detroit – 18:30
22/11: Washington at Dallas – 22:15
22/11: New England at NY Jets – 02:20
25/11: Oakland at Cincinnati – 19.00
25/11: Pittsburgh at Cleveland – 19.00
25/11: Buffalo at Indianapolis – 19.00
25/11: Tennessee at Jacksonville – 19.00
25/11: Denver at Kansas City – 19.00
25/11: Minnesota at Chicago – 19.00
25/11: Atlanta at Tampa Bay – 19.00
25/11: Seattle at Miami – 19.00
25/11: Baltimore at San Diego – 22:05
25/11: San Francisco at New Orleans – 22:15
25/11: St. Louis at Arizona – 22:15
25/11: Green Bay at NY Giants – 02:20
26/11: Carolina at Philadelphia – 02:30


Vad ska DU se och hur tror du att det går i den matchen?

Nyheter

To Top