Nyheter

Kaepernick rör om i grytan

San Francisco 49ers körde över Chicago Bears i måndags. Det var ynglingarna som imponerade och med det visade 49ers att det knappast är några problem med återväxten på västkusten.

Colin Kaepernick tar tre steg bakåt. Han kollar höger. Delanie Walker har sprungit en flat-route ut mot sidlinjen men linebackern Lance Briggs är på honom som ett frimärke. Blicken går mot mitten av planen. Receivern Mario Manningham har sprungit en slant men är tätt markerad av Tim Jennings och en safety. Kaepernick kollar vänster och får ögonkontakt med Michael Crabtree som är markerad av Charles Tillman.

För att köpa sig lite tid börjar Kaepernick att röra sig ut mot sidlinjen. Crabtree uppfattar att spelet inte är över och bryter av sin route. Han vänder mot hörnet av målområdet, Kaepernick ser det och någon sekund senare står det 20-0 till San Francisco 49ers mot Chicago Bears.

– Jag gick igenom mina alternativ, började springa och Michael gjorde ett otroligt spel när han sprang mot bakre delen av målområdet. Vår offensiva linje gjorde ett bra jobb med blockeringen för att ge oss tid så att det spelet kunde hinna utvecklas, sade Colin Kaepernick på presskonferensen.

Det här vara bara en av många imponerande sekvenser som Kaepernick, nu på sitt andra år i NFL, stod för i måndags. Mot ett av ligans bästa försvar. Faktum är att den unga quarterbacken spelade så bra att det på sina håll har börjat pratas om att han ska ersätta Alex Smith. Det gjorde inte saken bättre att tränaren Jim Harbaugh efter matchen sade att det inte är klart vilken quarterback som kommer att starta framöver och att man kommer att spela den ”heta handen”. Kaepernick var dock när han fick frågan om det var hans tur nu.

– Jag tycker inte att man kan vara den ”heta handen” efter en match.

Han beskrev dock känslan som ”fantastisk” och sade att han hade väntat på chansen att få visa att han hör hemma i NFL. Det vara bara en match men Kaepernick gjorde så mycket han kunde av möjligheten. Vi visste att han kunde springa med bollen men nu fick vi se att han kan kasta den också. Han visade tålamod och lugn. Känslan på de längre kasten var fin när han lade bollen över försvararna och ned i famnen på lagkamraterna.

Kaepernick gynnades också av en storspelande offensiv linje som gav honom tid att se planen. Vilket han också nämnde efter matchen. Flera gånger ändrade Kaepernick spelet från linjen, ofta efter att ha identifierat en blitz, och det gjorde han mycket framgångsrikt. Han måste dock lära sig att skala av lite på kasten ibland. Vid ett spel drog han bollen så hårt över mitten att legenden Randy Moss inte hann få upp händerna ordentligt och stukade fingret.

Förändringens vindar?

49ers kommer med största sannolikhet inte att byta quarterback den här säsongen. Alex Smith har spelat riktigt bra, särskilt den senaste tiden, och visade förra säsongen att laget kan lita på honom i tuffa situationer. Men Kaepernick kommer inte att försvinna. Någon dag tar han över. Enligt de som känner honom så lever och andas han fotboll.

Man ska också komma ihåg att Harbaugh inte draftade Alex Smith men att han personligen provtränade Kaepernick innan man bytte sig uppåt i draften för att välja honom. En scout sade också att Harbaugh i den fotbollstokiga Colin Kaepernick hade ”draftat sig själv”.

Bröderna Smith och de små björnarna

Det vara inte bara Kaepernick som imponerade mot Bears. Aldon Smith stod för makalösa 5.5 sacks på en maktlös Jason Campbell. Den offensiva linjen i Chicago hade inte en chans mot Justin Smith och Aldon Smith. JaMarcus Webb stod vid ett tillfälle kvar med öppen mun efter att Aldon Smith hade kroppsfintat honom till den grad att han knappt lyckades snudda vid honom. Hela 49ers försvar storspelade mot ett Bears som inte lyckades med någonting. NaVorro Bowman och Patrick Willis i mitten av försvaret är bara fantastiska på det mesta. Det tog 40 minuter av effektiv speltid, tio minuter in i tredje kvarten, innan Bears överhuvudtaget hade bollen på 49ers planhalva.

Om Chicago på allvar vill kunna utmana om en Super Bowl måste man antingen börja spela mycket bättre på linjen eller ändra till att använda fler korta och snabba spel. Det går inte att förlita sig på att försvaret gör poäng. Just nu är passattacken i Bears den näst sämsta i NFL. Ett anfall med Jay Cutler och Brandon Marshall är alltså betydligt mindre effektiva än det i Jaguars, Cardinals, Chiefs och Browns på att passa bollen. Det är inte rätt.


Kan San Francisco 49ers gå hela vägen? Kan Chicago Bears?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top