Nyheter

Terrell Owens jagar ett lyckligt slut

T.O har alltid älskat uppmärksamheten från media. Men upptågen, de roliga kommentarerna och den kaxiga attityden har inte alltid gynnat honom.

Terrell Owens har beskrivits med många ord. Superstjärna, clown, flitig, patetisk och egoistisk är några av dem. Nu har 38-åringen fått en sista chans i NFL. Vi frågar oss hur han kom dit han är i dag.

För många fotbollsälskare är Terrell ”T.O” Owens en clown. En poängmaskin som alltid verkade ha ett nytt finurligt sätt att fira sin senaste touchdown på. Men hans liv har varit allt annat än ett skämt. Terrell växte upp som en spinkig ung man i ett olyckligt hem där kärlek var en bristvara. På grund av sin mörka hy tvingades han utstå dagliga rasistiska påhopp från de andra ungarna. Vid flera tillfällen blev han jagad och slagen. I tonåren fattade Terrell tycke för en grannflicka. Då kände sig hans alkoholiserade mamma tvingad att berätta om sonens frånvarande pappa. Den söta flickan som bodde på andra sidan gatan var hans halvsyster och bodde med Terrells pappa och dennes ”andra” familj. Trots att de bodde i samma område hade pappan aldrig hälsat på sin son.

I skolan var Terrell Owens inte särskilt populär och hans strikta mor förbjöd honom att delta i några sporter under uppväxten. Det skulle ändras när Terrell började på high school. Utvecklingen gick fort och han hade turen att få ett stipendium till University of Tennesse at Chattanoga. Där ägnade han sig åt både basket, fotboll och friidrott. Terrell började gå till gymmet och inledde den långa resan till att bli en dominerande spelare på fotbollsplanen. Trots vissa framgångar i college var det en liten skola som han spelade för och Terrell Owens var knappast något namn som allmänheten kände till. Han draftades i tredje rundan 1995 av San Francisco 49ers.

Terrell Owens bakgrund kan göra det enklare att förstå hans beteende. Varför han törstar efter den uppmärksamhet och positiva respons som han aldrig fick uppleva som barn. Utan fotbollen var Owens inte någonting. Varken framgångsrik eller populär. På planen blev han en superstjärna. I omklädningsrummet blev han accepterad. Kanske är det också därför, förutom pengarna, som den nu 38-åriga Owens så desperat vill återvända till NFL.

Framgången i NFL

Jerry Rice är den bästa receivern, för att inte säga fotbollsspelaren, som någonsin har spelat i NFL. Han var också Terrell Owens stora idol. Ironiskt nog blev Owens draftad av 49ers och bidrog till att konkurrera ut Rice. Legenden började bli rejält till åren och var öppet missnöjd över hur hans nya kollegor fick flera av de bollar som han tyckte borde ha kastats åt hans håll. Det sätt som Jerry Rice luftade sitt missnöje på var ett negativt beteende som Terrell Owens tyvärr skulle ta efter senare i sin karriär.

Efter en relativt anonym första säsong i 49ers hittade Owens sin roll i laget. Under sin andra och tredje säsong hade han sammanlagt över 2,000 yards i mottagningar och 22 touchdowns. Samtidigt växte mediepersonligheten T.O fram. Owens fick den uppmärksamhet som han hade sökt. Det blev åtta mycket framgångsrika säsonger med San Francisco 49ers. Han snittade över 1,300 yards och 13 touchdowns under de sista fyra åren. Owens tjänster var eftertraktade och efter en dispyt om vem som ägde rättigheterna till hans kontrakt valde han att gå till Philadelphia Eagles och spela med Donovan McNabb.

Tiden med Dallas Cowboys var en höjdpunkt för Terrell Owens. Han spelade bra och hade tre raka säsonger med över 1,000 yards och 10 touchdowns. Samtidigt fick han gott om uppmärksamhet i landets populäraste lag och genom sportdokumentären Hard Knocks.

Terrell Owens är känd för många positiva saker. Han har en enorm talang, är väldigt produktiv och en av de hårdast arbetande spelarna i NFL. Han kan också vara en positiv kraft i omklädningsrummet och en ledargestalt för yngre spelare. Men det finns också en mindre smickrande uppfattning om Owens. Han har fått ett rykte om sig av att bidra till en ohälsosamt dålig stämning i de lag han spelar för – när det inte går bra. Han har alltid varit snabb att överge skeppet när det har börjat att ta in vatten. När han inte fick tillräckligt många och väl kastade bollar åt sitt håll. När förlusterna bara blev fler.

Men precis som Randy Moss var hans talang tillräcklig för att flera lag ändå skulle vilja chansa på honom. På sju år avverkade Terrell Owens fyra lag, Eagles, Cowboys, Bills och Bengals. Den tuffa tiden efter de här åren ska vi återkomma till senare i artikeln.

Ingen firar en touchdown som T.O

Av någon outgrundlig anledning har NFL väldigt hårda regler kring hur spelarna får fira efter att laget har gjort poäng. Bryter man mot dessa resulterar det antingen i straffyards under matchen eller böter. Det har Terrell Owens fått känna på vid otaliga tillfällen. Men det har som tur är inte stoppat honom. T.O har gett publiken några oförglömliga ögonblick. Läs om några av hans påhitt här nedanför.

Stjärnan: 24 september år 2000 spelade Owens för 49ers. I en match mot Dallas Cowboys, på bortaplan, sprang han upp till mittplanen med bollen och firade utmanande sin touchdown på den stora Cowboys-stjärnan. Som svar på det gjorde Cowboys running back Emmitt Smith detsamma efter sin touchdown på 49ers. Men när Owens gjorde sin andra touchdown för matchen verkade det som att han skulle få det sista ordet. Tills Cowboys safety George Teague kom springande och tacklade Owens från sidan.

Autografen: 14 oktober år 2002 plockade T.O upp en tuschpenna ur strumpan efter en touchdown, signerade bollen och gav den till sin ekonomiska rådgivare som satt i publiken.

Cheerleadern: 15 december år 2002 spelade 49ers mot Packers. Efter en touchdown sprang Owens fram till en cheerleader, lånade hennes pom-poms och gjorde en liten dans.

Servitören: När T.O spelade för Eagles gjorde han den 100:e touchdown i karriären. Han tog handduken som satt i byxorna, vek den över armen och låtsades servera fotbollen till motståndarna.

Kudden: Innan en match med Cowboys 2006 hade Owens kritiserats för att ha sovit under lagmöten. Som svar på detta firade han en touchdown samma vecka genom att lägga sig ned i målområdet med fotbollen som en kudde och låtsas ta en tupplur.

Smygfilmaren: Det här är min favorit. Den är smart och lite elak. När Owens hade gort en touchdown mot Patriots hånade han laget och dess tränare Bill Belichick. Han gömde sig bakom målstolpen och höll bollen som en videokamera och låtsades smygfilma matchen. Det här var så klart en pik mot den skandal som Patriots hamnat i då de åkt dit för att ha smygfilmat motståndarnas träningar. Firandet resulterade så klart i både straffyards och böter.

Popcorn: Den här är kanske det mest kända firandet av alla som T.O har gjort. Owens hoppade upp på läktaren, tog tag i ett fans hink med popcorn och dumpade ned hela bägaren i hjälmen. Owens är nämligen lite känd för uttalandet ”Get your popcorns ready…”.

Den här bilden har blivit en klassiker. Den visar hur T.O firar en touchdown med att hälla popcorn i sitt eget ansikte.

Terrell Owens på botten

Efter nio säsonger med över 1,000 yards i NFL och över 150 touchdowns drabbades Owens av en skada 2010 när han spelade för Cincinnati Bengals. Den 37-åriga och nyopererade receivern fick inte något nytt kontrakt med Bengals. Efter sin rehabilitering anordnade Owens en öppen träning för att visa upp sig för alla potentiella arbetsgivare. Inte ett enda lag i NFL kom och tittade. Terrell Owens karriär skulle ta en riktning som han nog aldrig kunde ha föreställt sig.

I januari i början av 2012 meddelade Owens på Twitter att han hade accepterat ett erbjudande från Allen Wranglers. Ett lag från Texas som spelar i den amerikanska fotbollens inomhusliga. Kontrasten mellan att vara en av ligans bästa receivers omringad av 100,000 skrikande fans på Cowboys stadium till att spela fotboll i en förort för ett lag utan egna träningslokaler var stor. Owens äventyr i inomhusligan startade bra, som det brukar vara med T.O, men med tiden började han att bli mer och mer uttråkad.

I ett desperat försök att få uppmärksamhet ställde Owens upp i det populära tv-programmet Dr. Phil. I programmet konfronteras han av tre av de fyra kvinnor som han har barn med. De anklagade Owens för att inte ha betalat underhåll. Det var här det blev klart att han var pank. Terrell Owens har tjänat 600 miljoner kronor under sin karriär i NFL. Men han är pank. Superstjärnan hade inte råd att betala för sina barn. Till Owens försvar ska man kanske nämna att han vid en tid betalade över 300 000 kronor i underhåll varje månad. De pengarna räcker till rätt många blöjor. Utöver det har Owens också blivit lurad av sin ekonomiska rådgivare och på så sätt blivit av med en del av sina inkomster. I det här perspektivet blir Owens beslut att acceptera Wranglers erbjudande mer logiskt.

Terrell Owens har brottats med många privata problem under sin långa karriär. Framför kamerorna har han dock alltid varit sitt kaxiga själv.

Terrell Owens började som sagt sin tid i det nya laget med en positiv attityd. Han sade saker som:

”Många människor väntar sig att jag ska få ett sammanbrott, men vet du vad, jag ser det inte på det sättet. Istället för ett sammanbrott fokuserar jag på mitt genombrott.”

Men det skulle vända. Owens började bli mer och mer frånvarande både på planen och utanför den. Owens har alltid varit öppen och ärlig med sina tankar och känslor. På gott och ont. Han har i efterhand talat om att han vid den här tiden funderade på att ta sitt eget liv, på grund av de personliga problemen och det professionella misslyckandet. Så här sade han till en reporter:

”Det är som det är. Det är oundvikligt. Precis som döden. Livet och döden. Någon gång ska vi alla lämna den här världen. Vet jag när? Absolut inte. Men det är ingenting att skriva rubriker om, men det kommer säkert någon att göra – trots alla de bra saker vi har pratat om – de läser det här och det blir samtalsämnet. Det blir rubriken. Det vill jag inte. Alla har saker som de måste hantera. Många människor måste leva med känslan av att deras värld faller sönder.”

Det är då fotbollen har varit Terrell Owens räddning.

”När du är i ögonblicket, när du är mellan de där linjerna. Då åker allt annat ut genom fönstret.”

Men tiden blev det tydligt att Owens inte trivdes i inomhusligan. Han brydde sig inte längre och han missade flera matcher. Det hela kulminerade när superstjärnan var frånvarande vid ett besök som Allen Wranglers gjorde på ett lokalt barnsjukhus. Owens hävdade att han hade fått fel tid för besöket på sjukhuset och bortamatcherna som han hade missat ingick inte i hans kontrakt. Men det spelade ingen roll. Den negativa publiciteten blev för mycket och i slutet av maj fick stjärnan sparken.

Terrell Owens sista chans

Egentligen är det lite fånigt att sätta den rubriken. Owens har näst mest yards och touchdowns av alla receivers i ligans historia. Han har gjort sig förtjänt av en plats i Pro Football Hall of Fame och har fått mer tid i rampljuset än de flesta. Han har släppt en bok om sig själv, haft en egen reality show, spelat för och med några av historiens största profiler och gjort minst två touchdowns på alla 32 lag i NFL. Men han är inte nöjd. För Terrell Owens är fotboll allt.

Den 6 augusti skrev T.O kontrakt med Seattle Seahawks för säsongen 2012. Enligt tränaren Pete Carroll så stod 38-åringen för en av de mest imponerande provträningar han har sett. Kanske kan historien om Terrell Owens ännu få ett lyckligt slut.


Har Terrell Owens något kvar att ge? Vem kommer att ha den bästa säsongen, T.O eller Randy Moss?

Länka gärna till den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top