Nyheter

Super Bowl – ett fenomen

Super Bowl är här! Säsongen ska knytas ihop och det är för den här helgen som vi har suttit uppe alla de där sena nätterna. Det är galet, storslaget och så fruktansvärt amerikanskt.

Superbowl sänds på 34 olika språk och har i runda slängar 150 miljoner tittare från 232 länder världen över. Under dagen kommer runt en miljard kycklingvingar att konsumeras. Superbowl-produkter för runt 40 miljarder kronor kommer att säljas inför matchen. En 30 sekunders reklamsnutt kostar dig 20 miljoner kronor. Varannan amerikan ser matchen från sin soffa. Superbowl har blivit en helgdag och är ett i det närmaste unikt fenomen. Hur blev det så?

Så började det

Amerikansk fotboll är en relativt ung sport. Den blev inte populär bland folket förrän några år in på andra halvan av 1900-talet. Första Super Bowl någonsin spelades 1967. Då var det en match mellan vinnarna i de rivaliserande ligorna NFL och AFL, som sedan slogs ihop 1970. Namnet på matchen kom från en kille som hette Lamar Hunt och hade grundat Kansas City Chiefs. Historien går som så att han hade sett sina barn leka med en studsboll som hette ”Super ball”, en populär leksak vid den tiden, och fick därifrån inspiration att på skämt börja kalla matchen för Super Bowl. Media fick nys om Hunts påhitt och resten är historia.

Green Bay Packers vann både första och andra året. Tränare för Packers var legendaren Vince Lombardi och när han gick bort 1970 bestämdes det att pokalen, som vinnaren av Super Bowl belönas med, skulle bära hans namn. Matchen var inte så värst populär de första åren men när några av ligans nu odödliga karaktärer, charmiga Joe Namath till exempel, fick plats i TV-rutan så fick man allmänhetens uppmärksamhet. Sedan dess har intresset för Super Bowl och amerikansk fotbolls bara växt. I dag är det den överlägset största sporten i USA.

Nu har vi alltså kommit till mästerskap nummer 46 mellan New York Giants och det senaste decenniets dominanter New England Patriots. Även i SB42 var det Giants och Patriots som gjorde upp efter en säsong där Pats hade gått 16-0. Men efter en fantastisk avslutning, då Giants receiver David Tyree fångat ett långt kast genom att klämma bollen mot sidan av sin hjälm och på så sätt säkra mottagningen, så stod New York som segrare.

Artikeln fortsätter…

2000-talet har varit en era då New England Patriots har dominerat, nästan som inget lag någonsin har gjort tidigare, men de mesta mästarna är fortfarande Pittsburgh Steelers.

Storslaget och amerikanskt

Super Bowl är på många sätt ett uttryck för det amerikanska samhället. En helig ko. Det börjar för många med ett besök i kyrkan, det är ju söndag trots allt, och där pratar man såklart fotboll. Sedan är det dags att dra hemåt och börja förbereda för festen. Och om det är något som jänkarna kan så är det att ställa till med fest. Planeringen inför Super Bowl-söndag kan pågå i veckor innan matchen. Det är just allt runtom själva matchen som har gjort de här söndagarna till rena rama helgdagarna. Alla kan vara med. Även de som kanske inte är så värst intresserade av själva matchen. Förutom att de bästa atleterna i landet gör upp på den största möjliga scenen så är det halvtidsshower med världsartister, Madonna i år, och påkostade reklamfilmer som lockar.

Under dagen för Super Bowl köps det snacks för miljardbelopp och kycklingvingarna är lika viktiga som kalkonen på Thanksgiving. Så gå all in i år. Köp på dig vingar, nachos och bygg dig ett litet staket och ett D i papp. För på söndag är det dags för årets största fotbollsfest.

En utförlig artikel om matchen och de två lagen kommer att publiceras under de närmsta dagarna.

Nyheter

To Top