Analyser

Peytons framtid i NFL

Det lutar mot att Peyton Mannings tid i Colts kan vara över. Frågan är då hur mycket Manning har kvar i kroppen och var han isåfall skulle hamna till nästa säsong. Låt oss kika på vilka alternativ han har.

Det verkar som att Colts gör rent hus. Man har sparkat tränare och chefer till höger och vänster och allt tyder på att stora förändringar är på gång. Dessutom har ägaren Jim Irsay twittrat och pratat med media på ett sätt som gör att man lätt drar slutsatsen att organisationen kommer att gå vidare. Man kan knappast klandra dem. Sistaplatsen i år har gett dem en unik möjlighet. Det ger dem det första valet i draften och chansen att plocka den sanslöst hyllade Andrew Luck, quarterback från Stanford university. Han som sägs vara den nya Peyton Manning.

Men det betyder också att de måste göra sig av med originalet. Peyton Manning har varit ansiktet för Indianapolis Colts i tretton år. Han har valts till 11 Pro Bowls och har fyra stycken MVP-utmärkelser. Vissa påstår att han är den bästa spelaren som någonsin har spelat i NFL. Men Colts kan inte behålla honom. Det skulle i så fall betyda att Luck skulle få nöta bänk eller att Colts byter bort sitt draftval mot ett par stycken andra val i sämre rundor, bygger laget och ger Manning några år till. Men med Mannings nackproblem kombinerat med en respektabel ålder på 36 år när nästa säsong drar igång så är det svårt att rättfärdiga det beslutet. Det finns ju också möjligheten att Manning går med på att göra om sitt kontrakt och avsluta sin karriär i Colts. Men ska de då sätta Luck på bänken?

Manning kostar Colts runt 28 miljoner dollar om de behåller honom, då han tjänar mest i ligan och ska få en bonus 2012. Det finns en klausul i kontraktet som säger att Colts kan avbryta samarbetet innan den 8 mars och slippa betala hans lön för nästa säsong och den bonus han ska få. Men då är Manning fri att gå vart han vill. Det ser ut som det enda vettiga alternativet för Colts. Sedan är det ju upp till Manning om han vill chansa vidare med sin nacke eller gå i pension. Men med tanke på vilken vinnarskalle han har och den kärlek till sporten som han ofta uttrycker så är det svårt att tänka sig att han skulle sluta om det var fysiskt möjligt för honom att fortsätta spela.

Men låt oss lära känna Peyton Manning lite mer och kolla på de alternativ han har när det eventuellt blir dags att välja en ny klubb.


En av de stora

Peyton Manning kommer från en fotbollsfamilj och var en stjärna redan från high school. Pappa Archie Manning har spelat i NFL och lillebrorsan Eli valdes först i draften 2004 och spelar för New York Giants. När det var dags att välja college så hade Peyton ett gäng alternativ. Överraskande gick han till University of Tennesse där han så småningom gjorde succé.

Peyton Manning valdes först i draften till NFL 1998. När han slutade college sågs han som en jättetalang och det var egentligen inget snack om att han var den mest åtråvärda collegespelaren i landet. Han kom in i ligan och imponerade direkt. Sin första säsong kastade han för runt 3,700 yards och 26 TDs men hade också en del problem. Det blev 28 interceptions och bara 3 vinster. År 2 var det full gas. Colts vann 13 matcher med Manning som quarterback. Han kastade för över 4,000 yards, 26 TDs och blev invald i Pro Bowl.

På det här sättet fortsatte det. Manning och hans offensiv var dominant och satte mycket poäng på tavlan. Men försvaret var inte lika bra och i slutspelet haltade man. Även Peyton fick kritik för att han inte levererade i de stora matcherna, något som man fortfarande hör om honom ibland. Det var inte förrän säsongen 2006 som Manning lyckades leda sitt lag till en Superbowl-vinst.

Manning som spelare

Det har alltid talats om Peyton som en arbetshäst. Han lägger ned enormt mycket tid, är noggrann och arbetar alltid hårt. Han kan sin fotboll. Han vet vad som kommer att hända när motståndarnas försvar ställer upp och han vet hur hans offensiv ska besegra dem. Manning är en mästare på så kallad no huddle-offense och att bestämma vilket spel anfallet ska köra från linjen. Han använder mycket audibles och ändrar spelet när han ser något som han gillar, eller inte gillar. Eftersom Manning är så pass spelintelligent så kan Colts använda ett rätt avancerat anfallsspel. Det ställer också höga krav på hans medspelare.

Det ska också sägas att Manning är en fruktansvärt träffsäker quarterback och att han kan kasta bollen riktigt långt när det behövs. Mannings karriär har varit fantastisk och han är fortfarande en av de bästa. Hans betydelse för Colts blev pinsamt tydlig i år när laget gick från 10-6 till 2-14 när han blev skadad.


Var ska Peyton Manning spela nästa säsong?

Vi förutsätter att Manning inte får stanna i Colts och att han inte är redo att pensionera sig än. Vilket lag vill då ha honom? Finns det något intresse? Är det värt pengarna med de skadeproblem som han har haft?

Jag anser nog att svaret på alla de frågorna är JA! Manning är fortfarande ruskigt bra och om han får vara frisk så kommer han säkert att kunna ge en ny klubb 2-3 bra år. Självklart finns det någon klubb som vågar chansa på en så pass bra spelare. Den potentiella vinsten är för stor för att bortse ifrån. Frågan blir då, var spelar Manning nästa säsong?

Det finns ett par lag som är i behov av en quarterback och många av dessa skulle bli ett topplag med en frisk Manning. De lag som nämns som möjliga arbetsgivare för Manning är framförallt San Francisco 49ers, Washington Redskins, New York Jets, Arizona Cardinals, Miami Dolphins och Seattle Seahawks. Låt oss kika på förutsättningarna.

San Francisco 49ers skulle bli en kraft att räkna med, om de inte redan är det, i det fall Manning valde att gå dit. 49ers har ett lysande försvar och ett hyffsat springspel men passningsspelet med Alex Smith är inte så mycket att hänga i granen. Smith har gjort en hyffsad säsong men han är långt ifrån någon Peyton. Däremot har 49ers knappt några receivers att tala om så frågan är vad Manning anser om möjligheterna. Han måste känna sig lockad av att gå till ett lag med en chans på en titel dock. 49ers skulle kanske behöva stuva om lite men det är absolut inte omöjligt rent ekonomiskt.

Washington Redskins är ett annat lag som har nämnts i det här sammanhanget. Men det har jag svårt att se. Redskins har ont om pengar och har gjort misstaget att ta in dyra free agents förr, vilket har sänkt organisationen. Dessutom kör Shanahan sitt west coast-offense och det är ingenting som Peyton vill spela. Inte några bra receivers att snacka om heller.

New York Jets är också en möjlig adress för Manning. Det finns mycket som talar för det. Laget är redo för en titel nu, Rex Ryan älskar Peyton Manning och tålamodet med Sanchez borde börja ta slut. Men det finns en stor sak som talar emot. Jets har inte några pengar över. De lär inte vilja rensa ut 3-4 stjärnor för att chansa på en småskadad spelare.

Arizona Cardinals är ett annat lag som nämns i sammanhanget. Men det tror jag inte heller på. Cards såg inget vidare ut förra säsongen och även om de har Larry Fitzgerald så tror jag inte att Peyton tycker att det här känns särskilt lockande. Dessutom slängde man ut en jäkla massa miljoner på Kevin Kolb inför förra säsongen och han lär inte ha bränt sin chans så här fort.

Miami Dolphins är en av de destinationer som jag tycker känns rätt troligt. Försvaret är rätt hyffsat, det finns en del talang i offensiven med Marshall och Bush och det är varmt och soligt för en gammal man med en stel nacke (skämt). Miami skulle ha råd om de verkligen vill och behöver vinna tillbaka sin publik. Ett stort namn som Manning kan vara precis vad de behöver. Matt Moore har dock varit rätt hyffsad. Jag har också varit lite inne på att Dolphins skulle satsa på Matt Flynn från Packers eftersom deras nya huvudtränare precis kom därifrån. Men han lär inte heller bli billig.

Seattle Seahawks behöver en quarterback. Tarvaris Jackson kommer inte att ta Seahawks dit de vill och det här är ett lag som kan gå långt med en bättre passoffensiv. Frågan är om Manning tycker att Seahawks känns tillräckligt relevanta i kampen om en titel de närmsta åren. Det här känns som att det skulle kunna hända även fast Manning säkert skulle önska sig en receiver eller två att leka med.

Andra högoddsare: Cleveland Browns, Kansas City Chiefs, Jacksonville Jaguars och Tennesse Titans.


Vad tror DU om Mannings framtid?


Nyheter

To Top