Mat och recept

Söndagsmiddagen – Pizza från Chicago

Att prata matkultur i USA utan att nämna Pizza är som att prata matkultur i Sverige och utelämna våra älskade köttbullar. Denna vecka är det pizza som står på bordet vid 19 och det är den tjockare varianten som härstammar från Chicago.

Historien bakom Chicagos Deep-dish pizza sägs komma från 40-talet då andra världskriget tvingade amerikanerna att rationalisera matvaror. ingridienseran i pizzadeg, mjöl, salt, jäst och majsolja klarade sig från begränsningar och det tog några företagsamma herrar vara på. I den brödigare varianten kunde man slänga i lite vad som helst av de man hade och ändå få en matig variant av pizza. Perfekt

En av dessa var den tidigare University of Texas stjärnan Ike Sewell. Historien säger att hans Pizza-kock Rudy Malnati var den som gjorde receptet till den nya läckerheten. Sewell började sälja de tjocka, brödigare varianterna av pizza på sin restaurang Pizzeria Uno. 1943 sägs den första Deep-dish pizzan ha sålts och därefter har den blivit omåttligt populär.

Detta är en riktig läckerhet om ni frågar mig. Lätt att variera utifrån smak och med detta recept blir det tre pizzor, så går att variera fyllningen.

 

dsc_0570 Chicago Style Deep-dish Pizza 

Degen

3 dl Varmt vatten

1 tsk socker

1 jäst

7,5 dl mjöl

1,25 dl durumvete

1 tsk salt

1 tsk rapsolja

Blanda vattnet, jästen och socker i en stor bunke. Låt stå en stund så mixen är lite skummig. Häll i 3 dl av mjölet, ½ av oljan, salt och durumvetet. Blanda tills det blir en slät deg. Fortsätt sedan att addera mjöl allt eftersom du knådar degen. Degen ska vara lite lätt klibbig när du är klar. Ta sedan degen ur bunken och knåda den i 3-5 minuter på ett mjölat bord. När du gjort de så tar du och smörjer bunken med olja innan du placerar degen i bunken för jäsning. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i 1-1½ timme.

Medan degen jäser gör vi tomatsåsen.

Tomatsås

2 msk olivolja

1 msk hackad vitlök

2 tsk basilika

1 tsk oregano

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

Fräs ovanstående i en kastrull i cirka 30 sekunder.

Tillsätt 1 burk krossade tomater

1 tsk rött vin ( Såklart valfritt)

1 tsk socker

Rör runt vid behov och låt såsen koka sig tjock under 20-30 minuter.

Olja din form med olivolja ( En rund bakform med botten i 24 cm diameter använde jag).

Dela degen i tre delar. Börja med att trycka ned den första i pannan, det ska bli en kant på 5-6 centimeter. Låt stå i några minuter.

Lägg Mozzarella i botten. Sedan i med din fyllning, jag har använt pepperoni-korv, grön paprika, champinjoner, gullök och svarta oliver. Skiva allt tunt. Häl därefter en tredjedel av såsen på och toppa med massor av parmesan och några skivor tomat. Grädda i ugnen i ca 30-minuter på 240-250 grader.

 

Nyheter

To Top