Analyser

Lions med trumf på hand mot sargat Bears

När Detroit Lions åker till Chicago för att möta divisionsrivalen Bears på söndag är det ett väntat bottenmöte i NFC North. Men det är ett Lions med momentum.

Bears har öppnat med tre raka förluster och inte vunnit en seriematch hemma på Soldier Field på sju försök inräknat den förra säsongen. I stället för att samla på W i resultatraden har Bears samlat på spelare på skadelistan, antingen tillfälliga skador, halvsäsongslånga eller så allvarliga att spelarna inte kommer att synas igen förrän training camp 2017.

Jay Cutler har fortfarande problem med sin skadade tumme och Brian Hoyer startar som spelfördelare på söndag. För att kunna matcha Lions på hemmaplan måste han hitta WR Alshon Jeffery som trots allt elände och noll vinster haft en bra inledning på säsongen. På fredagen stod dock Jeffery på spelarlistan med ett Q efter sitt namn och är alltså inte definitivt med när kick off sker på söndag. På 271 yards receiving är han bäst i laget och vore ett stort tapp för Bears.

CHICAGO, IL - AUGUST 11: Jordan Howard #24 of the Chicago Bears participates in warm-ups efore a game against the Denver Broncos at Soldier Field on August 11, 2016 in Chicago, Illinois. (Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

Jordan Howard. Foto: Jonathan Daniel/Getty Images

Chicago har en spännande RB i rookien Jordan Howard som många experter spår får en betydande roll nu när spelarna droppar av en efter en. Inte minst när utpekade första running back Jeremy Langford har en bråkande ankel och kan saknas på söndag. Howard som draftades i den femte omgången har snittat 5,6 yards per springspel under de tre första matcherna, en prestation som ger honom en tredjeplats bland årets rookies just nu. TE Zach Miller är även han en stabil spelare som har god form och som Bears är starkt beroende av just nu.

Lions överträffar

Lions står på en seger och två förluster men har gjort det bra efter sina förutsättningar. Nyförvärvet från Bengals, Marvin Jones, har visat sig vara sylvass i Lions offensiva plan och poängskörden hittills gör att Lions anfall just nu rankas så högt som fyra. QB Matt Stafford hade 385 yards och tre touchdowns i förlusten borta mot Packers i söndags och Marvin Jones mäktade med 205 yards och två sexpoängare.

Inför säsongen fruktade många i Detroit att saknaden av WR Calvin Johnson skulle bli monumental. Men Lions har hittills bevisat motsatsen genom en rad lyckade värvningar och spel så den offensiva koordinatorn Jim Bob Cooter lär vara nöjd. Offensiva linjen har spelat över förväntningarna med flera spelare som prickat en tidig form, rookien Decker (T), Rieff (T) och Warford (G) för att nämna några.

Istället för att sikta på fyrtornet Johnson har Stafford spritt bollarna mellan Jones, Tate, Boldin och TE Eric Ebron där den sistnämnda hade karriärhöga mottagningssiffror i söndags. Ameer Abdullah blir ett avbräck i RB stallet men än så länge har Riddick och snabbe Washington steppat upp bra. Lions problem är alltså inte offensiven, det är snarare på den defensiva sidan de har mer att jobba på.

För Matt Stafford gäller det att jobba hem 104 yards till för att gå om Dan Marino i statistiken över flest passing yards på de 100 första matcherna. Mötet med Chicago blir Staffords 97:e framträdande så han har alltså åtta halvlekar på sig att få en snygg notis i historieböckerna.

Lions slår Bears i såväl rushing yards som i passing yards per match just nu och är favorit till segern och att aktersegla Bears fullständigt. Lions lyckas också med varannan 3rd down conversion där Bears bara klarar var tredje. Lions gick segrande ur båda bataljerna lagen emellan förra året men det var jämnt, tre poängs fördel hemma efter en övertidsvinst och fyra poäng på bortaplan.

Det som talar för Bears är desperation att spräcka nollan, 1-3 istället för 0-4 är en stor skillnad. Någon gång måste de vinna och varför inte i en av matcherna som betyder allra mest.

 

Nyheter

To Top