Mat och recept

Söndagsmiddagen – Kryddig Chili från Cincinnati

Cincinnati Bengals är med sina orangea tröjor en färgklick på NFL kartan och Cincinnati Chilin kan bli en färgklick i ditt kök. Låt dig inte luras av att receptet påminner om när man gör pepparkaksdeg, denna måltid är en riktig höjdare. 

Cincinnati ser sig själv som en av chilins huvudstäder och det finns mängder av restauranger som specialiserar sig på just Chili. Cincinnati chili sägs härstamma från Makedonska immigranter och en man vid namn Ted Kiradjieff. Ted och hans bror John öppnade 1922 en Grekisk restaurang i staden. Restaurangen gick inte speciellt bra fören Kiradjieffs experimenterade fram sin egna chili. Han blandade det traditionella med kryddning från Mellanöstern. Rätten blev en succé och resten är, som det brukar heta, historia.

Traditionellt så kan du kan välja att äta din Cincinnati chili på fyra olika sätt, det är också så Cincinnati-borna beställer sin chili. ( Vissa väljer också att ha chilin på sin korv med bröd, vilket ni såklart också kan prova).

Two-Way Chili:   Chilin serveras med kokt spaghetti.

Three-Way Chili:   Tvåan serveras med spaghetti och riven cheddar på toppen, mycket cheddar.

Four-Way Chili:   Här slänger man på lite hackad lök.

Five-Way Chili:   Osten och löken får sällskap av kidneybönor på toppen.

Jag har lagat en four-way Chili och den gick hem hos både familjemedlemmar och andra som kände den härliga doften. En enkel rätt att laga och den sköter sig själv. Dra i gång med matlagandet på tidig eftermiddag, ladda på ditt sätt inför matcherna, sen är både du och Cincinnati Chilin redo till 19-matcherna drar igång.


cincinnati-chili_empress-chiliRecept – Cincinnati Chili

600-800 g nötfärs

Vatten, tillräckligt för att täcka färsen

2 gula lökar (hackas)

1 burk krossade tomater

2 msk vinäger

2 tsk Worchestersauce

4 klyftor vitlök (hackas eller pressas)

1 ruta mörk choklad ( ej sötad)

4 msk chilipulver ( eller efter smak)

1 ½ tsk salt

1 tsk kummin

1 tsk kanel

½ tsk cayennepeppar

1 lagerblad

5 kryddnejlikor

5 korn kryddpeppar

Spaghetti

Cheddar ost

1 gul lök

 

Börja med att lägga ned köttfärsen i en gryta, tillsätt vatten som täcker färsen och koka upp. Koka tills köttfärsen är kokt, rör om och finfördela köttfärsen medan det kokar.

Blanda sedan i de övriga ingredienserna och låt det koka upp, sänk värmen och låt det puttra i 2-3 timmar så smakerna blandas.

Koka din spaghetti, riv din cheddar, hacka din lök och när allt är klart så slår du dig ned och njuter. Gärna med något gott i glaset.

 

Nyheter

To Top