Nyheter

Raiders närmar sig Vegas

Sakta men säkert gör Raiders framsteg i deras sökande efter ett nytt hem. I onsdags klev de över ett litet hinder på vägen mot att flytta till en splitterny arena i syndernas huvudstad Las Vegas.

Raiders har i flera år sökt ett nytt hem, eftersom deras nuvarande hemmaarena är en katastrof. Förhandlingarna om en ny arena i Oakland har i praktiken stått still, men i Las Vegas är det en annan historia. På onsdagen hölls ett möte i Las Vegas, där en turist och infrastruktur-kommitté gav sitt stöd till ett stadiumprojekt som ska locka Raiders till turistmeckat.

Kommittéens enhälliga beslut innebär att de rekommenderar att spendera hela 750 miljoner dollar av skattepengar i byggandet av en ny arena. Raiders i sin tur är redo att betala 500 miljoner och en utomstående investerare, en av världens rikaste människor Sheldon Adolson, kommer kan betala 600 miljoner.

För Raiders är det ett steg på vägen, men det är fortfarande långt kvar. Kommittéen stöttar förslaget, men beslutsfattar i Nevada måste såklart godkänna det. Därefter behöver Raiders stöd från två tredjedelar av ägarna i NFL. Roger Goodell har tydligt uttryckt NFLs önskan att Raiders stannar i ”the Bay Area”, som är en av de största marknaderna i USA. Det finns också tvivel om hur väl Vegas lämpar sig som stad för en stor idrottsklubb.

”Vi kommer ha folk i Raiders-kläder som gör high five med varandra. Det kan man inte sätta en prislapp på.”

Projektet drar även upp frågan huruvida lämpligt det är att använda statliga pengar för att bygga arenor, som multimiljonärer sedan tjänar pengar på. I detta fall ska Las Vegas inte få ta del av vinsten från arenan, utan hoppas tjäna ihop de pengarna genom höjd hotellskatt och ökad turism. I andra städer har det varit en förlustaffär för delstaten, och med den enormt stora pengasumman är det svårt att se hur Las Vegas och Nevada ska tjäna på affären.

Det är långt kvar innan det här når något slut. För Raiders, och ägaren Mark Davis, är det ett litet steg i hoppet att få flytta från betongblocket i Oakland. Vegas är åtminstone på horisonten och det är egentligen den enda plats där framsteg görs mot att bygga en ny arena.

Nyheter

To Top