Nyheter

Slutspelet i NFL är nära

Slutspelet är bara fyra veckor bort och en suddig bild över vilka lag som kommer att ta sig vidare börjar träda fram – även fast mycket kommer att avgöras i några rysare sista veckan. NFL Supporter tar ett helhetsgrepp och går igenom divisionerna.

Slutspelet är nära nu. Alldeles för nära om du frågar mig. För efter slutspelet så är det många långa månader innan det är dags igen. Men det ska vi inte tänka på nu. Några lag har redan säkrat sin plats i slutspelet, andra har skaffat sig ett bra läge inför de sista matcher och vissa divisioner är fortfarande helt öppna. Vi ska ta en titt på hur det ser ut just nu. Men låt oss först börja med en liten påminnelse om hur slutspelet är upplagt i NFL.

Ligan består ju som bekant av två conferences, AFC och NFC. Dessa består i sin tur av fyra divisioner, döpta efter väderstrecken. Vinnaren i varje division går vidare till slutspel. Även de två lag som, efter divisionsvinnarna, har bäst resultat i varje conference får en biljett till festen. Alltså går sex lag till slutspel från AFC och samma sak från NFC, totalt 12 lag. Sedan spelas en utslagsturnering tills båda ligans conferences har korat en vinnare och det är de två lagen som slutligen möts i Superbowl.

Men det finns en del andra aspekter som är viktiga att väga in. Det viktigaste är att de två divisionsvinnare som har bäst vinst/förlust-resultat i varje conference är direktkvalificerade till slutspelets andra runda. Det gör att de slipper en tuff match och får lite extra vila. Detta medan de två divisionsvinnarna med sämre resultat måste besegra ett av de lag som har gått vidare på ett wild card innan de har kommit lika långt. Divisionsvinnaren har dock fördelen att få spela på hemmaplan mot sin wild card-motståndare.

Nu – låt oss ta en titt på divisionerna och alla slutspelskandidater!


AFC East

New England Patriots: 9-3
New York Jets: 7-5
Buffalo Bills: 5-7
Miami Dolphins: 4-8

Slutspelsplatsen går till? Den här divisionen känns rätt klar. Jag har mycket svårt att se hur Patriots skulle tappa det här med ett väldigt lätt schema där man möter Redskins, Broncos, Dolphins och Bills de fyra sista matcherna. Nej, den här spikar vi. Jets har chans på ett wild card. Resten är ute.

AFC North

Baltimore Ravens: 9-3
Pittsburgh Steelers: 9-3
Cincinnati Bengals: 7-5
Cleveland Browns: 4-8

Slutspelsplatsen går till? En av de tajtare divisionerna. Jag tror att Steelers tar det här för att de har sett så förbannat bra på senaste tiden. Även Ravens kommer att gå vidare, som sämst på en wild card-plats. Bengals är ute ur divisionsvinsten tror jag men är med och fajtas om ett wild card. Browns är avhängda.

AFC South

Houston Texans: 9-3
Tennesse Titans: 7-5
Jacksonville Jaguars: 3-9
Indianapolis Colts: 0-12

Slutspelsplatsen går till? Texans borde kunna ta det här. Trots att man spelar med andrareserven Yates som quarterback efter Schaubs och Leinarts skador. Spännande match mot Bengals nästa helg men sen har man Panthers och Colts innan Titans i sista. Titans har spelat upp sig rejält och är en riktig smygare för ett wild card. Jaguars är borta och Colts har sett riktigt vassa ut i år (ironi).

AFC West

Denver Broncos: 7-5
Oakland Raiders: 7-5
Kansas City Chiefs: 5-7
San Diego Chargers: 5-7

Slutspelsplatsen går till? Det här är nog ligans mest spännande division just nu. Alla har chansen. Särskilt eftersom att alla de här lagen är så inkonsekventa så att vad som helst kan hända känns det som. Broncos har ett något lättare schema eftersom de möter ett decimerat Bears utan Jay Cutler och jag ger dem fördel gentemot Raiders. Tebow i slutspelet, tänka sig hur det skulle kunna gå. Chiefs är ute, särskilt utan Cassel. Chargers är en bubblare, trots att de har varit så kassa, men det gäller att vinna divisionen. De får inget wild card ens på 9-7.


NFC East

Dallas Cowboys: 7-5
New York Giants: 6-6
Philadelphia Eagles: 4-8
Washington Redskins: 4-8

Slutspelsplatsen går till? Den här divisionen är ruskigt spännande. Cowboys och Giants möts två gånger på de sista fyra matcherna och det är såklart där divisionen kommer att avgöras. Båda lagens övriga matcher är helt klart vinnbara. Extra spännande blir det för att det lag som inte vinner divisionen troligtvis inte kommer att lyckas ta ett wild card. Jag tycker att Giants har gjort mycket bra i år och är faktiskt något förvånad över att de bara är 6-6. Fördelen måste gå till Cowboys för att de har en match upp på the G-men. Eagles och Redskins är ju som bekant borta.

NFC North

Green Bay Packers: 12-0
Chicago Bears: 7-5
Detroit Lions: 7-5
Minnesota Vikings: 2-10

Slutspelsplatsen går till? Ja, Packers är ju som sagt redan klara vinnare här. Bears och Lions slåss om ett wild card med övriga lag. Bears utan Cutler är ju inte lika bra som vanligt, men har några matcher vinnbara matcher kvar mot Broncos, Seahawks, Vikings och Packers. Jag tror dock mer på Lions som har ett ungefär lika svårt schema med Vikings, Raiders, Chargers och Packers kvar. Vikings är avhängda såklart.

NFC South

New Orleans Saints: 9-3
Atlanta Falcons: 7-5
Carolina Panthers: 4-8
Tampa Bay Buccaneers: 4-8

Slutspelsplatsen går till? Urstarka Saints kommer att ta det här. Falcons har spelat bättre på senaste tiden och har goda chanser att ta en wild card-plats med tre rätt enkla matcher kvar mot några av ligans sämsta lag i Panthers, Jaguars och Buccaneers, och så har man Saints kvar också. Panthers och Bucs är körda.

NFC West

San Francisco 49ers: 10-2
Seattle Seahawks: 5-7
Arizona Cardinals: 5-7
St. Louis Rams: 2-10

Slutspelsplatsen går till? Ja, det här är ju inte speciellt spännande. 49ers kommer att gå vidare som ett toppseedat lag. Resten är ute. Rams kan vara årets största besvikelse. Seahawks kommer nog att sno åt sig en och annan vinst till.

NFL Supporter tippar slutspelslagen

AFC
Patriots
Steelers
Texans
Broncos

Wild cards
Ravens
Bengals

NFC
Cowboys
Packers
Saints
49ers

Wild cards
Falcons
Lions


Vad tror DU?!

Nyheter

To Top