Nyheter

Skandalen kring Manti Te’o

Det påminner om ett dåligt filmmanus. Historien med Manti Te’o och hans påhittade döda flickvän har skakat hela fotbollsvärlden. NFL Supporter ger en snabb sammanfattning av vad som har hänt.

Det är sannolikt en av de knäppaste historier som har dykt upp på mycket länge. En av de hetaste spelarna inför årets draft, linebackern Manti Te’o från Notre Dame, står i centrum av en riktig härva. Te’o blev rikskänd efter en tragisk serie av händelser som slutade med att både hans farmor och flickvän gick bort samma dag. Trots det reste sig den unge mannen ur askan och ledde sitt lag till ett nationellt mästerskap.

Legenden om Manti Te’o var född. Men sakta i backarna. För bara någon vecka sedan avslöjade sajten Deadspin att Manti Te’os påstådda flickvän Lennay Kekua troligtvis aldrig har existerat. Trots att Manti själv har beskrivit hur de har träffats och sedermera pratat i telefon varje dag under hennes sista tid i livet. Efter avslöjandet har han medgett att Kekua aldrig har funnits men menar att han fick veta det själv för bara några veckor sedan. Någon ringde från det han hade trott var Kekuas telefonnummer och berättade ”sanningen”.

Te’o har i efterhand sagt att de har träffats på internet och aldrig i verkligheten. Han säger sig vara utsatt för ett grymt skämt. För att röra till saken ytterligare har personer trätt fram och sagt att Kekua visst har existerat. Det har man dock inte kunnat styrka. Med all trolighet är Lennay Kekua inte en riktig person.

Skolan som Te’o spelade för i college har gått ut och försvarat honom. De har sagt att de själva har utrett saken och att vad de har kunnat hitta så är Te’o fullständigt oskyldig. Enligt skolan är Te’o offret i den här märkliga historien. Representanten för skolan började till och med gråta vid presskonferensen när han beskrev det sorgliga i att den ärligaste och mest genuina människan han någonsin har träffat i sitt liv kanske aldrig kommer att kunna lita på någon igen.

Hela historien lämnar många frågor obesvarade. Te’o har beskrivit situationer som skulle ha varit en omöjlighet om Kekua inte hade existerat. Han har sagt sig ha träffat henne efter en match mot Stanford och att han har skickat blommor till henne bland annat. Vem träffade han och var skickade han blommorna?

Det är svårt att veta vad man ska tro om hela historien. Den första och naturliga reaktionen är att tro att Te’o har hittat på det hela. Men ju mer man ser av personer som ställer upp för honom så blir möjligheten verklig att han helt enkelt kan ha överdrivit allvaret i deras förhållande. Att den djupt religiösa Te’o var naiv. Han kanske verkligen hade riktiga känslor för någon som han brukade prata i telefon med men skämdes för mycket för att erkänna för sina vänner att de aldrig hade träffats?

Vi har inte slutet på denna märkliga historia och i sinom tid kommer vi att få veta vad som egentligen hände. Men det står klart att Te’o har många svåra frågor att besvara inför draften. Han är en duktig spelare som, utan skandaler, troligtvis hade gått någonstans i mitten av första rundan. Nu är hans framtid något mer osäker.

Så här sade Te’o själv i ett pressmeddelande:

”Det är otroligt pinsamt att prata om, men under en längre tid, utvecklade jag en känslomässig relation med en kvinna jag träffade på internet. Vi hade vad jag trodde var ett äkta förhållande genom att kommunicera ofta via nätet och över telefon, och jag utvecklade känslor för henne. Att inse att jag var ett offer i vad som uppenbarligen var någons sjuka skämt och konstanta lögner var, och är, smärtsamt och förödmjukande.”


Vad tror DU om hela historien med Te’o och hans flickvän?

Nyheter

To Top