Nyheter

Lewis ger allt på sista färden

Ray Lewis är 37 år gammal och spelar fortfarande linebacker i NFL. Det är imponerande. Att han har överlägset flest tacklingar i slutspelet är inte heller fy skam. Vi tar en titt på den gamle.

Baltimore Ravens linebacker Ray Lewis spelar sin sista säsong i karriären. Det syns att han vill avsluta med stil. Han vill rida bort i solnedgången med en andra mästerskapsring på fingret. Lewis har flest tacklingar av alla spelare i slutspelet. Faktum är att han nästan har dubbelt så många som tvåan. Det finns ju naturliga förklaringar till det. Många av lagen har ju bara spelat en match medan Ravens har spelat två. Dessutom gick deras andra match till övertid. Men lag som Seahawks, Packers och Texans har också spelat två matcher. Där har närmaste konkurrent ungefär hälften så många tacklingar som den gamle.

Det är problematiskt att dra slutsatser av statistik. Tacklingar är en särskilt svår kolumn att hämta information ifrån. Det är ju en stor skillnad på att komma upp, fylla sitt hål och stoppa motståndarna på linjen jämfört med att tackla någon i ryggen när han redan har plockat upp 10 yards. New Orleans Saints har år efter år safeties som toppar deras tacklingsstatistik. Det är imponerande av de spelarna men betyder samtidigt att många springspel får gå alldeles för långt innan de stoppas.

Därför drog vi igång ”tränarfilmen”, där man kan se alla 22 spelare på planen samtidigt, och kollade lite noggrannare på Ray Lewis och hans spel de senaste veckorna.

Det vi såg var en smart spelare som inte bara hade ett bra grepp om vad anfallet försökte göra utan även hittade vägar fram till bollföraren utan att fastna i någon block. Lewis gjorde många tacklingar bara efter några yards och såg inte ut att ha tappat alldeles för mycket av sin snabbhet. Vid ett spel springer 37-åriga Lewis från mitten av planen ut mot sidlinjen för att jaga ifatt Broncos running back Ronnie Hillman, som komiskt nog är den yngsta spelaren i NFL. Baltimore begär inte av Lewis att han ska klara sig ensam med en motståndare i passförsvar. När det händer hänger han inte alltid med.

Ray Lewis gjorde femton tacklingar mot Denver. Tolv stycken av dessa var på ett springspel och tre efter en lyckad passning från Peyton Manning. Fyra stycken var tillsammans med en lagkamrat och elva var solo-tacklingar. I springspelet så gjorde Lewis sina tacklingar efter i snitt 3.8 yards. En av dessa var på ett härligt spel där Lewis skär igenom planen för att tackla Hillman för en förlust på tre yards.

Slutsatsen är att även fast Lewis inte är samma spelare som han en gång var så är han inte alls en belastning. Han gör ett bra jobb med att städa upp i springspelet och ett hyfsat arbete med att täcka sin zon när motståndarna passar. De eventuella brister som 37-åringen har i sitt spel vägs med råge upp av en otrolig kunskap om spelet och den effekt som han har på sina lagkamrater.

Ray Lewis håller fortfarande.


Vad är DITT intryck av Lewis så här långt?


Tacklingar från Lewis mot Denver Broncos.

Nyheter

To Top