Nyheter

Säsongen 2012 – AFC West

Vi marscherar på. AFC West är en av de jämnare divisionerna. Tre lag slutade på samma resultat förra året. Det fjärde en vinst bakom. Men mycket är nytt till i år och framtiden är svår att spå.

Det finns tre ord som ganska väl sammanfattar AFC West från början av 2011 till i dag. Slarv, skador och förändringar. Raiders ledde överlägset ligan i straffyards förra året, men Chiefs var inte dåliga de heller. Båda lagen drabbades också av skador på flera nyckelspelare 2011. I Chargers har det tidigare så talangfulla laget blivit äldre och man har tappat många bra spelare. I Denver lyckades man till i år landa superstjärnan Peyton Manning. AFC West har också fått se tränar- och ledarbyten hos både Chiefs och Raiders.

AFC West 2011/2012 (vinst-förlust)

Denver Broncos: 8-8
San Diego Chargers: 8-8
Oakland Raiders: 8-8
Kansas City Chiefs: 7-9

Kort om divisionen

AFC West tog form år 1960 och är tillsammans med AFC East den äldsta divisionen i NFL. AFC West har sedan dess skickat lag till Super Bowl 14 gånger, första gången var till Super Bowl I. Alla fyra lag som idag är med i divisionen har varit med sedan starten. AFC West är känd för rivaliteten mellan lagen.

Vinnare av AFC West

2002 – Oakland Raiders
2003 – Kansas City Chiefs
2004 – San Diego Chargers
2005 – Denver Broncos
2006 – San Diego Chargers
2007 – San Diego Chargers
2008 – San Diego Chargers
2009 – San Diego Chargers
2010 – Kansas City Chiefs
2011 – Denver Broncos

Prognos för säsongen 2012

1: Kansas City Chiefs (10-6) hade en tuff säsong förra året. Man drabbades av ett gäng skador på några av sina bästa spelare och slutade sist i divisionen. Men det finns gott om talang i det här laget. Förra året tog det dock aldrig fart. Särskilt offensiven hade det tufft och hittade aldrig sin riktiga identitet. Nu har man en ny offensiv koordinator i Brian Daboll som förhoppningsvis har en vision för det här talangfulla laget. Vi nämnde skadorna som laget drabbades av 2011. Chiefs running back Jamaal Charles skadade sig i andra matchen, quarterback Matt Cassel i nionde veckan. Tony Moeaki, en lovande ung tight end, missade hela säsongen. Även Eric Berry, en av lagets bästa cornerbacks, skadade sig i första matchen och missade resten av säsongen. När de här spelarna är tillbaka, och om de får hålla sig hyffsat hela, så kan man nog våga påstå att Chiefs på pappret har det bästa laget i divisionen.

Offensiven leds av Matt Cassel, quarterback. Han är duglig till bra men kommer aldrig att bli en av ligans bästa spelare. 2010 hade Cassel 27 touchdowns och bara 7 interceptions och om han kan spela på den nivån igen så duger det bra. Enligt uppgift så trivs han bra i det nya systemet. Chiefs har ett mycket spännande springspel med Jamaal Charles som sprang för nästan 1,500 yards 2010. Man har också värvat bråkstaken Peyton Hillis att dela bördan med Charles. Hillis gjorde en väldigt bra säsong 2010 och hamnade på omslaget till Madden. Men skador och en dålig attityd gjorde att han fick leta nytt jobb. Chiefs sitter också på en spännande WR/RB som heter Dexter McCluster. En ”gubben-i-lådan”-spelare som har en ruskig kvickhet och kan fånga bollar. De bör kunna använda honom i en del kreativa paket. Man har också stora förhoppningar på receivern Dwayne Bowe som visserligen har producerat men kan mer.

Kansas City Chiefs försvar är väldigt intressant. De gjorde en bra säsong på den sidan av bollen förra året men skador och en förskräcklig offensiv gjorde att de inte rankade så högt som de var värda. Utan sin skadade cornerback Eric Berry så var man ändå ligans sjätte bästa passförsvar. Med Berry, Flowers, Routt och Arenas så har man ett bra djup i sitt secondary bakom ett spännande gäng linjespelare och linebackers. Chiefs spelar med ett ”3-4”-försvar som bas. Därför valde de Dontari Poe i första rundan av draften. Tamba Hali, outside linebacker, är en av de bästa på sin position och på andra sidan klev Justin Houston fram förra året och spelade bra. Mellan dessa två dominerade Derrick Johnson förra året med sina 131 tacklingar.

Förändringar sedan 2011

Det har skett en del i Kansas City. Huvudtränaren Todd Haley fick sparken och har gått vidare till Steelers. Istället fick den defensiva koordinatorn Romeo Crennel ta över. Han fortsätter dock att ta de defensiva besluten under matcherna. På den offensiva sidan har man som sagt anställt Brian Daboll. Den offensiva linjen var en prioritet. Man lyckades skriva kontrakt med Eric Winston från Texans. En av ligans bästa right tackles. Man värvade också bowlingklotet Peyton Hillis att komplettera den kvickare Jamaal Charles. En annan intressant ny spelare är tight end Kevin Boss som tillsammans med Moeaki bildar en spännande duo. Till sitt secondary skrev man kontrakt med Stanford Routt, CB, och Abram Elam, FS. Man förlorade spelare som Kyle Orton, QB, Brandon Carr, CB, och Barry Richardson, OT.

I draften gick Scott Pioli och grabbarna i ledningen ut och valde Dontari Poe med det elfte valet i den första rundan. Poe slog alla med häpnad under NFL Combine när han visade upp en imponerande snabbhet och rörlighet trots sina 160 kilo. En stor kille som gör sig bra som nose tackle i ett ”3-4”-försvar men det finns frågetecken eftersom Poe inte spelade upp till sin potential i college. I andra rundan så blev det en till spelare till den där offensiva linjen. Jeff Allen är en stabil spelare som har startat fyra år i college på olika positioner och spelat bra på dem alla. Ett säkert val. Chiefs skojade inte om att den offensiva linjen var en prioritering och i tredje rundan valde man ännu en offensiv linjespelare i Donald Stephenson från Oklahoma. En stor kille på 2 meter och över 140 kilo som är snabb i sina rörelser och kan ge springspelet en skjuts. Kan bli riktigt bra med lite tid.

I fjärde rundan valde Chiefs wide receivern Devon Wylie. En liten och snabb kille som jämförts med Wes Welker. Han är ju trots allt kort och vit. Är en bra returner som säkert kommer att få speltid direkt. I femte rundan blev det cornerback och DeQuan Menzie som förutspåddes gå högre. Kommer nog inte att få spela särskilt mycket på ett tag med tanke på djupet i Chiefs secondary. I sjätte rundan blev det running back och i sjunde rundan valde man en defensive tackle och en wide receiver.

Nycklar till framgång

Mycket av framgången kommer att hänga på Jamaal Charles, Peyton Hillis och springspelet. Det är där Chiefs har sin styrka. Kontrollera matcherna och låt försvaret dominera. Passningsspelet är inte tillräckligt bra för att bära laget. Bowe, Moeaki och Boss är inte dåliga alls men Chiefs kommer inte att vinna några matcher genom att spela som Lions gjorde förra året. Matt Cassel måste höja sitt spel om laget ska gå riktigt långt.

Följ ditt Chiefs: http://www.kcchiefs.com/news


2: Denver Broncos (9-7) är minst sagt ett helt nytt lag till i år. Vem vet vad som väntar. Peyton Manning har landat i Denver och det verkar som att han har hittat tillbaka till en hög nivå. Dock finns det fortfarande frågetecken kring hur mycket kraft Manning har kvar i armen efter alla operationer och sin tid borta från fotbollen. Hur länge kan han hålla sig hel? När det kommer till armsyrkan är det inte ett jätteproblem. Manning har alltid varit en spelare som främst har attackerat motståndarna med sitt intellekt och sin träffsäkerhet. Han läser spelet som ingen annan. Är han bara 90 procent av sitt forna jag så är han fortfarande ljusår bättre än Tim Tebow som ledde Broncos förra året.

Offensiven är knappast späckad med stjärnor i övrigt. Den klarast lysande stjärnan är utan tvekan Demaryius Thomas. Den ursnabba receivern var skadad en del förra året och fick inte så mycket bollar att jobba med men han snittade över 17 yards per mottagning. Steelers fick känna på hans snabbhet när han avgjorde slutspelsmatchen på övertid genom att springa en kortare ”slant”-route från egen 20-yardslinje och sedan ta bollen hela vägen till målområdet. Eric Decker är en duglig nummer två som gjorde några mirakulösa mottagningar som fick Tebow att se bättre ut förra säsongen. Man har även tagit in Jacob Tamme, tight end från Colts, som Manning känner sedan tidigare. Springspelet var Broncos melodi förra året med Tebow men det kommer inte att vara lika bra i det nya systemet. Man har den rätt mediokra Willis McGahee och hoppas på att Knowshon Moreno ska blomma ut.

Broncos försvar har inte varit särskilt bra de senaste åren. Men de var bättre 2011 och det finns saker att glädjas åt. Med bättre offensiv kan Broncos räkna med att få spela med ledning och det är de bättre lämpade för. Von Miller presenterade sig för ligan under sitt första år och tillsammans med Elvis Dumervil har Broncos en pass rush som inte är att leka med. Samtidigt har man veteranen Champ Bailey i sitt secondary som kan låsa upp receivers. Avslutningsvis kan man notera att Broncos har blivit betydligt bättre med Manning men att det ändå finns en hel del frågetecken kring det här laget. Ett tufft schema gör inte saken lättare. Man möter ligans två bästa försvar under de tre första veckorna.

Förändringar sedan 2011

Peyton Manning är i stort sett det enda man pratar om. Det är ju egentligen inte särskilt konstigt heller. Den övergången kan visa sig vara hur stor som helst. Manning har ju haft en förmåga att leda sitt lag till slutspel trots en del uppenbara svagheter i truppen. Andra intressanta värvningar är av Jacob Tamme, tight end, och cornerbacken Tracy Porter från Saints. Man har gjort sig av med Tim Tebow, QB, hans backup Brady Quinn, QB, och Eddie Royal, WR.

Förväntningarna i Denver är höga sedan Manning kom till stan. Frågan är hur mycket stryk hans kropp kan ta. Broncos försäkrade sig något genom att drafta Brock Osweiler i andra rundan. Men han är inte redo än.

Broncos valde inte i den första rundan men med det fjärde valet i andra rundan tog man defensive tackle Derek Wolfe. En stor och stabil spelare men utan ”wow”-faktor som troligtvis kommer att stiga rätt in i den defensiva startelvan. I slutet av den andra rundan gjorde man sedan ett intressant val. Det föll på quarterbacken Brock Osweiler från Arizona State. Vi har skrivit om honom tidigare. Det är en ovanligt lång quarterback som behöver träning men som kan utvecklas till en riktigt duktig spelare. Vem bättre att lära av än Peyton Manning? I tredje rundan blev det running back och Ronnie Hillman. En intressant rotationsspelare, till en början, som är bra på att fånga passar och gå förbi sin motståndare om han får komma en mot en. Hillman kommer ursprungligen kommer från Long Beach i Los Angeles där han spelade i en ungdomsliga som drivs av Snoop Dogg.

I fjärde rundan valde Broncos först den lovande men skadedrabbade Omar Bolden, cornerback. En chansning som kan löna sig. Med sitt andra val i samma runda blev det sedan en center i Philip Blake från Baylor. En kille som behöver tid men med mycket potential. I femte rundan valde man stora Malik Jackson, defensive tackle, och i sjätte rundan den tuffa Danny Trevathan, outside linebacker.

Nycklar till framgång

Måste jag säga det? Peyton Manning måste hålla sig skadefri och visa att han fortfarande kan spela på en hög nivå. Då kan laget gå långt. Broncos receivers måste ta ett extra steg och försvaret måste hålla stånd. Pass rushen kommer säkert att vara bra men hur kommer man att försvara springspelet? Det är en nyckel. Är det den gamla Manning vi får se så kan han nog ta laget till slutspel även med ett rätt dåligt försvar.

Följ ditt Colts: http://www.denverbroncos.com/news-and-blogs


3: San Diego Chargers (8-8) är ett lag på nedgång. Jag tror inte på dem egentligen. Men de har några saker som inte går att förneka och som gör att man aldrig kan räkna bort dem. De har en av ligans bästa quarterbacks, en framtida medlem av ”Hall of fame” i Philip Rivers. Förra året hade en av de sämsta säsongerna i sin karriär. Då kastade han för över 4,600 yards och 27 touchdowns. Kraven på Rivers är höga eftersom han är så begåvad och han fick mycket kritik. Ibland helt riktigt för några av hans interceptions var riktigt dåliga. Det andra som Chargers har är en riktigt bra running back i Ryan Mathews. Han hör till den typen av spelare som är lite tyngre och springer hårt. Lita på att han får mer att göra utan Mike Tolbert och efter att lagets bästa receiver Vincent Jackson har gått vidare till Bucs.

Det var inte länge sedan Chargers lyckades med konststycket att ha både det högst rankade anfallet och det högst rankade försvaret i hela NFL men ändå missa slutspelet. Många av de spelarna har gått vidare och särskilt i offensiven finns det frågetecken. Många misstänker att Rivers spelade skadad förra säsongen, även fast han förnekar det. Den offensiva linjen är ett problem för Chargers och sedan Jackson lämnade laget så saknar man en riktigt bra receiver. Den så pålitliga Antonio Gates, tight end, börjar bli gammal och är inte lika snabb. Michael Floyd och nyförvärvet från Saints Robert Meachem är inte några stjärnor. Dessutom har Floyd haft problem med skador. Men visst kan en så duktig quarterback som Rivers trolla fram yards även med de här vapnen omkring sig. Frågan är hur mycket stryk han kommer att tvingas ta i år.

Chargers försvar hade problem i sitt passförsvar förra säsongen. Man hade ingen riktigt bra pass rusher förutom möjligtvis Antwan Barnes och lagets secondary, med undantag av stjärnan Eric Weddle, var inget vidare. Pass rushen har man försökt göra något åt men lagets cornerbacks är desamma. Lagets linebackers är bra med den unga stjärnan Donald Butler och veteranen Takeo Spikes, som trots 14 bra år i NFL aldrig har varit med att nå slutspelet. Den fantastiskt impopuläre tränaren Norv Turner ligger riktigt illa till om Chargers skulle starta säsongen på ett dåligt sätt.

Förändringar sedan 2011

Det har hänt väldigt mycket i Chargers och spelare har bytts ut i drivor. Vi försöker gå igenom de mest intressanta. Laget har skrivit kontrakt med Charlie Whitehurst, QB, som en backup till Rivers. Man har också bättrat på sitt springspel med Ronnie Brown, RB, och LeRon McClain, FB. Chargers har försökt fylla tomrummet efter receivern Vincent Jackson med Robert Meachem från Saints och Eddie Royal från Broncos. Man har värvat en ny nose tackle i Aubrayo Franklin och en hyffsad safety i Atari Bigby. Chargers har också tappat ett gäng spelare. Mest noterbara är Mike Tolbert, RB, Vincent Jackson, WR, Patrick Crayton, WR, Luis Castillo, DL, och Tommie Harris, DT. Om laget har blivit bättre av de här övergångarna är tveksamt. Jag lutar mot sämre.

Som vi nämnde var pass rushen och den defensiva linjen ett problem förra året. Därför valde Chargers Melvin Ingram från South Carolina med det artonde valet i första rundan. När jag har sett honom så har jag reagerat på hans instinkter och flexibilitet. Han hittar alltid bollen och kan göra det mesta. En väldigt intressant spelare som man kan flytta runt. Är en bra pass rusher och även bra mot springspelet. Frågan är om han på nästa nivå kommer att göra allting bra men ingenting riktigt bra. I andra rundan blev det mer defensiv linje i Kendall Reyes. En stabil, hårt arbetande och stark defensive tackle som kan bidra direkt.

I tredje rundan valde Chargers en strong safety i Brandon Taylor från LSU. Spelare från LSU brukar vara väldrillade och Taylor är inget undantag. Ännu ett stabilt val. I fjärde valde man Antonio Gates tänkta efterträdare Ladarius Green. En typiskt stor, stark och snabb tight end som lagen letar efter för att skapa problem för motståndarnas försvar. I femte rundan blev det sedan Johnnie Troutman, en guard från Penn State. Det ger Chargers lite djup på linjen. Med sina två avslutande val i sjunde rundan valde man en center och en running back.

Nycklar till framgång

Philip Rivers måste hitta tillbaka till sin gamla form. Förra året kastade han 20 interceptions och den typen av marginaler kommer inte Chargers att ha i år. Han kommer inte att kunna lägga upp bollar på samma sätt som han gjorde på Vincent Jackson. Rivers måste ha tålamod. Chargers har inte råd att drabbas av en massa skador då djupet i truppen är dåligt.

Följ ditt Chargers: http://www.chargers.com/news


4: Oakland Raiders (6-8) har gått igenom mycket förändringar. Till det bättre skulle jag säga. Det var tragiskt att se den legendariske ägaren Al Davis gå bort förra året men rent fotbollsmässigt tror jag att det gynnar organisationen. Davis byggde upp Oakland Raiders, ligans kanske mest mytomspunna klubb, och det ska han ha all respekt för. Men han var också en envis man som skulle vara involverad i varenda beslut. Davis var inte mycket för modernisering. När sonen Mark Davis tog över laget valde han en annan riktning. Han sade ”jag vet tillräckligt mycket för att veta vad jag inte vet”, en inställning som fadern saknade. Han anställde Reggie McKenzie som har arbetat för en av ligans mest framgångsrika organisationer, Green Bay Packers, i arton år för att ta fotbollsbesluten och röja upp i organisationen. Han anställde i sin tur Dennis Allen som ny tränare.

I år hade Raiders för första gången ett ordentligt utrustat draftrum. Något alla andra klubbar har haft i åratal. Andra fundamentala förändringar handlar om småsaker som att få in modern teknologi i klubbens anläggningar, som Davis har vägrat att använda. Dessutom har det varit ett slit att ordna upp bland alla dyra kontrakt och Raiders har släppt mängder av spelare. Arbetet att modernisera Oakland Raiders har börjat och om vi ska prata lite fotboll så finns det en del att glädjas över. Även fast det kanske inte vänder redan i år.

Förra året förlorade fotbollsvärlden en av sina största profiler. Men frågan är om inte Raiders kan resa sig starkare ur tragedin. Klubben var i skriande behov av modernisering.

Det sista Hue Jackson och den forna ledningen hann göra var att byta till sig Carson Palmer från Bengals för ett alldeles för högt pris. Men om man bortser från kostnaden och de uteblivna draftvalen så tror jag att Palmer kan göra bra ifrån sig i Raiders. Han har stor potential och gillar sina unga receivers. Darius Heyward-Bey och Denarius Moore är två spännande receivers. Om Raiders fantastiskt bra men skadedrabbade running back Darren McFadden får hålla sig frisk tror jag att offensiven kan göra riktigt mycket poäng i år.

Tyvärr är försvaret utarmat och det är svårt att se hur de ska lyckas hålla matcherna jämna. Förutom att man tappade sin stjärna Nnamdi Asomugha, cornerback, förra året så har man nu också tappat sin bästa pass rusher i Kamerion Wimbley och en till bra cornerback i Stanford Routt. Dessutom har linebackern Rolando McClain en längre fängelsevistelse att se fram mot efter ett slagsmål där vapen var inblandade.

Disciplinen är i fokus på Raiders träningsläger. De lyckades att slå rekordet för ”mest straffyards på en säsong” förra året och sköt på så sätt sig själva i foten under en säsong där slutspelet var inom räckhåll.

Förändringar sedan 2011

Det är svårt att veta vad man ska börja här. Raiders har tagit in den olycksdrabbade Matt Leinart, quarterback, och Mike Goodson, running back, som en avlastning till McFadden. De kommer att fokusera på att hålla McFadden skadefri i år. Man tog också in lite hyffsad pass rush i form av Dave Tollefson från Giants och en linebacker i Philip Wheeler. Man har också fyllt på i sitt secondary. Mest noterbart med Ron Bartell, cornerback. Raiders har som sagt också varit tvungna att rensa rejält i truppen. För alla de spelarna behöver vi nog ett nytt stycke.

Raiders gjorde sig först och främst av med sin quarterback, veteranen Jason Campbell. Michael Bush, running back, gick till Bears. Man tappade receivern Chaz Schilens och sin produktiva tight end Kevin Boss. Den offensiva linjen utarmades något. Pass rushern Kamerion Wimbley gick vidare tillsammans med tre av sina defensive end-kollegor. Det gjorde även cornerback Stanford Routt och två av hans polare.

Raiders hade som sagt inte många val i draften. Man valde först i tredje rundan och då tog man Tony Bergstrom, offensive tackle från Utah. En intressant kille som är lite i äldre än sina skolkamrater eftersom han var borta i två på ett ”religiöst uppdrag”. Men han är en stabil spelare med bra teknik som kan bidra direkt. I fjärde rundan blev det outside linebacker i Miles Burris. En duktig, snabb och flexibel spelare som förstår fotboll. Är bra i special teams. I femte rundan gjorde sedan Raiders ännu ett intressant val. Jack Crawford är en lång och spännande engelsman från London som kom till USA i high school. Han har alla de rätta fysiska attributen för att bli riktigt bra. Man valde också receivern Juron Criner i femte rundan. En intressant spelare som väntades gå mycket högre och mycket väl kan utvecklas till en bra starter i Oakland. I sjätte och sjunde rundan valde Raiders defensive end och outside linebacker.

Nycklar till framgång

Som sagt tror jag att Raiders offensiv kan producera mycket poäng. Om de nu får hålla sig friska. Men om inte försvaret chockar helt och spelar på en betydligt högre nivå än vad jag tror så blir det tufft. Men visst finns det möjligheter i den jämna AFC West.

Följ ditt Raiders: http://www.raiders.com/news


Övriga divisioner

AFC East
NFC East
AFC North
NFC North
AFC South
NFC South
AFC West
NFC West


Hur tror du att AFC West slutar?

Nyheter

To Top