Nyheter

Säsongen 2012 – AFC South

NFL Supporter ger sig åter på att tippa ligans divisioner. Vi beger oss söderut för första gången och kollar på AFC South. Förra året lyckades Texans komma över det där sista hindret och ta sig till slutspel.

Vi fortsätter årets genomgång av divisionerna med AFC South. Divisionen innehåller mycket ung talang men också flera lag som håller på att bygga om i både trupp och ledning. Alla är inte redo att utmana om titlar och slutspelsplatser riktigt än. Houston Texans är en klar favorit i den här divisionen medan Indianapolis Colts och Andrew Luck har mest att jobba på.

AFC South 2011/2012 (vinst-förlust)

Houston Texans: 10-6
Tennessee Titans: 9-7
Jacksonville Jaguars: 5-11
Indianapolis Colts: 2-14

Kort om divisionen

AFC South grundades 2002 och samma fyra lag har spelat i divisionen sedan starten. Indianapolis har varit fruktansvärt överlägsna och har vunnit alla år utom två. Varken Houston eller Jacksonville hade innan förra säsongen lyckats ta hem en seger i divisionen.

Vinnare av AFC South

2003 Indianapolis Colts
2004 Indianapolis Colts
2005 Indianapolis Colts
2006 Indianapolis Colts
2007 Indianapolis Colts
2008 Tennessee Titans
2009 Indianapolis Colts
2010 Indianapolis Colts
2011 Houston Texans

Prognos för säsongen 2012

1: Houston Texans (11-5) fjolår kan bäst sammanfattas med ett enda ord. Äntligen. Det spännande laget med det explosiva anfallsspelet lyckades äntligen med att ta sig till slutspelet. Och mer därtill. Rekryteringen av den defensiva koordinatorn Wade Phillips, tidigare huvudtränare i Dallas Cowboys, fick effekt direkt och försvaret gick från att vara rankat som det 30:e bästa 2010 till det näst bästa förra året. Det var tur för Texans det med tanke på att offensiven drabbades av skador och inte kunde bära laget. Man förlorade Andre Johnson, som är en av ligans bästa receivers, och sin quarterback Matt Schaub. Som om inte det var nog så skadade sig även Schaubs backup, Matt Leinart, och Texans tvingades att gå in i slutspelet med rookien T.J Yates. Yates spelade bra under omständigheterna men han valdes i femte rundan och det här var knappast en del av planen. Med tanke på den nivå Texans försvar spelade på i slutspelet så är det inte omöjligt att de hade tagit hem hela kalaset om de hade haft Matt Schaub.

Med Schaub och Johnson på planen så har Texans väldigt få svagheter. Man har ett lysande springspel med Arian Foster och Ben Tate som springer bakom en av ligans bästa offensiva linjer. Man har ett väldigt bra alternativ i passningsspelet med Andre Johnson och ett par rätt mediokra men trygga veteraner omkring honom. Matt Schaub har tidvis kritiserats för att inte prestera i slutet på matcherna under hård press men är en stabil quarterback som gör det mesta riktigt bra. Texans har numera också ett ungt och hungrigt försvar med spännande spelare som J.J Watt, defensive end, Brooks Reed, Connor Barwin, Whitney Mercilus och Brian Cushing, linebackers och Johnathan Joseph, cornerback. Dessutom spelar Texans i en svag division med skadeskjutna rivaler.

Men Texans hade ont om plats under lönetaket och var tvungna att släppa ett par riktigt bra spelare. Det är enda anledningen till oro och varför jag inte tippar att de slutar säsongen med femton vinster. Man tappade sin middle linebacker DeMeco Ryans, tackle Eric Winston och pass rushern Mario Williams. Kvalitetsspelare rakt igenom. Frågan är om Wade Phillips kan dölja deras frånvaro.

Förändringar sedan 2011

Houston Texans har som vi nämnde tidigare haft ett tufft uppehåll. Men man ska inte överdramatisera förlusten av de här spelarna. DeMeco Ryans, middle linebacker, ansvar i Texans försvar har successivt minskat sedan han gjorde en explosiv entré i NFL och ledde hela ligan i tacklingar som rookie 2006. Mario Williams, defensive end, var skadad stora delar av förra året men Texans försvar klarade sig galant ändå. Den tyngsta förlusten är av Eric Winston, tackle, och vi får se vad det får för effekt på springspelet. I free agency har man tagit in ett par intressanta spelare. Man har skrivit på med veteranen Bradie James, linebacker, för att fylla hålet efter ledaren Ryans och tagit in safetyn Alan Ball för att slåss om en plats. Man har också ökat på djupet bland sina running backs med Justin Forsett, från Seahawks, och quarterback med John Beck, från Redskins.

Texans gjorde en bra draft. I första rundan valde man Whitney Mercilus, defensive end från Illinois, som hade 13.5 sacks och orsakade åtta fumbles under sin sista säsong i college. Sedan bytte man bort sitt val i andra rundan och satt istället med två val i tredje och tre val i fjärde rundan. Det första valet i tredje rundan använde man på DeVier Posey och fick lite extra djup bland sina receivers. Sedan valde man Brandon Brooks. En gigantisk ung guard som är två meter lång och väger över 150 kilo. Trots det rör han sig bra och kan så småningom göra underverk för Texans zon-springspel. I fjärde valde Texans en efterträdare till kuggen Chris Myers i centern Ben Jones. Sedan blev det receiver igen i Keshawn Martin, som troligtvis kommer att få spela mycket special teams, och en stor defensive tackle i Jared Crick. Sedan blev det kickern Randy Bullock i femte och en tackle i sjätte rundan.

När Andre Johnson skadade sig 2010 var han på god väg mot sin tredje raka säsong med över 1,500 yards i mottagningar. 2011 drog han av knäsenan och missade mer än halva säsongen. Han kom tillbaka till slutspelet och var grym. Nästa år vill Texans ha honom hela säsongen.

Nycklar till framgång

Även fast Texans har gjort mycket för att undvika förra årets kaos genom att bygga mer djup så är skador en risk för Texans. Både Matt Schaub och Andre Johnson har en historia av skador. Och det är inte dåliga spelare. När Johnson har varit frisk har han ansetts vara den bästa receivern i hela ligan. Det är också viktigt att Texans försvar kan spela med samma hjärta som de gjorde 2011. Då väntar jag mig stora saker från dem.

Följ ditt Texans: www.houstontexans.com/news


2: Tennesse Titans (7-9) var bara en en vinst bakom divisionsrivalen Texans förra året. Man hade lika många vinster som Super Bowl-vinnaren Giants. Samma år hade Titans stjärna Chris Johnson, running back, sin sämsta säsong hittills i karriären. Ändå är det inte många som ser dem som en riktig utmanare. Men i en relativt svag division så ser Titans ut som det näst starkaste laget och har en god chans att nå slutspelet. Det finns dock vissa orosmoment i försvaret, särskilt sedan man tappat Cortland Finnegan, cornerback. Förra året lät Titans flera lag att springa rätt över dem och pass rushen var under all kritik.

Titans tappade bort sin identitet förra året. Man ville springa bollen men Chris Johnson såg långsammare ut och linjen blockerade inte särskilt bra för honom. Faktum är att Titans var ligans näst sämsta lag på marken. Och man hade inte tillräckligt bra receivers för att passningsspelet skulle kunna bära laget. Särskilt inte efter att Kenny Britt skadade sig. Veteranen Matt Hasselbeck, quarterback, gjorde en bra säsong men han drogs med skador och det blev några interceptions för mycket. Men att Titans inte tog sig till slutspel var verkligen inte hans fel.

Titans offensiv är spännande om Kenny Britt, som började förra säsongen på ett lysande sätt, och Nate Washington får vara skadefria och Chris Johnson kommer igång i springspelet. Dessutom avslutade Jared Cook, tight end, förra året med några riktigt bra matcher. Jag väntar mig att Hasselbeck kliver undan någon gång under säsongen och att förra årets draftval Jake Locker får komma in och visa vad han går för. Locker har sett bra ut när han har kommit in. Titans har mycket ung talang i laget och om några år kan de vara riktigt farliga.

Förändringar sedan 2011

Den viktigaste förstärkningen för Titans är Steve Hutchinson, guard. Med sju Pro Bowls i ryggen och säckvis med erfarenhet hoppas man på att Hutchinson ska ge springspelet en rejäl knuff i rätt riktning. Sedan har Titans också skrivit kontrakt med Kamerion Wimbley, defensive end från Raiders. En stabil pass rusher med över 40 sacks på sina sex säsonger i ligan. Men Titans har också förlorat spelare, särskilt i sitt secondary. Titans bästa cornerback Cortland Finnegan och safetyn Chris Hope har gått vidare till andra lag.

Efter draften så blev Titans offensiv ännu mer spännande. Receiver var kanske inte lagets största behov men i första rundan så valde man RGIII:s favoritvapen från Baylor, Kendall Wright. En ursnabb lite mindre receiver som tillsammans med Britt och Washington bildar en av ligans bästa enheter. Efter det här valet så blev det försvar för hela slanten.

I andra rundan valde man Zach Brown, outside linebacker från North Carolina. Det här är en högintressant spelare. Brown sprang sin 40 yard-sprint på 4.50 och är en av de snabbare linebackers som har kommit in i NFL de senaste åren. Brown kan användas i kreativa blitz-paket om Titans lyckas hålla honom motiverad. I tredje rundan blev det defensive tackle Mike Martin. En spelare som kan pressa motståndarnas quarterback från mitten. I fjärde rundan valde man en rotationsspelare till sitt secondary i Coty Sensabaugh, cornerback. Du kan läsa om Sensabaughs hitoria och hur han upplevde draften här. I femte valde man Taylor Thompson, en spännande tight end, och i de sista två rundorna blev det safety och defensive end.

Nycklar till framgång

Det är viktigt för Titans att Chris Johnson kan hitta tillbaka till den nivå han spelade på innan han fick sitt stora kontrakt. Sedan måste man bestämma sig för vem som ska vara lagets quarterback. Troligtvis börjar Hasselbeck säsongen men Locker förtjänar en chans. Försvaret måste stå upp, hålla matcherna jämna och spela på en hyffsad nivå hela året.

Följ ditt Titans: http://www.titansonline.com/news


3: Jacksonville Jaguar (5-11) har mycket som är riktigt och bra och en del som är riktigt dåligt. Laget är inte hopplöst. Maurice Jones-Drew, Jaguars running back, ledde överlägset NFL i springyards förra säsongen. Utöver det fångade han passar för nästan 400 yards också. Han har inte fått förlängt kontrakt och spelar troligtvis sitt sista år för Jaguars nästa säsong. Försvaret spelade på en hög nivå hela året och slutade 2011 rankat som det sjätte bästa i ligan. Då ska man komma ihåg att Jaguars hade en väldig massa ”tre och ut” vilket ledde till att försvaret fick ta ett ännu större ansvar. Men ett välbalanserat försvar med mycket snabbhet och säkra tacklingar klarade den utmaningen.

Förra året valde Jacksonville en quarterback med det tionde valet i den första rundan. Det var aldrig meningen att Blaine Gabbert skulle starta det året. Men huvudtränaren Jack Del Rio tröttnade på veteranen David Garrard och sparkade honom från laget bara någon vecka in på säsongen. Jaguars andra quarterback vara Luke McKown. Han kastade fyra interceptions i sin första match och helt plötsligt var det dags för Gabbert. Dåligt förberedd, utan ett riktigt träningsläger på grund av strejken och utan att ha tränat med lagets starters kastades Gabbert till lejonen. Det gick som väntat och kanske har Jaguars satt ärr i sin unga quarterback som aldrig läker.

Gabbert såg allt annat än trygg ut på planen. Han hade svårt att hålla blicken nedåt planen utan stirrade med uppspärrade ögon på de 120 kilos monster som kom rusande mot honom och inte ville något hellre än att trycka till den unga hårfagra rookien. Gabbert blev sackad 40 gånger, kastade 11 interceptions, stod för 14 fumbles och hade sämst quarterback rating av alla starters i NFL. Men allt var faktiskt inte dåligt. Gabbert blixtrade till, särskilt i slutet av säsongen, och visade att han kan spela. Särskilt när han fick komma ur passningsfickan på någon bootleg, bort från pass rushen. Vecka 16 mot Titans hade han flera fina drives. Gabberts eventuella framgång hänger på om han mentalt kan komma över 2011.

Man ska till Blaine Gabberts försvar säga att Jaguars receivers förra året var riktigt dåliga. I slutet av säsongen startade Mike Thomas och Jarett Dillard. Vilka är det? Precis.

Förändringar sedan 2011

I free agency skrev Jaguars kontrakt med veteranen Chad Henne, quarterback, och förra årets positiva överraskning Laurent Robinson, receiver från Cowboys. Man tog även in Aaron Ross, cornerback från Giants, och Lee Evans, receiver från Ravens. Man tappade egentligen inte några viktiga spelare och slutsatsen av det här är att Jaguars receivers bör vara betydligt bättre 2012.

Med det femte valet i den första rundan valde Jaguars Justin Blackmon från Oklahoma State. Blackmon var den bästa receivern i årets draft och ett naturligt val för Jaguars. Men han är ingen A.J Green, som gick högt i draften 2011, utan en annan typ av receiver. Blackmon är tekniskt väldigt bra, stark och får mycket yards efter mottagningarna men saknar den där riktiga explosiviteten. Dock är han en rejäl uppgradering för Jags. I andra rundan attackerade man ett annat behov, pass rush. Det blev Andre Branch, defensive end från Clemson. En snabb och explosiv pass rusher med 10.5 sacks och 85 tacklingar på 14 matcher 2011. Fyller ett stort behov, särskilt på tredje och lång.

I tredje rundan slog Jaguars till med draftens kanske mest kontroversiella val. Man valde en punter, Bryan Angerer. Visst är det viktigt att ha en bra punter och ibland kan de förändra matchbilden men det här är alldeles för tidigt. Om man är Patriots eller 49ers så kan man kanske välja en punter i tredje rundan. men Jaguars har mängder av andra behov. Receivers som Mohammed Sanu och T.Y Hilton fanns tillgängliga till exempel. Eller varför inte chansa på en quarterback som Russel Wilson? Ett mycket underligt val. I femte, sjätte och sjunde rundan valde Jaguars försvarsspelare. En kvick outside linebacker i Brandon Marshall och sedan en cornerback och en defensive tackle.

Nycklar till framgång

Mycket kommer så klart att hänga på Blaine Gabbert. Han behöver inte dominera matcherna men att hålla nere antalet turnovers och få sitt anfall att producera strax över 20 poäng per match kan räcka. Spelar han illa så skulle jag tro att Henne tar över efter halva säsongen.

Följ ditt Jaguars: http://www.jaguars.com/news


4: Indianapolis Colts (3-13) är ett helt nytt lag. De har bytt ut sin general manager, tränare och quarterback. Man har i stort sett dumpat alla positionstränare och mängder av tongivande spelare. Vi ska gå igenom alla spelare man har släppt lite senare. Det är en hel skock av starters. Man bygger nytt och med tanke på hur Colts draft såg ut så vill de bygga det här laget kring sin nya quarterback Andrew Luck, som man valde med det första valet i år. Det är rätt att städa ordentligt i organisationen när man har chansen men det kommer att ta tid innan man kan konkurrera igen.

Indianapolis Colts var dåliga i alla kategorier förra säsongen. Passförsvaret var det enda som inte rankade i absoluta botten. Men det var för att Colts alltid låg under så att motståndarna inte behövde kasta bollen speciellt mycket. Som att det inte var nog med förändringar i Indianapolis så planerar den nya tränarstaben också att byta till ett 3-4-försvar som bas. Den övergången kommer säkert att göras gradvis med tanke på det spelarmaterial man har. Men låt oss kolla på några av de positiva sakerna så att det inte blir för deprimerande.

Andrew Luck kommer nog att få kämpa sig igenom några tuffa år innan hans lag kan utmana om titlarna. Men Colts har lagt mycket energi på att omringa honom med ung talang som kan hjälpa honom i hans utveckling.

Quarterback-spelet bör vara bättre 2012. Andrew Luck har inte heller samma press på sig som Griffin i Redskins. Fansen inser att Colts inte kommer att nå slutspelet i år. En annan sak som talar för Colts är att det har ett relativt lätt schema. Man möter Vikings, Jaguars, Browns, Titans, Dolphins och Jaguars under sina tio första matcher. Det är sex matcher som de faktiskt kan vinna om saker går Colts väg. Men den här säsongen handlar mer om att utvecklas, jobba hårt och blicka framåt än att nå slutspelet.

Vill du läsa om Colts nya huvudtränare, Chuck Pagano, och hans kollegor så kan du göra det här.

Förändringar sedan 2011

Ja, som sagt. Var ska man börja? Indianapolis Colts har gjort sig av med mängder av duktiga spelare. Några av de bästa är Peyton Manning, quarterback, Joseph Addai, running back, Pierre Garcon, wide receiver, Dallas Clark och Jacob Tamme, tight ends, Ryan Diem, guard, Jeff Saturday, center, Philip Wheeler, Ernie Sims och Gary Brackett, linebackers. Samtliga av dessa spelare var starters för Colts. Man har också tagit in en del spelare. Dock mest rotationsspelare eller backups. En av dessa är Drew Stanton, veteran och quarterback, som kan hjälpa Luck i sin utveckling.

Colts taktik i draften var intressant. Man hamnade sist i ligan 2011 med sina två vinster och fick välja först. Självklart valde man Andrew Luck, quarterback från Stanford. En slipad, intelligent, träffsäker och dessutom väldigt atletisk spelare. Luck är otroligt målmedveten och har alla kvaliteter som en quarterback bör ha. I andra och tredje rundan valde Colts två tight ends. Först touchdown-maskinen Coby Fleener som spelade med Luck i college och sedan en till produktiv passfångande tight end i Dwayne Allen från Clemson. Det luktar lite Patriots här med dubbla tight ends. Med sitt andra val i tredje rundan valde man en receiver som heter T.Y Hilton. En kille med en lite tunnare ram, som de säger, men med en explosivitet som ger Colts ett alternativ i de djupa passningarna. Är också en duktig returner i special teams.

Ni ser trenden. Colts valde nästan bara offensiv med tanken att de här spelarna ska utvecklas tillsammans med Luck. Nästa val var i femte rundan och då blev det i alla fall försvar i Josh Chapman, defensive tackle. En stor kille som Colts troligtvis kommer att använda i mitten som nose tackle när de går över till ett 3-4-försvar. Med andra valet i femte rundan valde man en running back i Vick Ballard. En kille som saknar den där kvickheten men som är tung att möta rakt på och som är bra på att blockera. I sjätte rundan blev det ännu en receiver i LaVon Brazil, som liknar Hilton något. Snabb och bra i det djupa spelet. I sjunde rundan blev det en tackle, en defensive end och slutligen quarterback med sista valet i hela draften. Chandler Harnish från Northern Illinois fick således titeln Mr. Irrelevant.

Nycklar till framgång

Colts framgång kommer att hänga på hur snabbt den här omställningen kan ske. Men de kommer inte att vara en utmanare på flera år, med en ny huvudtränare, ny defensiv och offensiv koordinator och en helt ny trupp. Men förhoppningsvis kan man ta de rätta stegen och drafta bra framöver. Tålamod är viktigt för organisationen. Det ska bli spännande att se vad Andrew Luck kan göra sina första år.

Följ ditt Colts: http://www.colts.com/news


Övriga divisioner

AFC East
NFC East
AFC North
NFC North
AFC South
NFC South
AFC West
NFC West


Hur tror du att AFC South slutar?

Nyheter

To Top