Nyheter

Samtalen om nya avtalet avbryts – igen

Förhoppningarna var stora om att ägarna och spelarna skulle hitta en lösning snabbt när samtalen återupptogs. Kanske till och med innan draften, viskades det om. Men nu har förhandlingarna skjutits upp till den 16 maj.

Efter det förra misslyckandet med att få till ett nytt avtal mellan spelare och ägare, ett så kallat CBA, upptog parterna förhandlingarna igen, efter ett domstolsbeslut. Men nu har man alltså skjutit upp förhandlingarna nästan en månad till. NFL Supporter har tidigare skrivit om de första förhandlingarna som brast, här:

Ägare och spelare inte överens om nytt avtal

Sedan NFL och ägarna utlyst en så kallad lockout har flera spelare stämt ägarna. De har velat prova juridiskt om lockouten var laglig, kan man enkelt uttrycka det. Domaren Susan Nelson bestämde istället att de båda parterna skulle medla, vilket hon har rätt att tvinga dem till. Det var hoppfulla tongångar om att ett avtal snabbt skulle kunna finnas, eftersom ingen skulle tjäna på den osäkerhet som en juridisk process skulle innebära.

Men det har alltså inte lyckats än och nu kommer draften och allt omkring den att genomföras utan att ett avtal finns. Trots det är representanterna för båda sidor positiva. Alla har samma mål, säger man, och de flesta verkar vara övertygade om att säsongen 2011 går att rädda.

Innan nästa förhandling upptas kommer flera viktiga domslut att komma. Först handlar det om spelarnas begäran att lyfta lockouten, det beslutet bör komma i veckan eller i nästa vecka. Det andra domslutet handlar om TV-intäkterna och hur de ska fördelas.

Efter det kommer det troligtvis att bli en överklagan och när allt det är över får parterna ett nytt försök att lyckas skriva ett avtal.

Påverkar det?
Ja, det kan göra det. Det beror ju självklart på hur lång tid det tar att få till ett avtal. Inga träningar får ske, inga samtal mellan lagen och spelarna får äga rum. Det betyder ju att de rookies som blir valda nu i draften kommer att få det mycket tufft att ställa om till NFL eftersom de missar mycket tid med sina coacher.

Lagen får heller inte skriva avtal med några free agents, alltså spelare utan kontrakt. Inte heller med rookies för den delen, men det ses som ett mindre problem eftersom den enda skillnaden blir att de skriver på i efterhand.

Nyheter

To Top