Nyheter

Allt om draften 2011

Alla NFL-lag använder en så kallad draftboard. Det handlar helt enkelt om att lista de spelare man är mest intresserad av. Om den ser ut som tavlan ovan, det är kanske inte helt säkert.

NFL Supporter sammanfattar den mest nödvändiga informationen om draften. En av årets största händelser i NFL. Här får du veta allt du behöver för att hänga med i vad som händer på draftdagen.

NFL Draften 2011
Årets draft sker under tre dagar. Sammanlagt är det sju rundor, alltså 7×32 val. Den första dagen är tillägnad den första rundan. Dag två går man igenom runda två och tre. Den sista dagen är det runda fyra till sju som gäller.

Dag 1: Torsdag 28 april – 8 p.m ET – 02.00 svensk tid, natten mot fredag.
Dag 2: Fredag 29 april – 6 p.m ET – 00.00 svensk tid, natten mot lördag
Dag 3: Lördag 30 april – noon ET – 18.00 svensk tid.

Eftersom draften har blivit en alltmer populär tillställning hålls draften sedan 2006 i Radio City Music Hall i New York.

Vem väljer när?
Det laget som kom sist i ligan den gångna säsongen väljer först. Sedan den som hade näst sämst resultat och så vidare. Slutspelslagen hamnar automatiskt efter alla lag som inte tog sig till slutspelet, och de hamnar sedan efter den ordning de åkte ut ur slutspelet. Sist väljer det lag som vann Superbowl. Så fortsätter det sedan genom rundorna. Men det är ovanligt att samma lag väljer på samma plats genom hela draften. Det finns flera anledningar till det.

Lagen får byta sina val. Till exempel kan ett lag som har ett lag ett val i första rundan byta det mot två val längre ner om de till exempel behöver förstärka på flera platser. Det är mycket vanligt att lagen byter plats med varandra. Det är också möjligt att byta bort val i framtida drafter.

I årets grundserie var det fyra lag som hade 6 vinster och 10 förluster. De lagen varvar val under rundorna och väljer således på olika plats varje gång i stort sett.

Det finns något som kallas kompensationsval. De lag som har blivit av med många spelare i free agency, att spelaren och laget inte skriver nytt kontrakt när det löpt ut, kompenseras med flera val i rundorna 3-7. Vilken plats och i vilken runda laget får välja en extra spelare i beror på den förlorade spelarens värde. 32 sådana val delas alltid ut.

Lagen kan bli av med val som bestraffning av kommissionären.

Draftdagen är här
Upplägget av draftdagen är intressant. Det är mycket det som gör att fler vill följa den live om de har möjlighet.

Varje lag utser en eller ett par personer som representerar dem under draften. Under första rundan har lagen 10 minuter på sig att göra sitt val. Sedan blir det nästa lag, vilka också har tio minuter på sig att välja och sedan fortsätter det. I de senare rundorna minskar tiden lagen har på sig att välja.

Det här gör ju att lagen måste vara extremt förberedda inför kvällen då draften sker. Om flera av spelarna laget hade tänkt välja går före deras tur, måste de ha gott om andra-, tredje-, och fjärdeval. Eller om en spelare oväntat faller ned till dem som de bara inte kan släppa. Om den spelaren sen hade en helt annan position än den de hade tänkt förstärka kanske de måste angripa den positionen i nästa runda. Ja, ni förstår, det kan bli riktigt rörigt om inte lagen är ordentligt förberedda.

Trots att lagen förbereder sig i flera månader sker det ändå sådana missar. Det har hänt att lag inte har hunnit välja innan deras tid gått ut. Då får de vänta tills nästa lag är färdigt innan de får försöka igen, och tappar en plats.

Mister Irrelevant
Den spelare som väljs som den absolut sista spelaren i hela draften får den föga smickrande titeln ”Mr. Irrelevant”. Vinnaren blir bjuden en vecka till Newport Beach med sin familj fylld med aktiviteter. Bland annat en golftävling och en så kallad ”roast”, där komiker hjärtligt häcklar spelaren och bjuder på goda råd inför den framtida ”karriären”. Den lyckosamma spelaren hedras också med en pokal. Pokalen ser ut som ”the Heisman trophy”, den som delas ut till landets bästa collegespelare, förutom att spelaren på pokalen istället fumblar en boll.

Men vissa av vinnarna ha chockat sina skeptiker. Vinnaren 2009 Ryan Succop blev ordinare kicker för Chiefs och slog rekord för högsta procenten lyckade fieldgoals av en rookie i lagets historia. Andra Mr. Irrelevant har blivit Pro Bowlers eller spelat i Superbowl. Men de flesta blir tyvärr, vilket namnet antyder, irrelevanta.

Show me the money
Hur mycket man än snackar om alla de begåvade spelarna och det sportsliga i draften, så handlar den egentligen bara om en sak. Pengar. Detta är sant för både lag och spelare. NFL-lagen är ju i slutändan företag, spelarna de draftar är investeringar och draften är en stor auktion.

Lönen för nya spelare i NFL följer i stort sett en stege. Ju högre upp du blir vald desto mer kommer du att tjäna. En av frågorna som diskuteras i det nya fackavtalet är just att försöka få ner lönerna för förstaårsspelarna. Istället för att investera hundratals miljoner på oprövade kort.

Förstaval de senaste tio åren

2001: Michael Vick, QB – till Atlanta Falcons
2002: David Carr, QB – till Houston Texans
2003: Carson Palmer, QB – till Cincinnati Bengals
2004: Eli Manning, QB – till San Diego Chargers (senare New York Giants)
2005: Alex Smith, QB – till San Francisco 49ers
2006: Mario Williams, DE – till Houston Texans
2007: JaMarcus Russell, QB – till Oakland Raiders
2008: Jake Long, OT – till Miami Dolphins
2009: Matthew Stafford, QB – till Detroit Lions
2010: Sam Bradford, QB – till St. Louis Rams

Nyheter

To Top