Nyheter

Rookies ute på djupt vatten

”Det gick inte riktigt som väntat”. Fem rookie-quarterbacks startade för sina lag vecka ett. Det var inte oväntat ett nytt rekord i NFL. Tillsammans stod de för 13 turnovers och en succé.

”Det gick lite snabbare därute än vad det gör på träning”, sade Ryan Tannehill, rookie och quarterback i Miami Dolphins, på presskonferensen efter matchen. Laget hade precis förlorat och Tannehill hade kastat tre interceptions. Det blev en debut som han gärna vill glömma fort.

– Jag var lite nervös men det var inte så farligt. Det kändes bara som att allt som kunde gå fel gick fel, sade han.

En av höstens största historier har varit alla dessa rookies som ska starta direkt. Vanligtvis får unga quarterbacks sitta något år och vänta bakom en veteran medan de lär sig det nya jobbet och acklimatiserar sig till NFL. Det är utan tvekan mycket att ta in. Inte bara det höga tempot och bättre motståndet utan det är även väldigt många timmar av pluggande. Det gäller att memorera alla spel och lära sig språket mellan tränare och medspelare som används i den professionella fotbollen. Kanske kan stackars Ryan Tannehill trösta sig med att han inte var ensam om att ha en tuff första dag på jobbet.

Brandon Weeden, quarterback, Cleveland Browns

Weeden visade hur grön han är redan på uppvärmningen. Rookien stod och lattjade på planen när det var dags för flaggan att rullas ut och fastnade snöpligt nog under den. Men det var det minsta av hans problem.
Fyra interceptions och två fumbles, som medspelarna dock lyckades slänga sig på, senare så hade Browns förlorat mot Eagles. Matchen blev dock jämn för att försvaret spelade bra och att Vick på andra sidan inte hade någon bra dag.

En bättre insats från Weeden hade kunnat innebära en stor skräll.
– Det gick inte som förväntat. Jag satte vårt lag i många tuffa situationer. Vårt försvar spelade mer än tillräckligt bra, sade Weeden efter matchen.
Browns receivers är som bekant inte speciellt bra. Det ville han dock inte säga utan berömde istället Eagles försvar.
All heder till försvaret. Många gånger fanns det inte någonstans för mig att kasta bollen. Ibland försökte jag ändå. Jag hade lite för mycket adrenalin, tror jag. Det var kul, trots utgången, och kändes inte överväldigande.
Brandon Weeden har inte gett upp än.
Jag kommer att komma in först på måndag. Det finns ingen tvekan om det.

Dåliga receivers som inte är fria ger en bra defensiv linje, som Eagles har, alldeles för mycket tid.

Ryan Tannehill, quarterback, Miami Dolphins

Man ska vara ärlig och säga att även Dolphins har rätt kassa receivers och Texans har ett riktigt bra försvar. Så det var en tuff uppgift för rookien. Men den här matchen avslöjade Ryan Tannehill lite. Han såg inte redo ut. Han såg ut som den han faktiskt är, en quarterback som ägnade den mesta av sin collegetid till att spela receiver och bara startade sitt sista år.

Tannehill visade till och från att han kan bli riktigt bra. Men han var inkonsekvent i sin bollplacering, tog ett par tveksamma beslut och sist men inte minst hade han stora problem med Texans defensive end J.J Watt. Tre gånger hoppade Watt upp i luften och slog ned Tannehills passar. Två gånger styrden han dem rätt upp i luften så att det ledde till interceptions. Otur kan man kalla det. Eller dålig närvaro.

Lite oroande verkade Tannehill inte klandra sig själv speciellt mycket. Han föredrar att kalla det otur. Trots att han hade 17 bollar nedslagna vid linjen under sitt sista år på college. Delvis är det bra att han väljer att glömma. Han är ju trots allt rookie och de får faktiskt göra lite misstag.
Aldrig när man ger bort bollen till motståndarna så kan man vara nöjd. Men det kändes bara som att som kunde gå fel gjorde det, sade Tannehill.

Andrew Luck, quarterback, Indianapolis Colts

Förväntningarna på Andrew Luck var skyhöga. Men det var ändå många som varnade för att laget runt Luck knappast var redo för att gå ut och dominera. Det märktes mot Bears. Han hade 3 interceptions och en förlorad fumble. Pressen på Luck var intensiv bakom en skakig offensiv linje och hans träffsäkerhet led av det. Ärligt talat så kunde han ha haft en eller två turnovers till.

Men han gjorde också några riktigt fina spel och det är nog ingen fara med den här killen. Colts är helt enkelt ett mycket sämre lag än Bears.
Jag kommer att lära mig mycket av det här. När man är ansvarig för fyra turnovers så är det inte särskilt bra. Jag kommer inte att ha några fina minnen från den här debuten.
Var det nervöst?
Det var lite fjärilar i magen. Men tillslut märker man att man klarar av att ta bollen och ge den till sin running back. Att det faktiskt bara är fotboll.

Russell Wilson, quarterback, Seattle Seahawks

Nu börjar vi lämna de tråkiga debuterna. Wilson gjorde en helt okej första match i NFL. Det blev dock en interception och en förlorad fumble för rookien. Seahawks lyckades heller inte ta hem hela kalaset efter att ha haft en första down innanför Cardinals 10-yardslinje i slutet av matchen. Försvaret stod upp, stoppade dem och en besviken Wilson fick lämna planen med sin första förlust.
Jag spelade okej. Men jag tror absolut att jag kan bli bättre och det är vårt fokus nu.
Och Wilson var lugn som en filbunke om man ska tro honom.
Inga nerver. Jag är fokuserad och ser fram mot nästa match.

Veckans stora succé – Robert Griffin III, quarterback, Washington Redskins

Robert Griffin III kom till presskonferensen i full matchklädsel. Skydd på och svart färg under ögonen. Medan han pratade med journalisterna stod han och lekte med en fotboll.
Det var väldigt kul därute, sade han.
Bollen var den som han hade kastat till sin första touchdown. Han lyste av självförtroende och lugn. Med all rätt. Griffin III satte sina tio första passningar i debuten. Han avslutade matchen med 320 passyards, 2 touchdowns och utan turnovers. Dessutom sprang han själv för 40 yards. Han ledde Redskins till en vinst på bortaplan mot ett av ligans bästa lag, New Orleans Saints.

Robert Griffin III firar sin första touchdown efter en passning till wide receivern Pierre Garcon.

Matchen började med många korta passar för RGIII. Han kom bra in i spelet och sedan rullade det bara på mot ett tveksamt försvar. Griffin var effektiv, tog hela tiden bra beslut och bollplaceringen var utmärkt. Förutom de många korta spelen så gjorde han några riktigt imponerande kast. Vid flera tillfällen blev han pressad, flydde passningsfickan och förlängde spelet tills han kunde hitta en medspelare.

Helt nöjd var Griffin dock inte med insatsen, åtminstone inte direkt efter matchen.
Vi kunde ha gjort lite mer poäng och det är några kast som jag skulle vilja ha tillbaka. Men ingenting är någonsin perfekt, sade han.
Han fortsatte med att beskriva några av spelen i matchen i sådan galen detalj att det kändes som att han har suttit och analyserat dem var för sig. Inte som att han nyss klev av planen och stod bakom ett podium i full matchutstyrsel. Men även den kyliga och självsäkra Griffin blev lite tagen av känslan på plan.
Det var definitivt högljutt. Det kändes i hela kroppen. Killarna hade varnat mig men det var mer än vad jag hade trott. Men det gick bra och de kom fram efter matchen och sade att jag inte längre är en rookie i deras ögon.


Vad tror DU? Vilka rookie-quarterbacks kommer att ha ett bra år?

Nyheter

To Top