Nyheter

En duell mellan två stora spelare

Matchen mellan Pittsburgh Steelers och Denver Broncos var spännande. Särskilt en minutlång duell mellan Broncos quarterback Peyton Manning och Steelers safety Troy Polomalu.

Ibland ser man en intressant liten sekvens i en match som inte direkt innebär att det blir mer poäng på tavlan i form av en touchdown eller liknande. Sådana situationer som lätt tvingar fram ett leende. Men det är sällan som man tänker mer på det. Men sådana små godbitar kan säga rätt mycket om dynamiken i en match. Just därför tänkte jag lyfta upp en situation från en av helgens matcher.

Det var i matchen mellan Pittsburgh Steelers och Denver Broncos och i den korta sekvens som jag pratar om fanns det två huvudpersoner. Den ena var Peyton Manning, Broncos quarterback och en av de största spelarna genom tiderna, och hans motståndare var Troy Polomalu, safety i Steelers och känd för sina stora spel. Duellen utspelade sig långt ned på Steelers planhalva och Broncos letade efter en touchdown. Det var en mental duell mer än något annat och den kunde ha fått stor betydelse i matchen om inte Ben Roethlisberger, quarterback i Steelers, hade kastat en interception när Pittsburgh fick en chans att vända matchen. Längst ned i artikeln finns bilder som illustrerar händelseförloppet.

Jag ser dig

Hela matchen kunde man se hur Manning kollade mot Polomalu. Det här är inget ovanligt. Det är alltid viktigt för en quarterback att veta var motståndarnas safety finns. Det säger mycket om vad försvaret kommer att hitta på. Särskilt viktigt är det när man möter en så fantastisk spelare som Troy Polomalu. Han är känd för sina blitzar då han kommer som skjuten ur en kanon plus det faktum att han är en aggressiv safety som älskar att attackera bollen och skapa turnovers.

Den här sekvensen inträffade med några minuter kvar av fjärde kvarten. Broncos är långt ned på Steelers planhalva och leder redan med 22-19. En touchdown betyder att Steelers måste göra poäng två gånger för att komma ifatt. Om försvaret kan hålla Broncos till ett fieldgoal kommer Ben Roethlisberger och Steelers offensiv att få en chans att vända matchen och ta hem vinsten.

Peyton Manning ställer upp sitt lag och går fram till sin center. Steelers ställer upp med en safety djupt, Troy Polomalu. Precis innan Broncos ska sätta igån ett spel ser han hur Polomalu tar sats och springer uppåt i banan. Manning ställer sig upp och skriker på sina medspelare. Han ändrar spelet. Då backar Polomalu tillbaka till högersidan. Manning kliver fram mot bollen igen, precis innan snap springer Polomalu åter igen fram fast från högersidan. Manning ställer sig upp igen. Han gillar inte det han ser och tar en timeout.

När Manning och Broncos anfall kommer ut på plan igen så låter de klockan rinna ned. Men Polomalu står kvar där bak den här gången. Manning går återigen fram till sin center. Med bara runt två sekunder kvar så sätter Polomalu fart igen längs med högersidan och visar blitz. Manning hinner inte, alternativt vill inte, sätta igång spelet och Broncos får ett straff för ”delay of game”. Då har alltså Steelers safety tvingat Manning både att bränna en potentiellt väldigt viktig timeout och backa upp sitt lag fem yards inför ett av matchens viktigaste spel. Steelers försvar lyckas stoppa Broncos från att ta en första down och ledningen stannar på sex poäng med två minuter kvar på klockan. Ben Roethlisberger och offensiven lyckas dock inte ta vara på chansen och Broncos vann matchen.

Det här var ett litet exempel på hur en stor spelare kan påverka matchen trots att spelet inte ens är igång. Det sista straffet kunde lika gärna ha visat sig vara helt avgörande.

Sekvensen i bilder


Polomalu står längst bak i mitten.


Han rusar snabbt fram genom mitten.


Polomalu backar tillbaka och ställer sig på försvarets högersida.


Precis innan snap springer han fram.


Det tvingar Manning att stanna upp och bränna en timeout.


Har DU sett något liknande som du vill dela med dig av?

Nyheter

To Top