Nyheter

RG158.3, Schaub527 och Von13

Robert Griffin III gjorde det igen mot Eagles. Redskins vann stort och RGIII avslutade matchen med en perfekt quarterback rating på 158.3. Men han var inte den enda som glänste i söndags.

NFL handlar om siffror. De viktigaste är de som står på poängtavlan när matchen är över. Men för att resultatet ska vara till din fördel krävs det att ett helt gäng olika siffror faller till din fördel. Det hjälper om din quarterback har en perfekt rating på 158.3 eller kastar för 527 yards. Eller om din unga outside linebacker har tre sacks och forcerar två fumbles. Men visst kan man vinna matcher trots att alla siffror inte är på den egna sidan. Det visade Atlanta Falcons som vann över Arizona Cardinals trots att Matt Ryan kastade osannolika fem interceptions.

NFL Supporter delar med sig av lite tankar kring gårdagens största prestationer och mest spännande matcher.

Robert den tredje

Robert Griffin III har tagit NFL med storm. Han har i stort sett spelat bra från den första gången han klev in på planen i NFL. Söndagens match var bland det mest extrema. Han slog till med en perfekt quarterback rating, vilket är ett sätt att mäta en spelares effektivitet. Han satte fjorton av femton passningar till 200 yards och fyra touchdowns. Dessutom sprang han för åttiofyra yards till. Han var cool som vanligt och hans medspelare gjorde några fina spel åt honom. Enda problemet är att Griffin ibland kan hålla i bollen lite väl länge, det gjorde han även mot Eagles, och ta en del onödiga smällar.

Griffin är en av ligans mest underhållande spelare men han måste lära sig att det är okej att kasta bort bollen. Även fast det skulle sätta lite fläckar i statistiken. Som för övrigt är väldigt fin i nuläget. Efter tio matcher har RGIII en högre quarterback rating än någon annan rookie någonsin har avslutat en säsong med. Han har dessutom sprungit för över 600 yards och ett halvdussin touchdowns.

Bragden i Houston

När man ska skriva om den oväntat fantastiska matchen mellan Houston Texans och Jacksonville Jaguars finns det mycket att lyfta fram. Man kan konstatera att försvaren i de båda lagen knappast visade sig från sina bästa sidor. Veteranen Chad Henne fick kliva in istället för den skadade Blaine Gabbert och han slösade inte bort möjligheten. Han tappade lite av sin mojo i slutet av matchen men kastade ändå för över 300 yards och fyra touchdowns mot ett av ligans bästa försvar. En av kvällen trevligaste överraskningar var att rookien Justin Blackmon, som valdes redan som femte spelare i årets draft, gjorde sin första riktigt bra match. Minst sagt.

Blackmon fångade bollar för över 230 yards. Det leder ju till den mycket legitima frågan om inte hans tidigare problem åtminstone delvis har berott på vem som spelat quarterback för Jaguars. För inte i någon match av de 23 som Gabbert har startat hittills i sin korta karriär har han haft någon kväll liknande den som Henne hade i helgen.

Men om vi ska snacka siffror är det i Texans vi hittar de sjukaste siffrorna. Matt Schaub, Texans så underskattade quarterback, kastade för hela 527 yards, fem touchdowns och två interceptions i den här fajten. Det är näst mest yards i en match genom tiderna. När springspelet inte fungerade och Jaguars körde över försvaret tog Schaub matchen på sina axlar. Han var bra rakt igenom med en fin bollplacering och bra beslut. Trots att han var tvungen att kasta bollen galna 55 gånger så hade nära 80 procent lyckade kast. Många av passningarna gick till kvällens andra hjälte, receiver och framtida ”Hall of Famer’n” Andre Johnson, som samlade på sig 273 yards under kvällen. Inklusive en 80-yards screen pass till touchdown som avgjorde matchen på övertid.

Broncos gör det på båda sidor

Denver Broncos är ett av ligans hetaste lag just nu. Peyton Manning spelar som att han var tio år yngre än vad han är och man har vunnit fem raka matcher nu. Det betyder att försprånget till närmaste konkurrent i divisionen, San Diego Chargers, är tre vinster. Det är lätt att titta på vad Manning gör tillsammans med Demaryius Thomas och Eric Decker och bara dra slutsatsen att det är där Broncos vinner matcherna. Men riktigt så enkelt är det inte.

Faktum är att Denvers försvar är rankat som det sjätte bästa i NFL. Om man kollar på hur många yards de tillåter per spel är Broncos försvar näst bäst i hela ligan. Det beror på främst på att man har ett bra secondary och en väldigt bra pass rush. Von Miller står ut som en stjärna här med sina tretton sacks. I helgen stod han för tre sacks och två forcerade fumbles. Dessutom har man Elvis Dumervil på andra sidan som har stått för åtta sacks så här långt.

Visst blöder man lite i springförsvaret på grund av en rätt medioker linebacker-grupp i övrigt. Men det räcker bra att undvika stora spel och skicka sina aggressiva kantspelare efter quarterbacks när de försöker kasta bollen. Denver Broncos ser mer och mer ut som en legitim utmanare till titlarna och skulle vi ranka lagen idag skulle de utan tvekan landa bland de fem bästa lagen i NFL.

Noterat

* Eagles offensiva linje är en katastrof. Rookien Nick Foles var absolut inte anledningen till att Eagles blev utklassade mot Redskins. Räknade inte antalet straff på linjen i den matchen men det var något i hästväg.

* En ny känsla av uppskattning drog över oss när vi såg Tom Brady få supertalangen Andrew Luck att se ut som en helt vanlig fjunis. Det är overkligt hur snabbt Brady ser ut över planen, fattar rätt beslut och får iväg bollen. Med millimeterprecision varje gång.

* Matt Ryan kastade fem interceptions mot Cardinals och ändå vinner man matchen. Arizona ledde med 14-0 och ändå bänkades John Skelton för rookien Ryan Lindley. Tålamodet är slut. Ryans fem interceptions bestod av två dåliga beslut, en tappad mottagning och två bollar som tippades på linjen. Dock är det ju han själv som kastar bollen på hoppande försvarare. Styrkebesked från Falcons att man trots alla motgångar vinner matchen.

* Rookien Doug ”The Muscle Hamster” Martin har redan sprungit för 1,000 yards sitt första år. Dessutom har han fångat passningar för över 300 yards till. Och det är sex matcher kvar…Buccaneers är stekheta just nu och de dyra värvningarna har verkligen varit lyckosamma.

* Nick Fairley har börjat vakna för Lions defensiva linje. Två bra matcher i rad och han är en tung kraft där i mitten.

* A.J Green, receiver i Cincinnati Bengals, har fångat en touchdown i nio raka matcher. Det har inte någon gjort sedan Jerry Rice för en jäkla massa år sen. Helgens mottagning var något utöver det vanliga. Missa inte Greens framfart. Det är en framtida superstjärna vi ser.

* Lagkamraten i Bengals Geno Atkins är en best. Har på allvar utmanat den tidigare ohotade Haloti Ngata i Ravens som ligans bästa defensive tackle. Och Atkins är 24 år gammal. Framtiden är ljus i Cincy!


Det var några av tankarna kring söndagens matcher. Mer om måndagens match kommer senare i veckan. Kolla gärna in vårt Twitter-flöde för att ta del av lite smått och gått både under veckorna som under matcherna.

Nyheter

To Top