Nyheter

Redaktionen Tycker Till – Vecka 16

Foto: Christian Petersen/Getty Images

I slutspelsracet börjar det märkas vilka lag som prickar formen med perfekt tajming och vilka som börjat gå kräftgång. Andra lag har redan fått börja  tänka på nästa säsong. Redaktionen försöker kommentera alla dessa möjligheter och problem i veckans version av Redaktionen Tycker Till.

 

Sedan förra versionen av RTT har en hel omgång och 4 matcher i denna omgången spelats. Vad har stått ut?

Magnus: Det som står ut är att Brady börjar pricka formen och se riktigt farlig ut. Tycker också att Bears RB David Montgomery har visat en fin kvalitet och kan ta Bears hela vägen till slutspel. Kamara, herregud.

Svante: Två saker. Steelers har det extremt tufft just nu och så som de spelar så förlorar de nog resten av matcherna denna säsong och torskar direkt i slutspelet. Det trodde man inte om ett 11-0-lag. Det andra som stod ut, Alvin Kamara!? 6 rushing touchdowns i en match! Helt galet. Flest någonsin, tillsammans med Ernie Nevers som gjorde det för 90 år sedan. Helt galet. 

Per: Steelers kräftgång gör ont att se. Med tanke på hur tajt det är i NFL blir det här med att ”avsluta matcherna” väl ytterst påtagligt. Vi fick se bevis på detta inatt, både på gott och ont. 

Daniel: Buffalo Bills vinner AFC East för första gången sedan 1995! Såklart har mycket annat hänt, men för mig är det inget som slår detta! Kamaras sex touchdowns mot Lions är en parentes som kanske kan vara värd att nämna.

Richard: Jag såg Raiders-matchen på morgonen idag. Inga kommentarer.

Mattias: Förra veckan var det väl skrällarna som stod ut mest. Hittills den här veckan har det ju varit ensidig på de flesta håll. Slutspelslagen i NFC South, Tampa och New Orleans, satte motståndare på sin plats med bländande offensiv fotboll.

 

Pittsburgh Steelers har spelat otroligt dåligt de senaste veckorna. Tre förluster har följt de inledande 11 segrarna. En av anledningarna sägs vara att Juju Smith Schuster dansat på motståndarnas logos. Börjar man vinna igen nu när Mike Tomlin fått Juju att sluta med sina provocerande Tik Toks?

Magnus: Att Juju dansat har inget med saken att göra. En faktor är att Steelers fick bättre resultat än vad man var under inledningen av säsongen. Känns mer som ett 11-3 lag än 11-0. Lag som bygger på defensiven brukar ha det svårt över tid. Anfallet måste kamma till sig och spela bättre, jobba hårdare och vara smartare. Sen kan Juju dansa bäst han vill. 

Svante: Tror inte att det blir bättre av det tyvärr. Det är inte där problemet ligger. Big Ben måste spela bättre och man måste få igång springspelet. Försvaret finns där, men har man ett dåligt anfall så förlorar man tillslut ändå om inte anfallet gör poäng. 

Oavsett om Tomlin sagt till Juju eller inte så dansar han nog inte igen efter den smällen han åkte på i matchen där han orsakade en lost fumble. Det spelet blev viralt, men inte till socialamedia-kära Jujus fördel. 

Per: Nej, dansandet har nog lite med utvecklingen att göra. Men anfallets tillkortakommanden måste rättas till. Som Svante är inne på måste Ben och springspelet lyfta sig.

Lasse: Jag är väl lika barnslig som Juju som blir irriterad av hans dansande så det blir skönt att slippa den biten från nu. Men har väldigt svårt att se hur just dansandet är orsaken till Steelers svaga form. Mer han och hela offensivens prestationer mellan visslorna och känns som de kommer prestera bättre än sist, men kan inte riktigt se dem vända det helt.

Daniel: Juju har nog gjort en del för att få motståndarnas försvar att tagga till lite extra, men det är Big Ben som är det stora problemet. Om det är skadeproblem som gjort honom så oerhört begränsad på sistone så kan dom kanske hitta tillbaka till formen från början på säsongen. Är han begränsad på grund av ålder så ser jag inte att dom kan vinna en match till.

Richard: Om det ändå var så enkelt. Det finns så många fel på anfallet som måste lösas. De överlevde första veckorna med ett snabbt passningsanfall, men det har lag lyckats plocka bort. Och då finns varken djupa passningar eller springspel för att kontra.

Mattias: Haha, tveksamt. Jag skiter ärligt talat om spelare dansar på loggor, han kan få komma till Seattle och köra samma grej, sånt där rör mig inte i ryggen! Men med Pittsburgh har pendeln kanske slagit över lite väl mycket åt andra hållet, från att Steelers var bäst i ligan till att de nu är sämst. Big Ben gjorde sin kanske sämsta match i karriären senast och även om han inte är i sitt livs form kommer det inte se så illa ut varje vecka. Dessutom är försvaret fortfarande väldigt bra. De har dock två tuffa matcher kvar!

 

Jets vann äntligen en match och riskerar inte längre att gå 0-16 denna säsongen till fansens stora besvikelse. Lagets rookie – stjärna Mekhi Becton menade att dom som hoppades på förlust inte var riktiga fans. Håller du med? 

Magnus: Att vilja se sitt lag förlora känns aldrig bra. Minns 2015 när Ravens hade 15 starters på IR innan vecka 8. Laget förlorade massor och hade chansen på ett topp 3 val om man förlorade i näst sista mötet då Steelers stod på andra sidag. Ett Ryan Mallett-lett Ravens vann matchen och många kände att det var dumt då det innebar att Jalen Ramsey inte längre var inom räckhåll i draften. Men Ravens fick istället Ronnie Stanley, en av ligans bästa LTs nuförtiden. Så försök alltid vinna och gör det bästa av det du har, det är min filosofi. 

Svante: Ja. Självklart vill man se Trevor Lawrence bakom centern nästa säsong, men man bör aldrig hoppas på att ens lag ska förlora. Det är otroligt mycket värre att få in en förlorarmentalitet i omklädningsrummet och organisationen än att ramla ner från nummer 1 till nummer 2 i draften. Man spelar för att vinna matchen.

Per: Riktiga fans håller på ett dåligt lag, brukar jag säga. I medgång är det inte svårt att vara supporter.

Lasse: Jag avskyr när folk ska tycka vilka som är riktiga fans/supportrar eller inte, så oerhört löjligt. Ta fram en tabell och visa hur man ska vara för att vara en riktig supporter så återkommer jag.

Daniel: De som inte brydde sig alls om hur det gick i Jets match mot Rams är väl möjligen de som inte kvalificerar sig som riktiga fans. De som ville ha en förlust hade naturligtvis lagets bästa – Trevor Lawrence – för ögonen.

Richard: Alla får väl vara fans på sitt egna sätt. Korkat att tro att bara det ena eller det andra som gäller. Fans kan ha längre perspektiv och kan se värdet i höga draftval,  samtidigt är det alltid dåligt att förlora. Jag tycker man får heja som man vill, ibland är ju en förlust det mest värdefulla. 

Mattias: För min del får ett fan vara precis hur man vill. Men även om man hoppades på förlust så ska man nog hålla sig borta från att bli arg på spelarna i laget. Klart de vill vinna. Det är ingen rolig grej att torska varje vecka och de lever fotboll varje dag.

 

New England Patriots är utslagna ur slutspelet för första gången sedan 2008. Dom har haft rekordmånga spelare borta på grund av covid och skador denna säsongen. Inför nästa säsong har dom massor med pengar att spendera i free agency. Vad borde Bill Belichick göra med laget?

Magnus: Först och främst hitta något att bygga anfallet kring. Tror Bill kommer scouta QBs inför draften och försöka hitta den som kan ge honom chansen att de sex SB-titlar han vunnit med Pats inte bara har med Brady att göra. 

Svante: Största fokus blir att hitta en QB, men med så många dåliga lag i år så kommer Patriots välja någonstans runt 15 i draften och då har nog de 4 bästa redan gått. Så antingen hittar de någon de gillar senare, eller så får de bli kreativa, antingen i free agency eller trades. Oavsett så är det uppenbart att Cam Newton inte är framtiden i New England. 

Per: QB måste stå överst på listan. Hittar Bill sin framtida stjärna där, så kan han nog lösa resten. Det har han visat förr.

Lasse: Börja med QB genom FA eller Draft och bygg efter det. Många bra spelare, framförallt i försvaret, är tillbaka nästa år. Men man behöver inte alltid ändra för att hitta framgång på nytt. Starkt försvar och en bra QB tycker jag är fokus.

Daniel: Det känns som Patriots melodi att hitta talanger att coacha upp, eller så har man helt enkelt tvingats till det genom åren. Hitta ett par QB-talanger i draftens första tre rundor, ungefär som man gjorde med tight ends i år. Kombinera det med en veteran på den positionen som kan vara mentor. Tror inte Cam är rätt för det uppdraget. Sen är det bara att strössla pengar på WR i free agency och fortsätta drafta försvarsspelare och linjemän.

Mattias: Bra fråga. Det hjälper nog en hel del bara att få tillbaka de spelare som inte spelade i år. Men han måste ju lösa quarterback-positionen, även om det skulle vara på ett relativt okonventionellt sätt, och han vill fortsätta luta sig på ett power-springspel.

Richard: Mycket kommer såklart lösa sig med spelare tillbaka. En QB är det uppenbara svaret, men det är ju inte alltid så lätt. De behöver bra receivers och en offensiv identitet att luta sig mot. Det spretar just nu. Välj en riktning att gå och hitta de delarna. Och framförallt drafta bättre.

Slutligen, vad kollar du på ikväll?

Magnus: Blir ena ögat på Ravens – Giants, andra ögat på “The Last of us. Part two”. En fin tradition för mig och tjejen är att spela tv-spel runt jul. 

Svante: 49ers har ju redan spelat, och dessutom vunnit, så jag har lyxen att gå in i denna NFL-söndag utan ångest. För mig blir det Colts – Steelers följt av Rams mot Seahawks. 

Per: Mycket intressanta saker så här års. Måste dock se hur det går för Steelers. Även om jag har en del av mitt hjärta kvar i hästskon.

Lasse: Browns utan receivers är ju spännande, trots att de möter Jets. Sen kan jag tyvärr inte låta bli att kolla på vad Jalen Hurts ska göra med Cowboys försvar. Springande QBs har inte Cowboys fattat att det finns än.

Daniel: Jag kollar på Colts – Steelers först för att se om Steelers kan förbättra sig, och efter det så är ju Rams mot Seahawks en match som man verkligen inte vill missa.

Mattias: Det blir stormatcherna, Colts-Steelers och sen Rams-Seahawks. 

Richard: Det blir att hålla ett öga på alla relevanta ”slutspelsmatcherna”, är det som känns mest spännande just nu. Så sitter väl som en tennisåskådare med ögonen från ena matchen till den andra. 

 

Redaktionen Tycker Till – Vecka 16

Nyheter

To Top