Nyheter

Redaktionen tycker till – vecka 11

Vi har kommit en bra bit in i säsongen och snart är det dags att börja skilja agnarna från vetet. Den klassiska sägningen är väl att säsongen inte börjar förrän kalkonen är uppäten och det är thanksgiving redan nästa vecka. Detta är i princip sista veckan med lag som har bye week (Panthers och Buccaneers har sina kvar vecka 13). Så nu börjar det bli dags för lagen att hitta formen.

Vad tar du med dig från förra veckan?

Svante: Höjdpunkten av förra veckan var ju självklart Kyler Murrays hail mary till Hopkins för att vinna matchen i slutsekunderna. Sådant ser man inte ofta och det var mäkta imponerande att Hopkins kom ner med den bollen, trots tre Bills-försvarar på sig. Årets spel!

Olof: Jag gick och la mig innan Kyler Murrays hail mary så jag får välja något annat. Kanske ”How about them ’Phins?”. Va? Dolphins är kompetenta på riktigt nu eller? Har varit ett av mina hatlag senaste åren då de ställt en så usel produkt på banan (även när de var halvbra med Tannehill var produkten usel) men nu har de ett opportunistiskt försvar och Tua hittade fotfästet. 6-3 skojar man inte bort!

Per: Skulle lätt kunna haka på föregående talare. Men på det hela skulle jag vilja slå ett slag för jämnheten. Eller ojämnheten om man är på det humöret. Lagen blandar och ger och det går aldrig att sitta säker i TV-soffan.

Mattias: Eftersom jag hade en sån trevlig TNF så känns förra veckan långt bort. Men skämt åsido, så var det lite ”kul” med lite dåligt väder på sina håll. I september är det lätt att glömma bort hur mycket det faktiskt kan påverka matchbilden. Det är inte många sporter som spelar i allt från 30 grader sol till -10 och snöoväder.

Daniel: DeAndre Hopkins mottagning. Det går ju inte att göra annat, var man än kollar visas den. Extra jobbigt var ju att mitt Bills var på fel sida av den efter att ha ”avgjort” matchen på ett magiskt sätt själva med typ 35 sekunder kvar att spela.

 

Dags att förutspå framtiden lite åt oss! Vilket av de lagen som startat lite sämre tror du är på väg uppåt och in i ett slutspel? Och vilket av de lagen som startat bra tror du har en nedåtgående trend framåt?

Svante: Ett lag som börjat bedrövligt, och inte heller är särskilt bra, men som jag ändå tror når slutspel är New York Giants. De är nu 3-7 men bara en. match från första plats i divisionen. Jag tror att det tillslut blir Giants som ror hem titeln i denna historiskt dåliga division. Ett annat lite bättre dåligt lag som har chansen är Minnesota Vikings. Jag tror att de slutat 9-7 vilket mycket väl kan leda till slutspel. Ett lag som är påväg nedåt är Chicago Bears. De var som bäst 5-1 denna säsong men är nu 5-5. Det förvånar mig inte om de förlorar restan av matcherna denna säsong. Jag tror Bears kommer sist i NFC North.

Olof: Uppenbara kandidater av de som startat bra är Saints och Seahawks som båda är på väg in i riktiga getingbon i sina divisioner. Men jag är ändå orolig för Ravens som har tappat det offensiva stinget något. De är inte lika fantasifulla och fräcka som förra året och passningsspelet hämmar dem. Nu har de förlorat 2 av sina 3 senaste och Steelers kanske har gjort rycket i divisionen. Nu flåsar Browns dem rejält i nacken också så säsongen står verkligen och väger. När det gäller ett lag som startat sämre men som trendar uppåt vill jag säga att Raiders kan vara något på spåren. Deras enda riktiga plump i protokollet är förlusten mot Patriots, att förlora mot Bills och Bucs är okej. Sen har de slagit lag som Saints och Chiefs och har nu tre raka segrar (mot visserligen svajigt motstånd). Har fyra klara segerchanser kvar på schemat så en wild card-plats känns given.

Per: Saints är man ju lite lätt orolig för. Skador och spelschema gör att framtiden ser aningen tuff ut. Sen tror jag visserligen att Packers kommer gå bra även fram igenom, men deras record är lite väl bra i förhållande till hur det ser ut. Men, men….det är ju W som gäller. Vad gäller lag som är på frammarsch så är ju NFC East en sanslös division. Fascinerande att alla lag där sett så hemska ut, men ändå ligger hyggligt till för att nå slutspel.

Mattias: Jag tror att Vikings är ett lag som kan avsluta starkt. Hade många unga spelare som startade och nu lite enklare spelschema. Seahawks vann ju mycket trots att det inte alltid såg så bra ut, men försvaret har börjat spela bättre senaste veckorna och man börjar få en del viktiga kuggar tillbaka. Saints kommer säkert att sakna Brees men annars tror jag faktiskt att de flesta lag som börjat bra kommer hålla i hyfsat.

Daniel: Alla lag i NFC East kan ju passa in på ett lag som startar dåligt men går till slutspel. Men utöver så tror jag att Dolphins och möjligen Vikings är dom enda lagen som kan passa in på den beskrivningen. Bears och Titans är de två lag som startat bra men som jag absolut kan se missa slutspel. Bears är helt enkelt för dåliga och Titans har en dalande form och ett ganska tufft spelschema de kommande veckorna.

 

Derbyn höjer alltid pulsen, även om något av lagen går lite sämre. Vilket är egentligen NFL:s rivalmöte och varför?

Svante: Jag tycker alltid det är extra roligt när Ravens – Steelers möts, och det känns för mig som ett av de hetaste derbyn i NFL. Lagen emellan har gått många ronder och både givit och tagit stryk, i såväl regular season som slutspel. Det är alltid en liten extra nerv när dessa lag möts och det märks. Spelarna vill lite mera, springer lite snabbare och tacklas lite hårdare.

Olof: Vill säga något av NFC East-derbyna där Eagles – Cowboys varit det starkaste senaste åren men Eagles – Giants har närheten där många i närområdet känner av den rivaliteten mer än mot ’boys. Men de två som känns grinigast, och det är ju kul, är Ravens – Steelers och Falcons – Saints. Så med tanke på veckan så säger jag Falcons – Saints och hoppas Falcons bjuder Taysom Hill på en svängom.

Per: Som Dallas-fantast är det lätt att säga Eagles-Cowboys, men hela AFC North är ju mer eller mindre konstruerad för rivalitet. Om inte minnet sviker mig (kan komma ett NFL Supporter Dokumentär framöver som snuddar detta team) valde Browns att 1970 gå med i AFL enbart för rivaliteten med Bengals. Och Steelers följde efter enbart för att bibehålla rivaliteten med Browns. Lägg där till de alltid lika tuffamatcherna medlen Steelers och Ravens, så har du ett riktigt getingbo.

Mattias: Det första jag brukar tänka på är Steelers-Ravens, eftersom de andra två lagen ofta varit så avhängda har det känt som så viktiga matcher senaste åren. Saints-Falcons är lite sneaky kul senaste åren.

Daniel: För mig är det inget som slår Ravens mot Steelers. Det är alltid lite grisigt, spännande och med slutspels-implikationer. Jag tror inte jag sett en enda match mellan de två lagen som gjort mig besviken.

 

En ny våg av QB skador sköljde över ligan senaste veckan. Drew Brees missar matchen mot Falcons, Teddy Bridgewater, Matt Stafford och Drew Lock är alla questionable inför veckan och Kyler Murray fick en AC sprain i torsdagens match. Tycker du att lagen har rätt approach när det gäller backup-QB-positionen?

Svante: Det visar ju verkligen på hur viktig positionen är. Den viktigaste positionen i all sport. Så att investera lite i en bra back-up kan visa sig vara en bra investering. Det såg vi inte minst när Bridgewater fick komma in för Drew Brees i fem matcher förra säsongen och vann allihop. Vi ser också hur lag som San Francisco 49ers, som visserligen har många andra skador också, har svårt att få någonting att fungera när de tvingas starta sina back-up quarterbacks som inte alls håller måttet. Vem som helst kan bli skadad i NFL, därför är det viktigt att ha bra djup på alla positioner, inte minst quarterback.

Olof: När Saints bestämmer sig för att spela Taysom Hill så vet man hur illa ställt det är, nu får vi väl se hur de fördelar tiden mellan Hill och Jameis Winston visserligen. Som Eaglessupporter har jag kanske en extra god insyn i vikten av att ha en kompetent backup så jag tycker att lagen generellt är alldeles för svaga i sitt tänkt gällande backup. Nu ser det ut som Brett Rypien, P.J. Walker startar för Broncos respektive Panthers och Lions var när att behöva slänga in Chase Daniels. Alltså det är inte vackert och att behöva ge upp säsongen för att man måste starta sin backup i några matcher känns så futtigt när det finns så mycket som står på spel inte minst finansiellt.

Per: Det är lite spännande ändå att se hur lagen hanterar dessa situationer. Av de ovan nämnda tror jag dock att Saints är bäst rustade för att hantera situationen. Hill är ju en oerhört intressant spelare och Winston kanske kan få fart på karriären igen. Hans fick väl dessutom synen tillbaka inför säsongen…..?

Mattias: Vilken bra och intressant fråga, haha. Jag vet faktiskt inte, tror det är svårt att hitta två kompetenta spelare som kan starta. Jag tror att det handlar mycket om hur laget är konstruerat i övrigt. Är de flesta pusselbitarna på plats brukar det gå hyfsat för den som tvingas kliva in. Men generellt skulle jag nog gärna se att lag investerar mer resurser i quarterbacks, att de draftar fler och kanske ibland har två på plan samtidigt. Den innovationen saknar man.

Daniel: Jag tycker att många lag står och faller med sin startande QB på ett sätt som dom inte ska behöva. Men jag förvånas också ofta hur tydlig skillnad det är mellan etablerade quarterbacks och övriga så det är säkert ett stort problem för många av lagen att hitta en backup som faktiskt kan vinna matcher. Kanske kan det i såna situationer vara vettigt att hitta en backup som kan fungera mer som en mentor eller bara som en skön kille eller nåt? Det verkar iaf vara strategin i en del av lagen.

 

Till sist, vilken match tittar du på denna veckan?

Svante: 49ers har BYE denna vecka så jag kan verkligen njuta av lite bra fotboll utan att behöva ha ångest över resultat. Jag måste dock säga att jag tycker det är lite skralt med topp-matcher denna vecka. Jag tittar nog lite extra på Titans-Ravens och sedan Packers mot Colts. Veckans bästa match är enligt mig Raiders mot Chiefs, men den får det bli repris på under måndag morgon.

Olof: Eagles – Browns ser inte ut att bli en höjdare med regnväder på gång så jag har nog bara ett halvt öga där. Titans – Ravens är den på pappret bästa matchen men jag väljer nog ändå rivalmötet mellan Falcons och Saints i första hand.

Per: Söndag är Redzone för mig under de tidiga matcherna. Sen blir det nog Colts och Packers vid halv elva…..

Mattias: Lutar åt Titans-Ravens eller Eagles-Browns i det tidiga fönstret. Sedan kanske Packers-Colts är bästa matchen, men man är ju nyfiken på Taysom Hill-experimentet i Saints.

Daniel: Jag går all in på Saints mot Falcons. Jag måste ju se om det ligger nåt i det här med att Saints kommer köra med Taysom Hill som sin QB denna veckan. Det är ett högrisk-projekt som jag inte vill missa en sekund av!

Redaktionen tycker till – vecka 11

Nyheter

To Top