Nyheter

Redaktionen tycker till – vecka 12

Det har varit en händelserik vecka i NFL. Pandemin har rivit runt i ett par klubbar och ännu en organisation har skakat om i ledningen. Redaktionen ger sin syn på den senaste tiden i NFL och veckans matcher.

 

Vad tar du med dig från förra veckan?

Mattias: Nästan alla stormatcher blev riktiga rysare! Sen blev jag faktiskt väldigt imponerad av Raiders, trots att de förlorade en tajt match mot Chiefs. För andra gången spelade Derek Carr minst lika bra som superstjärnan Mahomes. Han såg väldigt bekväm ut i ett anfall som kryllar av kul spelare.

Richard: Jag som varit en rätt stor tvivlare till de där hästskorna nere i Indianapolis, har börjat vekna i min kritik. Colts imponerade mot Packers trots att de grävde sig ett djupt hål direkt. Om de kan springa lika bra framöver behöver man inte lägga matchen i händerna på Philip Rivers. Det vore, för deras skull, önskvärt att inte behöva göra för ofta. Ibland fungerar det, ibland inte.

Svante: Tyvärr är den otäcka skadan på förstavalet Joe Burrow något som hängde över hela förra omgången. En riktigt obehaglig skada där i princip allt som kan gå sönder i knät gick sönder. Det blir nästan extra tråkigt när man har kunnat se det hända. Burrow har varit en av ligans mest sackade och tacklade quarterbacks, och denna skada blir nästan som en “vad var det vi sa?!” till organisationen. Det blir en lång rehab och jag tror tyvärr inte att han är tillbaka till starten av säsongen 2021. 

Olof: Det är svårt att undvika det kaos som Philadelphia Eagles har fallit ner i. Carson Wentz kritiserad av allt och alla, skadorna på O-line (Lane Johnson out för resten av året och Sua Opeta till IR), kaos med Jason Peters som tillslut spelar guard. Kritiken växer också kring coach Pederson och GM Roseman. Det tisslas och tasslas om att ägaren Jeffrey Lurie avsiktligt missat matchen mot Browns och stormat ut från en träning under veckan pga den dåliga energin hos spelare och ledare. Ingen kommer få sparken under säsongen men ska man försöka tyda allt detta kan det var regimskifte hos örnarna efter säsongen. Och då är nog alla platser, även QB, uppe för diskussion.

Daniel: Hur otroligt oengagerat ett lag kan uppträda med en coaching stab som fått sparken. Nu fick ju inte Matt Patricia och hans kollegor i Lions sparken förrän efter torsdags-matchen men det var ingen tvekan om att samtliga visste vad som skulle hända. Dom saknade en plan och dom saknade engagemang. Även om jag trodde att Texans skulle vinna matchen så trodde jag inte att det skulle gå så oerhört enkelt. Hoppas att Lions kan få in någon som kan motivera spelarna att kämpa för sina jobb så vi slipper se mer av det här.

Magnus: Ingenting faktisk. Har mentalt stängt av denna säsong. 

Per: Såg lite få matcher förra helgen, men Joe Burrows skada var oerhört tråkig att se. Sen är lite kul att se hur Saints många gånger har en fantastisk förmåga att vinna matcher även utan Brees. Visar på vikten av reserver. 

 

Familjen Ford vilade inte på hanen efter en pinsam insats på Thanksgiving från deras Lions. Tränaren Matt Patricia och sportchefen Bob Quinn har fått sparken. Rätt beslut? Är det attraktiva jobb?

Mattias: Tveklöst rätt beslut. Patricia har i ärlighetens namn inte åstadkommit någonting. Och Quinn både anställde honom och värvade truppen. Jobbet är väl inte det bästa vi sett kanske, men förhoppningsvis har Stafford några år kvar och det finns många bra spelare i anfallet. Jag tror på flera av lagets unga spelare, D’Andre Swift, T.J Hockenson och toppvalet Jeff Okudah, som varit lite av en besvikelse hittills, till exempel. Jag tror inte att utmaningarna är så stora att de skrämmer iväg eventuella kandidater.

Richard: Helt rätt beslut. Låt nytt blod blåsa liv i den där trötta organisationen. Med tanke på resultatet senast är det inte ett jobb som kräver direkt resultat, så på det sättet är det attraktivt. Jag tror på ny kula totalt, skeppa Stafford för vad de kan få och plocka in framtiden i draften. För en GM och HC är det säkert en spännande möjlighet.

Svante: Ett beslut som kom en säsong försent. Jag tycker det skulle sparkat Patricia redan efter förra säsongen. Han kommer nog ändå att vara ett hyfsat hett namn på marknaden för DC-jobb inför nästa säsong. Lions har en hel del att bygga med. Flera unga spelare med bra potential, och en QB-i Stafford som är bra, men fastnat i ett dåligt Lions i så många år. Jag tror absolut att detta är ett intressant jobb för många.

Olof: De har väl vilat på hanen ganska länge tycker jag nog. Men rätt att beslutet kommer. Återigen, jag tycker absolut en tränare ska ha ca tre år i regel för att få en ärlig chans att bygga sitt lag. När Lions defensiv fortsätter vara såhär oerhört svag så måste Patricia stå till svars. Jag tycker Lions som organisation behöver lite energi, de har varit trötta och ointressanta alldeles för länge. Gå collegevägen och leta upp en orädd yngling som vill utnyttja Staffords arm. Finns sämre jobb att ta över men finns ju anledningar att även GM Bob Quinn fick sparken.

Daniel: Det är rätt beslut. Det finns ingen tydlig röd tråd spelmässigt. Patricia har haft tid på sig att få in de spelare han behöver för att kunna spela sitt försvarsspel men det har aldrig sett bra ut under hans tid. Rörigt. Quinn förtjänar också sparken, jag tycker inte att Lions draftat bra på länge och dom har en förmåga att slänga pengar efter free agents som nått sin topp för länge sedan.

Magnus: Helt rätt. Patrica har inte lyckats vare sig på planen eller vid sidan om den. Många spelare har kommit ut med skadeglädje efter att han mist jobbet, det brukar inte betyda att man är en god relationsskapare. Att Quinn fick gå känns lika rimligt. Njaej. I jämförelse med Falcons och Texans är det helt klart mindre attraktivt. 

Per: Känns rimligt. Borde kanske ha skett ännu tidigare. Tycker inte direkt Patricia bidragit med något som fått mig som utomstående att höja på ögonbrynen direkt. Rörande jobbets attraktionskraft så finns det väl andra ställen i ligan man hellre velat coachat. Är ju trots allt några tjänster lediga, och fler lär det väl bli inom kort. 

 

Från att ha varit relativt förskonat från Covid-19 har NFL haft det svettigt på senaste tiden. Baltimore har många spelare och anställda smittade eller isolerade och Denver kommer få klara sig utan alla QBs i helgen (!). Vad tänker du kring allt det här?

Mattias: Ja, det är ett tufft läge och jag tror inte det finns några enkla svar. Båda lagen ovan har ju slarvat lite med rutinerna, men det känns som att samma sak skulle kunna hända lite överallt. Jag hade nog räknat med en del sånt här och det tror jag de flesta gjorde. Det är för många människor involverade för att täppa igen alla hål. Det ska bli väldigt intressant att se hur Broncos ska spela utan quarterback, de lär väl hitta någon stackare som spelat på high school och sedan bara springa bollen. 

Richard: Tråkigt att trupperna decimeras såklart, det är ju som roligast att se alla de bästa. Vi har inte sett fall med så här extrema konsekvenser, men alla lag har jonglerat med pandemin under säsongen. Vissa hanterar det bättre än andra, vissa har mer otur än andra. Tyvärr är det en naturlig del och utmaning i årets säsong.

Svante: Det är ett jobbigt läge och jag tror att Roger Goodell sitter och svettas ordentligt just nu. Problemet är ju att man redan gått in på spåret att spela matcher med de som är friska och inte skjuta upp dem. 49ers hade 4 fall kvällen innan matchen mot Packers, där man förlorade i stort sett alla receivers och sin left tackle Trent Williams. Trots det spelades matchen. Ska man börja skjuta upp matcher nu så går man ju tillbaka på den utstakade vägen. Med det sagt så bör spelarnas hälsa alltid ha högsta prioritet. 

Olof: Nu börjar det ställas lite på sin spets detta. Bye weeks finns inte längre att spela med och skjuta matcher och därmed förlängde säsongen tror jag ligan ogärna vill. Det blir också otydligt nu när det ser ut som Denver får spela sin match utan quarterbacks men Ravens får sin match flyttad och kanske uppskjuten. Rättvist? Tveksamt. Goodell har också hållit sig rejält i bakgrunden i år, på gott och ont, men skulle vara bra om han steppade upp och styrde ligan genom dessa problem nu. Pratas om eventuella bubblor och liknande inför slutspel, det har funkat utmärkt i både NHL och MLB så detta ser jag som det troligaste alternativet.

Daniel: Det är tråkigt men dom som drabbas verkar inte vara helt utan skuld. Följer man alla restriktioner till punkt och pricka så ser det ut att kunna hållas under kontroll. Men det är ingen tvekan om att den här säsongen får en asterisk bredvid sig, särskilt när det verkar som att det bara blir värre med tiden.

Magnus: Först och främst. Att skjuta upp matcher är när ligan inte bedömer att utbrotten är under kontroll, har ett lag nya positiva fall fem dagar i rad är det inte under kontroll och då är det oansvarigt att spela. Det finns alltså en systematik för när en match skjuts upp eller inte. Det finns rutiner och protokoll men den mänskliga faktorn spelar tyvärr en stor roll, att det är ett smittsamt virus en annan. NFL borde ha haft en W.O-bestämmelse på plats för att slippa flytta matcher, men då hade man ju förlorat pengar.. Tycker säsongen känns mer som en form av rysk roulette just nu och rent nyfikenhetsmässigt vore det intressant att se hur NFL skulle hantera en Super Bowl där ena laget inte har någon QB som får spela. 

Per: Ja, det är ju denna väg man valt att gå, och då lär vi få finna oss i en massa matcher som flyttas. Pengar styr och de kommer ligan göra allt för att hålla den flytande. Det sunda hade ju varit att ställa in detta spelår. 

 

Samtliga lag har spelat minst 10 matcher nu. Är det någon spelare eller två som det inte pratas så mycket om som du skulle vilja ge lite extra beröm?

Mattias: DL Cameron Jordan i Saints är ju redan en superstjärna, men jag tycker att han har varit makalös, även kollegan Trey Hendrickson har imponerat stort. Det är kul att Titans WR Corey Davis blommat ut när A.J Brown kommit in och avlastat. Sedan är det absurt att Washingtons WR “Scary Terry” McLaurin snart är uppe fyrsiffrigt antal yards i det usla passanfall han tillhör. Hur bra är den killen egentligen?

Richard: Jag har ju bäst koll på mitt Raiders och där finns en onämnd hjälte i guard Denzelle Good. Han har täckt upp för skador längs den offensiva linjen med briljans, han spelar på en väldigt hög nivå. Med alla skador och sjukdomar de haft har han varit ovärderlig, anfallet är beroende av en bra linje. Nästa år är han free agent och kommer belönas för sitt arbete med ett välförtjänt kontrakt. Sen snackas det inte tillräckligt om Jalen Ramsey, som är fenomenal i år.

Svante: Jag måste lyfta spelare från 49ers, eftersom det är dem jag tittat på mest och har bäst koll på. Kerry Hyder Jr har 5.5 sacks och 8 tackles for loss. Hyder var den sista spelaren att väljas in i lagets 53-man roster och nu leder han laget i sacks. Utöver det så tycker jag att vi alla pratar för lite om Davante Adams. Han är den enda spelaren som har ett snittar mer än 100 receiving yards per match. Utöver det har han även 10 touchdowns på 8 matcher. Ligans bästa receiver enligt mig, men det pratas för lite om honom

Olof: Svårt att plocka från Eagles här när verkligen ingen är bra just nu. Så jag väljer en ex-örn i Nelson Agholor. Han blev, mer eller mindre, jagad ut ur Philadelphia och har nu lyckats karva ut en roll i Raiders som faktiskt ser ut att ha nånting på gång i år. Agholor är ingen #1 eller ens #2 men kan han bidra med ett stort spel eller två så ska alla vara nöjda. Sen vill jag förstöra formatet här genom att nämna tre spelare, Darrell Henderson, Malcolm Brown och Cam Akers. Det är Rams RB-stall och de har tillsammans gjort en riktigt bra säsong. Rams är top 10 rush yards, top 6 i TDs och bara 2 fumbles. En RB-kommitté som faktiskt ser ut att funka.

Daniel: Bills right tackle Daryl Williams förtjänar verkligen beröm. Han plockades upp från Panthers skräphög och har varit otroligt stabil på sin högerkant. Endast två tillåtna sacks hittills i år. Hoppas att han kan hålla den siffran på två ikväll när han ska försöka hålla ordning på Joey Bosa. En spelare som jag tycker tagit ett stort steg under sitt andra år är Panthers pass rusher Brian Burns. 7 sacks på 10 matcher är bra och han blixtrar till med en del riktigt fina moves, jag tror att han kan vara en spelare som kan blanda sig i defensive player of the year – diskussionen nästa säsong om han fortsätter utvecklas så här.

Magnus: Saints Trey Hendrickson får inte mycket kärlek, men han har varit väldigt bra, och produktiv, för deras försvar. 9,5 sacks hittills. På den offensiva sidan tycker jag att Panthers Robby Anderson ska lyftas. Haft en strulig karriär men har under denna höst vuxit fram som en av alla dom som blommar ut så snart dom lämnat Adam Gase. 71 mottagningar för äver 800 yards, en bidragande orsak till att PAnthers varit lite intressanta. 

Per: Svår definition med spelare som det snackas ”för lite” om. Att vara duktig i ett sämre lag brukar vara ett problem om man söker mediautrymme, men McLaurin och Gibson i Washington har gjort det bra i år. Skulle även vilja lyfta fram någon i Colts då hela laget går lite under radarn. T.ex. har RB Jonathan Taylor varit en mycket viktigt kugge i deras offensiv i år. 

 

Vad kollar du på denna vecka och varför?

Mattias: I det tidiga fönstret ska jag nog se om Justin Herbert och Chargers kan skaka Bills lite. Sen pendlar jag mellan att se vilken jäkla sorts match det blir i Broncos-Saints eller om man ska gå på det populära valet och se Mahomevs Brady.

Richard: Jag ser förstås den offensiva stormen mellan Raiders och Falcons, två lag med anfall som är lika bra som deras försvar är kassa. Sen blir det Chiefs mot Buccs i vad som för några veckor sedan såg ut som en tänkbar Super Bowl. Kan Tompa Bay dansa med favoriterna?

Svante: Bland 19-matcherna kollar jag nog Titans-Colts som känns väldigt spännande och kan bli direkt avgörande till vilket lag som vinner AFC South. Sedan kollar jag såklart 49ers efter kl 22:00, men med alla skador och covid-fall i 49ers så känns den inte jättespännande, så kommer nog ha lite koll på Brady vs Mahomes vid sidan om. 

Olof: Titans – Colts är på pappret toppmatchen men två ganska sömniga lag. Jag är stormförtjust i Justin Herbert (vem är inte det) så kan bli Chargers hos Buffalo Bills istället. Sena matcherna så måste man väl(?) se hur Broncos löser sin QB-situation va? Som att se en tågkrasch, omöjligt att titta bort. 

Daniel: Jag kollar på Chargers mot Bills. Jag hoppas att Bills kan hitta ett sätt att stoppa Herberts framfart. En rookie-quarterback kan inte vara så fläckfri som Herbert sett ut att vara under karriärens nio första matcher. Sen vill jag se om Bills har lyckats ägna sin bye week åt att få fart på springspelet, annars kommer det nog att bli en tuff avslutning på säsongen. Sen blir det Chiefs mot Buccaneers. Kan Tampa Bays försvar hitta ett sätt att bromsa Mahomes? Andra lag har ju gjort det helt OK några gånger under säsongen trots alls.

Magnus: Blir nog Vikings mot Panthers, viktig match där vinnaren hänger på lite i bakvattnet när det gäller en WC-plats. Sen blir det nog Broncos – Saints, Tysom Hill kommer ställas på större prov idag skulle jag tro. 

Per: En hektisk vecka går mot sitt slut och jag har dålig koll idag. Kommer således låta slumpen avgöra idag, Blir att starta med Redzone som vanligt för att sedan övergå till någon specifik match.

 

Redaktionen tycker till – vecka 12

Nyheter

To Top