Nyheter

Redaktionen tycker till – vecka 10

Foto: Cliff Welch/Icon Sportswire via Getty Images

Denna veckan snackar vi mycket quarterbacks innan vi försöker hitta guldkorn att se under en NFL-söndag vars mest intressanta matcher spelas sent.

 

Vad tar du med dig från förra veckan?

Richard:Den här starka toppen kändes betydligt mer bräcklig förra veckan än jag väntat mig. Flera av mina topplag (bla. Chiefs, Steelers, Seahawks, Bucs, Ravens) hade olika grader av svettiga matcher. Det var en härlig påminnelse om att klyschan ”Any given Sunday” finns av en anledning.

Olof: Att det är kul att några av de senaste årens riktiga soplag börjat vända lite på skutan. Miami har ändå nånting på gång, Raiders vågar man nog börja lite på som ett nästan kompetent lag, Bills är en utmanare på riktigt efter alla dessa år av kräftgång. Livet har sin gång i NFL, dåliga lag blir bra, bra lag blir dåliga.

Daniel: Det känns som att coaching är viktigare än någonsin i dagens NFL. Det är extra många svårigheter varje vecka som lagen måste hantera. I en liga där majoriteten av matcherna dessutom avgörs med en marginal på 7 poäng eller mindre så är coaching i matcherna, särskilt i slutet, ofta helt avgörande för lagets framgång. Lagen med bra coaching och bra game plans kommer att ha extra stor fördel av det i år.

Magnus: Hmm, inte så väldigt mycket faktiskt. Att Seahawks defensiva problem börjar se ut som något som kommer förstöra deras chanser att gå hela vägen.
Just ja, Joe Flacco var elite!

Mattias: Jag tyckte nog att det kanske var lite väl mycket överreaktioner. Det är en säsong då det finns få lag som verkligen får ihop det vecka efter vecka och ligans bästa lag flyger lite under radarn. Chiefs fick svettas lite mot Panthers men har vunnit 17 av sina 18 senaste matcher.

Svante: Att vi bör dra i bromsarna i vårt ”Bucs till Super Bowl-tåg”. Tampa Bay såg helt förfärliga ut mot Saints senast, långt ifrån Super Bowl-kaliber.

 

Drew Brees har satt 74% av sina passningar i år. Endast Brees 2019 och Brees 2018 har varit bättre. I måndags krossade Saints det hypeade Bucs. Är snacket om att Brees börjar bli för gammal överdrivet?

Richard: Förväntningarna på laget var höga, och han kanske har tagit en del kritik som borde riktats åt annat håll. Han är en extremt effektiv QB, samtidigt syns tydligt ett sämre sug i armen. Systemet hjälper honom med många snabba passningar och screens.

Olof: Nja, det är ändå på nån slags sista vers men en riktigt fin sista vers. Passningsprocent är inte allt även om det är en bra och viktig stat. Till sin hjälp har Brees en out of his mind-Kamara som hjälper till att dölja mycket av åldersfläckarna och nu får han tillbaka en trygg passningsmottagare i Thomas så att Saints kan gå långt är det ingen frågan om. 

Daniel: Samtidigt som hans träffprocent sett bättre ut så har hans totala antal yards och yards per försök dalat ordentligt under de här tre åren. Jag tror att Saints måste gå lite balansgång med att fortsätta spela effektivt och smart med Brees begränsade möjligheter till stora spel och fortsätta stoppa in Hill lite då och då för att försvaren ska få lite huvudbry. Jag tror fortfarande att Saints kan vinna Super Bowl med Brees som QB.

Magnus: ej, Brees börjar bli för gammal, så är det. Men än finns det kvalitet kvar i gubben. Att procenten är högre kan innebära att han spelar med lägre svårighetsgrad, skallen kommer aldrig vara Brees problem.

Mattias: Nja, det är ju inte helt fel men vi kanske överskattar betydelsen av det. Och hur mycket av spelet som är mentalt. Det stora testet kommer väl i slutet av säsongen då kroppen är trött och vädret elakare. Men visst kan GUBBEN fortfarande flytta kedjorna och sprida bollar till sina lagkamrater med hög träffsäkerhet. Men det finns också en del saker han inte klarar av längre.

Svante: Nej det tycker jag inte. När majoriteten av passningarna är screens och slants så är det lättare att procenten ser bättre ut. Armstyrkan finns inte där längre och det syns tydligt. Det blir en stor fördel för motståndarlagets försvar när de slipper försvara sig mot djupa bollar.

 

Eagles record är 3-4-1 och dom har 79% chans att gå till slutspel. Steelers är 8-0 och har 72% chans. Vad tycker du om det nuvarande slutspelsupplägget? Har du något som du vill ändra?

Richard: Jag gillar att vinnaren i divisionen går vidare. Det gör matcherna inom den så mycket viktigare. Jag kan dock låta mig övertalas att seedning i slutspelet ska gå enbart efter vinster. Sen är jag emot att man gått från 12 till 14 lag, det kan man gärna ångra.

Olof: Att divisionsvinnaren ska gå till slutspel måste vara kvar. Rivaliteten inom divisionerna spelar roll och ger annars trista matcher en extra krydda. Vem vill se Eagles – Giants denna veckan utan rivaliteten som spelar in? Antal slutspelslag tycker jag borde varit kvar på 12, det ska ändå vara svårt att ta sig dit.

Daniel: Nej, jag vill nog egentligen inte det. Det är anmärkningsvärt att det kan skilja så mycket men jag älskar ju divisionsmatcher som har betydelse för slutspelet. Och i Eagles fall så ger detta dom en möjlighet att faktiskt få truppen frisk till slutspelet så dom känns inte helt chanslösa även om dom skulle ta sig dit med ett losing record.

Magnus: Generellt tycker jag det är bra, skapar ju spänning även i dåliga divisioner. Är ju inte så att det är titelutmanare som missar slutspel för att en divisionsvinnare ska få chansen.

Mattias: Jag gillar det. Pratas alltid om att seeda hela konferensen och strunta i divisionsvinnarna. Jag tror det skulle döda många rivaliteter. Vinner du tillräckligt många matcher går du till slutspel även med nuvarande system. Och en sak till, säsongen är inte slut efter åtta veckor.

Svante: Självklart går det att argumentera för att de som vinner flest matcher ska gå till slutspel, men då slopar vi ju hela divisions-upplägget. Jag gillar divisioner, det ger en extra nerv när två divisionsrivaler möts. Tyvärr händer det ju ibland att alla lag i divisionen är usla på samma gång, men det är inte särskilt ofta.

 

Aaron Rodgers har startat 182 matcher för Packers och vunnit 119 av dom. Brett Favres facit efter 182 matcher med Packers var… också 119 vinster. Favre spelade 253 matcher och vann till slut 147 av dom. Vem av dom håller du högst och tror du att Aaron Rodgers kan komma ikapp Favres facit?

Richard:Bortskämda Green Bay som gick från Favre till Rodgers. Håller den senare högst, tycker han är en mer komplett spelare. Packers draftade Jordan Love av en anledning och även om Rodgers kan hålla framtiden borta ett par år, har jag svårt att se honom nå 253 matcher.

Olof: Ändå sjukt att de landar på 119 efter 182 matcher båda två. Hjälper inte Rodgers-fanatikerna kanske. Jag är egentligen för dåligt insatt i Favres karriär för att göra några större uttalanden men Packers försvar har under många år varit undermåligt för Rodgers möjligheter att ta sig långt i slutspelen och är det som gör att Rodgers inte är en självklar segrare mellan de två. Jag ger ändå den lilla lilla fördelen till Rodgers.

Daniel: Inga Packers-fans får någonsin gnälla igen! Inte på något! Det är helt sjukt att ett lag får ha två så bra quarterbacks back to back. Att dom dessutom är så olika gör det ännu mer otroligt. För mig är det stilarna som skiljer dom åt, Aaron Rodgers med sin finess och gudabenådade talang får nog ändå ge vika för min del. Jag håller Favre högre på grund av hans skogshuggar-stil och hur han alltid lyckades prestera när det stod som mest på spel. Jag tror dock att Rodgers kommer sluta med en högre vinstprocent än Favre, men frågan är om han kommer upp i så mycket som 253  matcher i Packers, det är mer än 4 säsonger till.

Magnus: Jag tycker Rodgers är den bättre av de två. När det gäller antalet segrar tror jag Rodgers snor det, 3 10-vinst säsonger bara..

Mattias: Jag håller Rodgers högst som spelare, och som en av de mest naturliga passare vi sett, men det är svårt att jämföra mellan årtionden. Tror dock inte att han klår Favres siffror vad det gäller matcher och vinster.

Svante: Jag fick aldrig se Favre under hans tid i ligan. Det var innan min tid. Så jag måste säga Rodgers, för jag har bevittnat honom spela på en otroligt hög nivå i så många år. Men tittar man på statistiken så är det jämnt. Kanske till och med fördel Favre. Jag tror det kommer ner till Super Bowls. Lyckas Rodgers vinna en till så är han ”The Guy”. Jag tror dock inte Rodgers spelar lika länge som Favre, så det behöver hända inom de närmsta 3 åren.

 

Vad ser du ikväll?

Richard: Bucs-Panthers är väl den hetaste 19-matchen. Två framtida huvudtränare som OC på vardera lag (Byron Leftwich och Joe Brady). Sen kollar jag som Raiders-supporter när vi förhoppningsvis vinner över rivaliserande Denver Broncos.

Olof: Plikttroget får jag plåga mig igenom Eagles – Giants och hoppas på att Wentz inte ger bort för många bollar. Sen njut-zappar jag lite mellan Bills – Cards och Seahawks – Rams. Skämmer bort mig lite.

Daniel: 19-matcherna får mig inte direkt upphetsad. Dom är få och relativt ointressant. Det är stor risk att jag ägnar mer intresse åt golf under inledningen av de matcherna faktiskt. Sen smäller det till, sex sena matcher som alla är intressanta för mig, men där Bills @ Cardinals naturligtvis är den jag kommer fokusera helhjärtat på. Det blir tufft för Bills med några covidfall som drabbat lagets secondary framförallt.

Magnus: Vette tusan.. Browns – Texans kanske, sen blir det nog Cards – Bills.

Mattias: Först ska jag nog se lite offensivt fyrverkeri med Browns och Texans, och se om Clevelands springspel kan slå Houstons passningsspel. Efter det blir NFC West-derby med Seahawks och Rams.
Svante: Jag börjar med Bucs – Panthers, med ett getöga på Redzone. Sedan byter jag nog till den match som är mest spännande. 22:25 blir det sedan 49ers som med sin skadedrabbade trupp ska försöka rå på Saints. Jag har Inge stora förhoppningar, men titta ska jag ändå. Kommer även hålla ett öga på rookie-fighten mellan Herbert och Tua.
Redaktionen tycker till – vecka 10

Nyheter

To Top