Analyser

Redaktionen tycker till – Divisional round

Foto: Sean Gardner/Getty Images.

Vi har samlat redaktionen som fått tycka till efter en väldigt händelserik vecka. Åtta lag återstår i NFL – slutspelet och nästan lika många lag har fått nya coacher under veckan. Alla har fått chansen att tycka till om det som hänt och vad vi tror om helgens fyra matcher i divisional round. 

Många åsikter går isär men en sak är vi överens om, vårt event på O’Learys i Göteborg var inte det sista vi gjort i den vägen. Vi fick verkligen blodad tand och även om det inte blir något mer i år så kommer det att bli mer av denna varan under nästa säsong. Tack alla som kom!


 

Vad tar du med dig från veckan som gått med bl.a. Wild card – matcher, vårt event i Göteborg, och coachkarusell?

Lasse Thorman: Ja det var ju jäkligt surt att jag missade detta event, framförallt på hemmaplan. Fick trösta mig med röd korv och Faxe istället. Det är helt klart mycket att ta in när det kommer till tränarna men spännande med QB-viskaren Kingsbury i NFL och kul att Gase får en direkt chans att slå sitt gamla lag två gånger om. Känns väl som en blandning mellan unga och spännande och ”säkrare” mer rutinerade val.

Angående matcherna så var det ju kul med puls i matcherna, bortsett från den första. Snålt med offensiv och smarta tränare känns som en röd tråd in i nästa runda.

Per Fogelin: Framför allt minns jag vårt event på O´Learys i Göteborg. Underbart att träffa alla de människor som hade tagit sig dit och gärna delade med sig av sina historier och annat. Vad gäller matcherna var det påtagligt hur stor roll försvaren spelade. Var inte detta året då alla matcher skulle sluta 55-53?

Olof Westman: Kan inte säga att jag är imponerad över något av de coachanställningar som gjorts. De kan säkert lyckas men ingen känns på förhand som en home run. Tycker Bengals och Dolphins har guldläge att göra rätt nu när hetsen har lagt sig och de har chans på alla slutspelskoordinatorer. Vill också tacka alla som kom på vår fest. Så otroligt kul att se så många som brinner för sporten och älskar den lika mycket som vi.

Daniel Croona: Göteborg var fantastiskt! Det tar på krafterna att hänga på en sportbar och se två hela matcher inkl förberedelser men alla som kom var verkligen på topphumör och ville snacka fotboll, och alla var oerhört kunniga. Colts två första drives mot Texans är det jag tar med mig från wild card – rundan. Det var en mäktig uppvisning där man passade i stort sett hela första driven och sen sprang i den andra mot ett försvar som Texans nog hade större förhoppningar på.

Magnus Ornhammar: Det blev ungefär så jämnt och bra som jag hoppats på och det var Colts som imponerade mest på mig. Eller rättare sagt, de fortsatte att imponera på mig. Det är verkligen en makalös offensiv linje de har, Luck sackades inte en enda gång och G Quenton Nelson måste nämnas bland bästa draftval. Tvivlar du är det bara att kolla in hur han tar hand om Clowney, till exempel. Coacherna är som draften ofta, det är svårt att veta på förhand, men skulle ljuga om jag sa att jag inte var nyfiken på vad Bruce Arians och Todd Bowles kan koka ihop i Tampa Bay.

Mattias Olsson: Det första man kommer och tänka på är ju vårt event på O’Learys. Sjukt kul att så många ville komma. Vi lär göra om det på något sätt! Det var jämna matcher i wild card-rundan men visste hade jag velat se lite mer energi i början av matcherna. Kändes som att några spelade lite nervöst. I övrigt tyckte jag det var tydligt vilket bra jobb coacherna gjorde i de vinnande lagen. Och självklart hur spelarna genomförde planen.

Det är spännande anställningar tycker jag. Mycket anfall, ungdom och chansningar. Det är bra, men den här gången får lagen nog vara redo att ha lite tålamod.

 

Fyra av lagen i helgen har spelat varje vecka och fyra av dom har vilat i en vecka, vissa spelare har vilat i två veckor. Tror du att lagen som vilat gynnats av det?

Lasse Thorman: Den är lurig tycker jag. Tror inte det finns något säkert svar i den frågan. Är nog väldigt individuellt på både spelare och lag. Vissa funkar med all säkerhet bäst med gasen i botten medan vissa säkerligen mår gott av att vila sig i form och vise versa såklart. Men ska jag välja nått så tror jag nog mer på fullt ös fram till semestern.

Per Fogelin: Det är nog onekligen bra om man har möjlighet att vila och få läka lite skador. Se bara på Cole Beasley i Cowboys som uppenbart haltade omkring hela kvällen. 

Olof Westman: Jag vet inte hur mycket sanning som ligger i det, finns säkert statistik någonstans. Men de lag som inte hade nånting direkt att spela för vecka 17 och fick bye löper alltid en risk att starta långsamt i dessa matcher. Så jag tror att, bortsett från att få tillbaka spelare från skador, så kan det faktist missgynna lag att ha så mycket ledigt och att de tappar i matchtempo.

Daniel Croona: Jag tror att lagen som vilat gynnas. Coacherna bör kunna hantera att hålla fokus och tempo även om man inte har match en vecka.

Magnus Ornhammar: Rent logiskt borde de spellediga ha en fördel. Om NFL är slitsamt i vanliga fall är slutspelsmatcher det upphöjt till två. Med det sagt är jag ganska övertygad om att något av Wild Card-lagen kommer att vinna sin match.

Mattias Olsson: Nej, inte direkt. Det finns ju uppenbara fördelar med att få läka skador och sen är ju de lag som fått vila troligtvis bättre. Men jag tror att det är bra att hålla uppe tempot, särskilt för lag som vilat sina spelare vecka 17.

 

Två av ligans bästa quarterbacks möts när Chiefs och Pat Mahomes tar emot Colts Andrew Luck. Kommer bästa quarterbacken vinna eller vad tror du är nyckeln till seger i denna matchen?

Lasse Thorman: Vem är bästa quarterbacken i denna batalj egentligen? Två QB’s som generellt vågar mer än snittet innebär såklart både plus och minus. Många stora spel och även en större risk för turnovers gör det svårare att luta sig tillbaka som supporter. Båda känns glödheta och bästa QB:en i denna batalj är säkerligen den som har haft mest hjälp av sin linje och sina receivers. Jag tror nyckeln är just linjerna. Kan Colts linje stå upp och försvara Luck lika bra som de gjorde sist och samtidigt undrar jag hur effektiva Colts defensiva linje kan vara i att stressa fram mindre vettiga beslut från Mahomes. Hill, Kelce och Mahomes med fördelen känns det som.

Per Fogelin: Minns mötet mellan lagen för ett antal år sedan som slutade i en riktig shootout. Har för mig bägge lagen hade gjort över 40 poäng vardera innan kvällen var över. Jag hoppas på något sådant. För Chiefs är det enda vägen att gå i alla fall. Om vi pratar om försvar på måndag lär Colts ha kommit ut som segrare i alla fall.

Olof Westman: Det märks att matcherna börjar bli tuffa nu. Jag tror att båda quarterbacks kommer spela riktigt bra. Mahomes är ung och oerfaren men har Andy Reid vid sin sida så jag tror att eventuella problem som Colts ställer honom inför kommer Reid och Mahomes kunna lösa tillsammans. Det stora frågetecknet är väl kanske om Colts överpresterande doldisar, som Pierre Desir, Dontrelle Inman, Zach Pascal, Kenny Moore osv. kommer fortsätta prestera mot grundseriens kanske mest övertygande lag. Denna matchen kommer bjuda på nånting annat än de tillknäppta matcherna vi fick se förra helgen.

Daniel Croona: Jag har varit oerhört imponerad av Colts offensiva linje. Även om Chiefs starkaste defensiva lagdel är deras defensiva linje så tror jag att dom kommer att få det tufft. Men jag tror också att Colts försvar saknar en del pusselbitar fortfarande och att Chiefs huvudtränare Andy Reid kommer att utnyttja det. Jag tror att Chiefs vinner en riktig shoot-out.

Magnus Ornhammar: Mahomes är den mest spektakulära av dem två men jag väljer nog den med mest erfarenhet i detta läge. Traditionen av att även stjärn-QB:s förlorar sina första slutspelsmatcher lever. Får bara Luck spela upprätt även denna helg har Colts alla möjligheter att utmana, skulle säga att lagen är ganska jämna trots allt och förväntar mig också en jämn batalj. Laget som får igång sitt springspel allra bäst ger jag störst vinstchanser.

Mattias Olsson: Båda har ju lite gunslinger i sig så i så fall skulle det vara den som undviker något ödesdigert misstag. Men jag tror att både Luck och Mahomes kommer göra en bra match, de har ju också väldigt bra offensiva coacher vid sin sida. Chiefs har ju lite hål i sitt försvar men också några fler playmakers som skulle kunna göra ett avgörande spel, inte minst min personliga favorit Chris Jones. Jag kan hur som helst inte föreställa mig en värld där den här matchen INTE blir jäkligt kul. 

 

När Dallas Cowboys åker till Los Angeles för att möta Rams är det synonymt med försvar åker och möter anfall. Mot slutet av säsongen har försvaren haft betydligt mer att säga till om. Vilka går segrande ur den här matchen och varför?

Lasse Thorman: Jag tror att denna match passar Cowboys fint. Goff och Rams offensiv har inte presterat på samma nivå sista tredjedelen av säsongen och är väldigt beroende av att Gurley tar yards på marken, något som Cowboys är väldigt effektiva i att förhindra. Rams defensiv borde kunna bidra än mer en vad man gjort i år och göra det besvärligt för en offensiv som inte alls imponerat i år, framförallt inte på bortaplan. Nyckeln för båda lagen är springspelet och där ger jag fördel till Cowboys.

Per Fogelin: Det är ett visst hopp i kvalité mellan lagen ändå kan jag tycka. Cowboys mottagarkår ser dessutom rätt sliten, och decimerad, ut. Men kan försvaret producera likt de gjorde mot Saints så skulle det kunna gå. Mitt tips hamnar dock på Rams.

Olof Westman: Jag tycker att Rams ska gå segrande ur den här matchen i 9 fall av 10. Men Dak och Zeke har visat att man kan bära offensiven tillräckligt långt för att vinna matcher, speciellt när matchen står och väger. Så springer inte Rams iväg med detta så har Dallas absolut en stor chans att sno åt sig segern i fjärde quartern. Ska bli spännande att se vilken Jared Goff vi får se, avslutade grundsäsongen riktigt svagt.

Daniel Croona: Mot slutet av säsongen har Rams haft det tufft mot lag med riktigt bra defensiva linjer och Cowboys dito såg verkligen riktigt bra ut mot Seahawks i wild card – rundan. Jag vill ju tro att McVays moderna spel kommer att bära frukt, särskilt med en extra veckas förberedelser men då måste hans defensiva kollega Wade Phillips ha något extra i bakfickan för att stoppa springspelet för det har varit alldeles för dåligt från Rams sida den här säsongen. Jag tror faktiskt att Cowboys kan ta det här. 

Magnus Ornhammar: Dallas offensiva linje, som var ligans bästa 2016, är inte av samma klass i år och det kan bli svettigt för QB Dak Prescott. Tror de kommer att köra många spel där de drar honom ur fickan, samt mata den ständigt hungriga RB Elliot. Linebacker-matchen vinner Cowboys och det är inte osannolikt att de pressar Rams som gick ner sig lite mot slutet av säsongen. Vi har inte sett Rams på länge vilket gör det svårt att veta var vi har dem, och hur mår RB Gurley efter sina skavanker? Svårtippad match men tror i slutändan att Sean McVay inte låter sig nöjas med one and done även denna säsong, så slantarna på Rams.

Mattias Olsson: Jag tror att Cowboys försvar kan sakta ned Rams en del, och de har en chans att skrälla, men i slutändan litar jag inte tillräckligt på deras anfall. Rams vinner i en relativt tajt match, Aaron Donald har tre sacks och en forcerad fumble.

 

Los Angeles Chargers har bara förlorat en bortamatch i år. Dom åker till New England Patriots som vunnit samtliga hemmamatcher i år? Vilken trend är starkast och vad avgör matchen?

Lasse Thorman: Pats är inte lika bra som man varit de senaste 10(?) åren och Tom Brady känns mänsklig. Chargers försvar har självförtroendet på topp efter en fantastisk insats senast mot Ravens och jag tror dom vinner den fighten. Så frågan är hur Chargers offensiv ställer sig mot Patriots försvar som just nu är lagets starkaste enhet. Kommer att bli en nagelbitare där jag faktiskt tror att Chargers och Rivers tar segern.

Per Fogelin: Har alldeles för många gånger försökt förklara varför Patriots vinner, eller inte. I slutspelet brukar de dock vara överjävliga. Speciellt på hemmaplan. Gamle Bill har alltid ett taktiskt trumfkort att spela ut.  

Olof Westman: Det är så svårt att se att Patriots skulle gå ”one and done” i slutspelet. De lyckas alltid höja sig ett par nivåer när det väl gäller och Belichick vet hur såna här matcher ska vinnas taktiskt. Patriots trygghet på hemmaplan skall absolut inte förnekas och det känns som en större faktor än att Chargers på något sätt skulle trivas bättre på bortaplan än hemma.

Daniel Croona: Jag tycker att Chargers spelartrupp ser betydligt bättre ut på de flesta punkterna men Patriots är i vanlig ordning oerhört välcoachade. Chargers kommer säkerligen ta tag i taktpinnen men när Patriots spänner musklerna i andra halvlek så kommer Chargers att bli ängsliga och ge bort matche. Alla vet det.

Magnus Ornhammar: Har svårt att se hur Chargers ska kunna bärga detta, även om deras facit med idel bortasegrar (förutom mot Rams men det var i samma stad), tidigare i historien alltid inneburit Super Bowl-vinst. QB Rivers högaktas av många men jag är inte ett av hans fans och tror inte han är den som gör slut på Patriots-dynastin. Det blir en och annan INT för mycket mot New England som dock kommer att behöva bekänna färg. Men jag tror att hemmalaget löser det som den lagmaskin de trots allt är.

Mattias Olsson: Det är alltid så oerhört svårt att tippa mot Patriots på hemmaplan och jag skulle sannerligen inte sätta några pengar på det. Samtidigt vill jag tro att Los Angeles kommer över tröskeln den här gången. New Englands försvar har klivit fram mot de bättre lagen i år och Chargers anfall har inte riktigt klickat den senaste månaden. Jag tror att det kommer bli en försvarsbetonad match och då måste Ingram, Bosa, James och Hayward fixa någon turnover eller två. Go Bolts!

 

I helgens sista match åker Philadelphia Eagles till New Orleans för att möta Saints. Helgonet i matchen heter Nick och spelar quarterback för Eagles. Kan han ännu en gång hänga på en av ligans bästa quarterbacks, Drew Brees, i ett returmöte på matchen som Saints vann med 48-7 tidigare den här säsongen?

Lasse Thorman: Westlake High School mötet mellan Nick Foles och Drew Brees, första gången två QB’s från samma High School möts i ett slutspel. Eagles är ju som bäst i denna underdog-position och verkar bara växa ju mer oddsen är emot dem. Det där ”vi mot resten” snacket från Philadelphia är bra tröttsamt men det ligger ju en sanning i det. Så länge de är med i matchen fram till slutet har de chansen. Men med det sagt så tror jag Saints blir för tuffa. Saints har inte riktigt funnit samma rytm sen deras förlust borta mot Cowboys och brister i offensiven går att hitta. Men jag tror att en rutinerad Brees, en RB-duo som Eagles kommer få svårt att hantera och framförallt ett stabilt försvar tar segern tillslut.

Per Fogelin: Precis som med Cowboys och Rams tycker jag det är en skillnad i kvalité här. Saints på hemmaplan för bra för Eagles. Det blir dock inga 48-7 denna gång, utan mer ”vanliga siffror”.

Olof Westman: Det är två väldigt förändrade lag som möts denna gången jämfört med vecka 11. Saints försvar har, lite i smyg, börjat prestera som ett av ligans absolut bästa och börjat sacka QBs i en rasande fart. Eagles har sedan vecka 11 gått 6-1 och offensiven under Nick Foles har varit en av ligans absolut bästa. Jag tror detta blir en klassisk holmgång, men lite mer tillknäppt än många tror, där laget som har sista possession kommer gå hem med segern.

Daniel Croona: Jag tycker verkligen att Saints känns som det bästa laget på båda sidorna av bollen i den här matchen och dom spelar dessutom hemma med en extra veckas vila. Jag har full respekt för Eagles som knappast lär sakna motivation, och matchen kan bli jämn, men Saints borde vinna relativt komfortabelt. Michael Thomas kommer ha en bra dag.

Magnus Ornhammar: Få lag kan knalla in i Superdome och vinna över dagens upplaga av Saints. Inget talar egentligen för gästerna som dock på flera fronter är ett annat lag än det som fick tokstryk där senast. Det var få som trodde de kunde hota ligans kanske bästa försvar i Chicago också. Jag var ganska säker på att de skulle slå Bears på grund av Bears anfall, men nu är det en annan femma. Tror Saints vinner, 31-13. Vinner Eagles är det dags att börja fila på vilken gata som ska uppkallas efter Nick Foles.

Mattias Olsson: Nej, det tror jag inte. Men jag hoppas att han kan göra det lite spännande. Saints borde vara för bra på hemmaplan. Försvaret har spelat bättre än på länge och även om Foles har spelat riktigt fint, särskilt i slutet av matcherna, är han många klasser under Drew Brees. Det är dags för New Orleans riktiga helgon att kliva fram. 

 

Redaktionen tycker till – Divisional round

Nyheter

To Top