Analyser

AFC Championship – hjärnornas kamp

Foto: Al Bello/Getty Images.

När Kansas City Chiefs tar emot New England Patriots kl 00.40 mellan söndag och måndag så finns det många saker att fokusera på. Den åldrande legenden Tom Brady som spelar quarterback för Patriots kan jämföras med årets bästa spelare, stjärnskottet Patrick Mahomes som gör sin första hela säsong som quarterback för Chiefs. Det mötet är väldigt intressant. Två av ligans absolut bästa tight ends kommer också att finnas på planen, Travis Kelce och Rob Grokowski. Men det som gör den här matchen riktigt intressant är två gamla gubbar.

I en liga där unga coacher är det nya svarta så står Andy Reid (60 år, Chiefs) och Bill Belichick (66 år, Patriots) ut från mängden. Det är två gubbar som hållt sig unga i sinnet. Deras coachning är alltid en blandning av gammalt och nytt. Det finns många vittnesmål om deras kontakter och utbyte med college-fotbollen som fungerar som en plantskola för nya idéer som moderna NFL-coacher gärna försöker apa efter och implementera.

Coachernas färdigheter ligger på varsin sida av spelet men deras långa erfarenhet har utan tvekan nytta i alla faser.

Andy Reid har förändrat lagets offensiva spel mycket i och med att Patrick Mahomes tagit över som quarterback efter den klart mer begränsade Alex Smith som lämnade laget inför den här säsongen. Mahomes är ett ungt och ateletiskt spelgeni och när Reid använt relativt enkla college – inspirerade koncept så har Mahomes snabba och korrekta beslut ofta lett till stora spel när bollen hamnat i händerna på rätt spelare. Detta är något som SB Nation illustrerar på ett bra sätt i videon nedan.Bill Belichick har en defensiv bakgrund men det är Tom Brady och lagets offensiv som de flesta tänker på när man söker anledningen till Patriots dynasti. Ett oerhört dynamiskt anfall som gång efter gång utnyttjas på rätt sätt måste med stor sannolikhet vara Belichicks förtjänst. Hans analytiska förmåga på den defensiva av bollen är till oerhört stor nytta när Josh McDaniels tar fram den offensiva planen inför varje match.

Defensivt är Belichick en mästare på att utnyttja det ofta undermåliga spelarmaterialet som Patriots har till sitt förfogande. Planen är ofta relativt enkel och bygger på stor disciplin hos lagets spelare. Belichick identifierar med hög precision motståndarlagets offensiva motor eller stjärna och neutraliserar den efter bästa förmåga. Det gör många lag väldigt begränsade i sitt spel och oftast kan övriga spelare i Patriots defensiv hantera det. Att Belichick har en räv bakom varje öra kan dock fälla avgörandet till slut. Små detaljer som denna som Tony Romo snappade upp i början på förra säsongen kan betyda mycket.När lagen möts natten till måndag så ska det bli väldigt intressant att se om Belichick kan identifiera och stoppa Chiefs anfall. Chiefs har vunnit på många olika sätt under säsongen och mycket hänger på om dom kan justera sitt anfall under matchens gång beroende på de motmedel som Belichick sätter in.

Andy Reids coachingträd innehåller flera som lyckats mot Belichick förr. Doug Pederson är en av dom och hans Eagles satte upp 41 poäng mot Patriots i senaste Super Bowl.

Bara Bengals har spelat sämre än Chiefs under året om man ser till försvarsspelet. Springförsvaret har varit den absolut största svagheten och Patriots visade mot Chargers senast att man inte har några problem att springa med bollen när man fyller linjen med extra linjemän och en Rob Gronkowski som helt fokuserar på blockering för springspelet.

Troligen kommer det bli gott om poäng i matchen, men vi ger viss fördel till Patriots. Om Belichick kan få sitt lag att begränsa Tyreek Hill och Travis Kelce så måste Sammy Watkins och Damien Williams lösa det tillsammans med Pat Mahomes, och det är nog ett drömscenario för Patriots i den här matchen.

Chiefs publik kan vara tungan på vågen för hemmalaget. Det kan bli oerhört högljutt på Arrowhead och Patriots har haft problem på bortaplan, såväl under säsongen som under tidigare slutspel. Av sju bortamatcher i slutspelet sedan 2000 så har Patriots förlorat fyra.

Vi ser fram mot en välcoachad och poängrik match!

Blir det Sammy Watkins som måste lösa det för Kansas City Chiefs på söndag?
Foto: David Eulitt/Getty Images.
AFC Championship – hjärnornas kamp

Nyheter

To Top