Analyser

Bills – Chiefs: Ungtupparnas kamp

Photo by Jamie Squire/Getty Images

Till skillnad från matchen i NFC, där vi har två legendariska veteraner i sluttampen av sina karriärer som ställs mot varandra, har vi i AFC ett spännande möte mellan två av dem som kommer att ta över facklan och bära den vidare i flera år framöver. Två av ligans bästa unga quarterbacks ställs mot varandra när Patrick Mahomes ledda Kansas City Chiefs välkomnar Josh Allen och hans Buffalo Bills till Arrowhead Stadium. Som vanligt har vi valt ut fem framgångsfaktorer som är värda att titta lite extra på i denna match. 

 

Bills

 

The Allen Show: Med risk för återupprepning så väljer jag Josh Allen som Bills största framgångsfaktor återigen. Det vore konstigt att göra något annat. Hans utveckling denna säsong har varit i direkt korrelation till Buffalo Bills framgång. Allen är ledaren i Bills och har gett anfallet en stark identitet. Ett explosivt, offensivt lag som aldrig tar foten av gaspedalen. Detta kommer krävas inatt, då de möter ett lag i Chiefs som också är rätt duktiga på offensiv fotboll. Jag tror dock att Allen kan utnyttja passförsvaret i Kansas, som inte är superbra, och göra hål på dem. Josh Allen har i sin NFL-karriär aldrig förlorat en match när han passat för över 300 yards, så en bra dag för Allen kommer resultera i en bra dag för Bills. 

Allens bästa vän: Det råder inga tvivel om att Josh Allen har hittat en ny bästa vän i sin receiver Stefon Diggs. Diggs var en av ligans absolut bästa passmottagare denna säsong och ledde ligan in både mottagna yards och antal mottagningar. Formen har hållit i sig och Diggs har fortsatt att vara Allens mest pålitliga mottagare i slutspelet också. Stefon Diggs har över 100 yards och en touchdown i båda slutspelsmatcherna hittils och visar inget tecken på att sakta ner. Han är som sagt Bills, och en av ligans, främsta passmottagare vilket gör honom till en självklar framgångsfaktor ikväll. 

Bills secondary: Buffalo Bills secondary ställs mot en av ligans tuffaste utmaningar ikväll. Hålla Kansas City Chiefs passmottagare, med Tyreek Hill och Travis Kelce i spetsen, i schack. Det kommer blir otroligt spännande att se hur Bills tar sig an dessa två och det kommer att bli viktigt för dem att hålla dem under kontroll annars kan de lätt ta över matchen. Något som är skönt för Bills är att deras secondary gjorde en riktigt bra insats mot Ravens senast och bör gå in i denna match med gott självförtroende. De släppte bara till 190 yards på 37 försök, men än mer imponerande är att de inte släppte in någon touchdown och bara tillät tre poäng totalt i hela matchen. Bills corner Taron Johnson stod även för en fin insats då han snodde en passning som Lamar Jackson kastade och returnerade bollen för en defensiv touchdown. En liknande insats från Bills secondary kommer bli svårt ikväll, men ack så viktigt. Håll ett extra öga på nummer 27 i Bills, Tre White, en av ligans bästa cornerbacks. 

Stoppa springspelet: Dessa två lag har mötts tidigare denna säsong och då var det Chiefs som kom ut som vinnare. Till mångas förvåning var det dock inte Mahomes och passningsspelet som var den främsta faktorn till den vinsten, utan Chiefs framgång i springspelet. De dominerade Bills på marken och sprang för 245 yards och en touchdown den gången. Mycket har dock hänt sedan dess och Bills kommer direkt ifrån en match där de vann mot ligans bästa lag när det kommer till att springa bollen. De tillät dock 150 yards och 4.7 yards per försök på marken, så det finns rum för förbättring. Till Bills fördel är Clyde Ewards-Helaire, som själv stod för 161 yards när dessa två lag möttes senast, listad som ‘questionable’ att spela ikväll, så även deras back-up Le’Veon Bell. Om både två missar matchen så blir det lite enklare för Bills att stoppa Chiefs på marken och slippa göra samma misstag som i deras förra möte.

Pressa Mahomes: Att sätta press på Mahomes med en effektiv passrush kommer att bli viktigt för Buffalo Bills. Stressa upp honom och tvinga fram misstag så blir vinstchanserna genast mycket större. Det gör man genom att sätta honom under press. Bills passrush behöver generera sacks, qb-hits och pressures. De har inte varit jättebra på det under säsongen, och ligger rankade i mitten av ligan i den statistiken, men de höjde sig verkligen i slutspelet. Senast mot Ravens hade de totalt fyra sacks på Lamar Jackson. Utöver det hade de även sju qb-hits och sju tackles for loss. En liknande insats kommer att krävas från Bills ikväll för att få Mahomes ur balans. 

 

Chiefs

 

Patrick Mahomes: Efter att ha gått ut skadad förra veckan så var det länge oklart huruvida Mahomes skulle hinna tillbaka till matchen mot Bills. Nu är det dock officiellt och Patrick Mahomes, en av ligans bästa quarterbacks, kommer att starta mot Buffalo Bills ikväll. Ett enormt tillskott för Chiefs, då Mahomes är deras självklara ledare och han besitter den otroliga förmåga som så många tränare letar efter. Förmågan att själv kunna ta över en match, lägga laget på sina axlar och hitta ett sätt att vinna. När dessa två lag möttes i oktober var Mahomes otroligt effektiv och satte 21 av 26 passningar för 225 yards, två touchdowns och en rating på 128.4. Jag blir inte förvånad om vi får se en ännu bättre match från honom ikväll, och får vi det, då blir det en jobbig kväll för Buffalo Bills.

Kelce och Hill: Tyreek Hill och Travis Kelce är Chiefs bästa passmottagare, och de är extremt bra. Båda två var top 8 i ligan i både mottagna yards och touchdowns denna säsong. Den produktionen tog de med sig in i slutspelet. Både Kelce och Hill hade över 100 yards senast mot Browns, och Kelce fångade även en touchdown. Om de kan stå för liknande insatser ikväll mot Bills så bådar det gott för deras vinstchanser. 

The Honeybadger: Tyrann Mathieu är Chiefs kanske största X-faktor på den defensiva sidan av bollen. Han är utan tvekan en av ligans bästa safeties och har en fin säsong i ryggen. Hans sex interceptions var tredje flest av alla denna säsong och Mathieu har en väldig förmåga att dyka upp där bollen hamnar. Det såg vi inte minst förra veckan då han läste spelet otroligt bra och lyckades plocka en pass ur luften från Baker Mayfield. Mathieu, även kallad The Honeybadger, är en playmaker och sådana spelare har förmåga att ta över och skifta momentum i matcher. Mathieu har fem interceptions i hans sex senaste matcher, och om han fortsätter hålla denna höga nivå bådar det gott för Kansas City Chiefs. Håll ett extra öga på Tyrann Mathieu ikväll. 

Steve Spagnuolo: Bills har haft en av ligans bästa och mest svårstoppade offensiv denna säsong. Deras kanske sämsta insats denna säsong kom dock mot just Kansas City Chiefs. Deras defensiv lyckades stoppa Josh Allen och gänget på ett väldigt effektivt sätt. En defensiv som leds av koordinatorn Steve Spagnuolo. Chiefs släppte bara till totalt 206 yards och 17 poäng den matchen. De tvingade även fram en interception. Om Spagnuolo tar med sig en lika bra gameplan till detta möte, och lyckas hålla Bills till 17 poäng igen, så är jag övertygad om att Chiefs tar hem detta. 

Springspelet: Chiefs offensiv passar bollen i första hand. Det är en självklarhet när man har Mahomes och mottagare som Kelce och Hill. Det var dock, som tidigare nämnt, springspelet i Chiefs som avgjorde matchen dessa två lag emellan tidigare denna säsong. Det blir väldigt viktigt att få igång springspelet även i denna match. Inte enbart för att kunna springa för en massa yards, men för att Chiefs passningsspel faktiskt är väldigt beroende av springspelet. Många av deras djupa och explosiva spel är ett resultat av ett uppbyggt hot från springspelet. Chiefs använder sig av play action passar tredje flest av alla i ligan, vilket blir svårt att göra om de inte etablerar sitt springspel. Det är ännu oklart om deras startande runningback Clyde Ewards-Helaire kommer att komma till spel. Gör han inte det så blir det Darrel Williams som får ta taktpinnen. Han hade den senast mot Browns och gjorde det riktigt bra. På bara 13 försök sprang han för 78 yards, så han har visat att han kan om han ges chansen. 

 

Matchen mellan Buffalo Bills och Kansas City Chiefs spelas 00:40 natten mellan söndag och måndag, svensk tid.  

Bills – Chiefs: Ungtupparnas kamp

Nyheter

To Top