Nyheter

Quarterbacks i 2012 års draft

De är fotbollens rockstjärnor och de viktigaste spelarna i varje lag. Om du inte har en bra så kommer du inte att vinna någon Super Bowl i dagens liga. NFL Supporter går igenom draftens bästa quarterbacks.

Det finns de som hävdar att försvar vinner mästerskap och att allt du behöver är ett hyffsat anfall med en quarterback som inte gör bort sig. Men låt oss kika på de lag som har vunnit Super Bowl de senaste tio åren. Deras quarterbacks har varit, i tur och ordning: Eli Manning, Aaron Rodgers, Drew Brees, Ben Roethlisberger, Eli Manning, Peyton Manning, Ben Roethlisberger, Tom Brady, Tom Brady och Brad Johnson.

Samtliga av dessa quarterbacks tillhör eliten. Möjligvis med undantag av Johnson som vann säsongen 2002/2003 med Tampa Bay Buccaneers. Men då ska man komma ihåg att hans motpart på andra sidlinjen var Rich Gannon, quarterback för Oakland Raiders 2003, och han kastade fem interceptions i Super Bowl. Tre av dessa togs in för touchdowns direkt. Det var också en av bara två gånger de senaste 50 åren som en safety blivit framröstad till MVP.

Meningen med den lilla utläggningen här ovanför var att konstatera hur viktigt det är att ha en bra quarterback om man vill vara ett framgångsrikt lag i NFL. Dessa behöver som bekant inte väljas i första rundan som Andrew Luck eller Robert Griffin III i år. Drew Brees gick till exempel i andra rundan. Tom Brady är kanske den bästa quarterbacken någonsin i NFL. Han valdes i sjätte rundan, som 199:e spelare, år 2000. Sedan dess har han tagit sitt lag till Super Bowl vartannat år under sin tio år långa karriär. En galen bedrift, så klart.

I årets draft har vi hört mycket om Andrew Luck och Robert Griffin III. Och lite om Ryan Tannehill. Men det går som sagt att hitta talang längre ned i draften. Andy Dalton, förra årets positiva överraskning, valdes i andra rundan någonstans där man väntar sig att prospects som Brandon Weeden och Brock Osweiler kommer att gå i år. Låt oss kolla på vad som finns att välja på, och sedan ranka årets quarterbacks efter i vilken ordning de bör bli draftade.

1. Andrew Luck, Stanford

Den slipade och spelintelligenta Luck är given här. Vi ska inte lägga många rader på Luck i den här artikeln. Nu ska vi gräva lite djupare. Går som nummer ett till Indianapolis Colts.

2. Robert Griffin III, Baylor

Atletisk och träffsäker från fickan på samma gång. Fin känsla i de djupa bollarna. Kommer att gå nummer två till Washington Redskins.

3. Ryan Tannehill, Texas A&M

Spännande spelare som ingen riktigt vet var man har. Få starter i college men med tillräckligt mycket potential att någon kommer att chansa på honom. Kommer att gå högre än vad han bör. Mellan plats 4 och 11. En joker i årets draft.

4. Brandon Weeden, Oklahoma State

Det här är egentligen den tredje bästa quarterbacken i årets draft men det finns en hake med Weeden. Han är 28 år gammal. Därför minskar också hans värde. Ett år på bänken och ett år för att hitta sitt spel så är han 30 år. Men det finns mycket att gilla med Weeden. Han är en av de spelare som är mest redo att starta i ligan från dag ett. Både tack vare sin ålder och baserat på hans kvaliteter på planen. Han har också beskrivits som en bra ledare.

Anledningen till att Weeden kommer in i draften vid en sådan hög ålder är för att han hoppade av college för att spela professionell baseball. Han valdes i andra rundan som pitcher och spelade i fyra år innan han gav upp den karriären. Med en bakgrund som pitcher på professionell nivå är det inte svårt att föreställa sig att Weeden har en rätt stark arm. Vilket han har. Scouter som såg honom live på NFL Combine sade att man kunde höra ett ”swiiisch” när Weeden kastade bollen. Han får en väldigt fin spinn på bollen, det vill säga.

Jämför man Weedens statistik från college med tredjerankade Tannehills så är det en rejäl skillnad. 2011 kastade Brandon Weeden för 4727 yards. Med 72.3 procent lyckade passningar och 37 TDs mot 13 INTs. Tannehill kastade för 3744 yards. Med 61.6 procent lyckade passningar och 29 TDs mot 15 INTs. Weeden och hans Oklahoma gick 12-1 i vinster kontra förluster. Tannehill och Texas A&M endast 7-6.

Jag tror att Weeden kommer att smyga sig in i första rundan. Kanske byter någon med Patriots som har två val i slutet av första rundan. Eller kanske slår Browns till på 22:a plats eller varför inte 49ers på 30:e plats? Annars går han högt i andra rundan.

5. Brock Osweiler, Arizona State

Det här är ännu en väldigt intressant spelare vars situation påminner en hel del om Ryan Tannehills. En ung duktig spelare med flera goda egenskaper. Han är en mycket bra ledare, har en otroligt stark arm och ett högt tak. Samtidigt har han relativt få starter under bältet och vissa problem med träffsäkerhet och beslutsfattande. En annan mycket intressant sak med Osweiler är att han är en stor kille, över två meter lång. Något som är mycket ovanligt bland quarterbacks i NFL.

Anledningen till att det är ovanligt är att långa spelare ofta kan vara lite klumpigare och fotarbete är så otroligt viktigt för en quarterback. Men här har Osweiler en fördel. Han är gammal basketspelare och rör sig smidigt trots sin längd. Då blir helt plötsligt hans längd till något spännande. Han kan lättare se över den offensiva och defensiva linjen, vilket ger honom en fördel när han läser av planen efter passalternativ.

Jag tycker att Osweiler har en spännande kastteknik som påminner lite om Philip Rivers i San Diego Chargers. Det är en lite kortare rörelse och det ser nästan ut som att han snärtar iväg bollen. Men han har en stark arm när det behövs. Osweiler lär gå någonstans i mitten till slutet av andra rundan. Kanske smyger han upp några platser.

Efter Osweiler är det jämnt mellan Foles och Cousins innan det mattas av och börjar bli mer spelare som är den typen av spelare som man chansar på eller ser som mer av ett projekt.

6. Nick Foles, Arizona

Jag tror att Foles är den spelare som går som sjätte quarterback i årets draft. Just därför att han är den spelare som är minst begränsad fysiskt av de övriga. Foles har inte varit den där ”Wow!”-spelaren i college och har heller inte lett sitt lag till särskilt många vinster men han har varit stabil och kan ta sitt spel till en högre nivå i rätt situation.

Är en typisk quarterback som stannar i fickan och spelar någon typ av west coast-offensiv med kortare passningar och bollkontroll. Det spelet är han bra på.

7. Kirk Cousins, Michigan State

Cousins har många likheter med Foles. Är ingen vidare atlet utan mer av en traditionell quarterback som står och levererar bollarna. Har ingen stor arm vilket gör honom ännu mer begränsad än Foles. Men han har en del andra egenskaper som lockar. Han är intelligent och är en bra ledare som har lett sitt lag till rätt mycket vinster. Här kan ni höra ett omtalat tal han höll 2011: Länk.

Men han saknar en del fysiska redskap som behövs för att bli vald i toppen av draften. Men det betyder inte att Cousins inte kan överraska oss när och om han tar sig till nästa nivå.

8. Russel Wilson, Wisconsin

Russel Wilson är en annan spelare som inte är stöpt i den form som en quarterback i NFL anses bör vara. Men på ett helt annat sätt än spelarna ovan. Russel Wilson är kort, han är ”bara” 1.80. Det gör att många är tveksamma om han kommer att kunna arbeta ur fickan med stora spelare som slår ned passar framför honom. Men det finns mycket som talar för att Wilson kan gå före både Foles och Cousins. Av flera anledningar.

Det är tydligt när man hör intervjuer med Russel Wilson att han försöker likna sig själv med Drew Brees, som är ungefär samma längd. Den jämförelsen är inte riktigt rättvis kanske men låt oss gå in på några saker som talar för Wilson. Han har, till skillnad från konkurrenterna lite längre ned i draften och trots sin storlek, en riktigt stark arm. Han spelade sitt sista år i ett pro style-anfall bakom en enorm offensiv linje. Faktiskt större än snittet i NFL. Wilson är också en duktig atlet, vilket gynnar honom när han ska ta sig ur fickan för att se planen lite bättre.

Så, om han kan spela under center i ett sådant system bakom en så pass stor linje i college, varför skulle han inte kunna göra det i NFL? Ja, varför inte. Men en sak är dock säker, hans längd ger honom inte några fördelar. Wilson kan gå överallt från 3-4:e rundan till att inte bli draftad alls.


Kellen Moore, Boise State är ett annat intressant prospect som vi har skrivit om här: Fenomenet Kellen Moore


Har DU spanat in någon quarterback till ditt lag?

Dela gärna den här artikeln på facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top