Nyheter

Draftens stjärnor 2012 – del 3

Del 3 av ”Draftens stjärnor” är här. Vi ska kika på några av de mest omtalade spelarna i draften. Den här gången blir det två försvarsspelare och två offensiva talanger som hamnar under luppen.

Nu är del 3 av ”Draftens stjärnor” här. Vi ska kika på några av de mest omtalade spelarna i hela draften. Den här gången blir det två försvarsspelare och två offensiva talanger som hamnar under luppen.

Nu har vi kommit till den tredje delen av den här serien. Det här är kanske den del som innehåller flest riktigt omtalade spelare. Vi ger oss på en superb försvarsspelare, vars intelligens dock har ifrågasatts på senaste tiden, som med all säkerhet kommer att gå topp fem. Vi ska också kika på en spelare som odiskutabelt är nummer ett på sin position i år. Traditionellt inte en högt värderad position men den här spelaren väntas gå någonstans i första halvan av den första rundan.

Sedan har vi två spelare som båda troligtvis kommer att gå topp femton – men ingen vet var. Den ena, en quarterback, är ett osäkert kort som attraherar många. Av flera anledningar. Den andre är en receiver som, tack vare några fina träningar efter säsongens slut, har blivit en riktig uppstickare.

Nu kör vi! Del 3 av ”Draftens stjärnor 2012”.

Morris Claiborne, cornerback, LSU

Ålder: 22 år
Längd: 1.80 m
Vikt: 85 kg

Morris Claiborne från LSU är så nära en komplett cornerback som vi har sett på länge. Förra året kom Patrick Peterson, också han en cornerback från samma skola, in i ligan och gjorde succé. Nu är det Claibornes tur, och det finns många som tycker att han är ännu bättre. Då ska man komma ihåg att Peterson valdes som nummer fem. Någonstans där väntas också Claiborne gå. Om jag var tvungen att gissa så skulle jag säga att han går till Tampa Bay Buccaneers på just femte plats. Han kan gå ännu tidigare också.

Claiborne är en stor och stark spelare som är bra på att spela fysiskt mot receivers. Han är en före detta quarterback och wide receiver så han förstår vad anfallet försöker göra mot honom. Hans bakgrund har också bidragit till att han är bra både på att fånga bollen, sex interception på tolv matcher 2011, och på att springa med den när han har den. Sprang bland annat tillbaka en 99 yards kick return förra säsongen.

Han har dock inte spelat försvar hela sin karriär och behöver jobba på sin teknik. Därför är det särskilt bekymrande för tränare i NFL att Claiborne fick en 4 av 50 på sitt ”Wonderlic”-test. Ett intelligenstest som alla collegespelare måste göra. Det är exceptionellt lågt. Runt 20 motsvarar en ”normal intelligensnivå”. Men troligtvis kommer det inte att påverka hans draftstatus särskilt mycket. Jag skulle bli mycket förvånad om han halkar ur topp 6.

Ryan Tannehill, quarterback, Texas A&M

Ålder: 23 år
Längd: 1.93 m
Vikt: 101 kg

Tannehill, Tannehill, Tannehill. Ända sedan hela dramat med Luck och RGIII lugnade ned sig så är det den här killen som alla har pratat om. Så vad är grejen med Ryan Tannehill? Ja, det är väl det som är grejen. Ingen vet. Han har bara startat 19 matcher som quarterback i college. Det är det som gör det så väldigt svårt att bedöma honom. Men han kommer med all säkerhet att gå som den tredje quarterbacken i draften. Var går han? Någonstans mellan plats tre och elva. Miami på åttonde plats är favoriten.

Tannehill värvades till A&M som quarterback och fick nöta bänk. Under sitt andra år fick han chansen att spela wide receiver. Han var rätt bra och ledde laget i mottagningar men hade under hela tiden som mål att få spela quarterback. Under mitten av hans tredje år fick han chansen – och tog den. I sin första start slog han skolrekordet genom att passa för 449 yards. Han höll kvar jobbet resten av sin collegetid. Med det sagt så ska man erkänna att inte allt gick helt smärtfritt. Han hade hyffsad produktion, i en liga med rätt mediokra försvar, men om man till exempel jämför med den fjärde högst rankade QBn Brandon Weeden så är de inte särskilt imponerande.

Men det finns mycket som lockar med Tannehill. Han är väldigt atletisk, är en smart kille och har mycket potential. Han har ett högt tak, som det heter. Tannehill är inte redo att starta i NFL ännu men efter ett år bakom Matt Moore i Dolphins, Colt McCoy i Browns eller Matt Cassel i Chiefs så kan han vara riktigt bra. Eller inte. Det kommer alltid att vara en chansning att välja en spelare med ett så litet underlag.


Mark Barron, safety, Alabama

Ålder: 22 år
Längd: 1.88 m
Vikt: 98 kg

Det finns många lag därute som är sugna på Mark Barron från Alabama. Safety är vanligtvis inte en högt värderad position men börjar att bli allt viktigare. Och Barron är utan tvekan nummer ett där. Han var den sista säkerheten i Alabamas fruktade försvar. Han tvingades också att ta mer ansvar när det gällde att styra över sina medspelare i Alabamas secondary, vilket är rätt ovanligt att tränarna förväntar sig av safeties i college.

Barron är slipad. Han läser spelet bra och är en bra tacklare, även fast han kan komma in i vissa situationer med mer hjärta än hjärna. Han har inte tvingats att markera receivers en-mot-en särskilt ofta. Vilket är något han kommer att vara tvungen att jobba på när han kommer in i ligan. Barron har spelat många olika positioner. I high school spelade han running back, wide receiver, linebacker och safety. Han rankades som den bästa weakside linebackern i hela sin åldersgrupp och har tävlat i friidrott. Det är en ung man med mycket fysisk talang, det vill säga.

Under våren 2011 arresterades Barron av polisen i Alabama. Han misstänktes ljuga för polisen angående omständigheterna kring en bilolycka. Det ska dock inte ha någon större påverkan på hans draftstatus. Möjliga lag för Barron är bland andra Dallas Cowboys med fjortonde valet eller New York Jets på sexton.

Michael Floyd, Notre Dame, Notre Dame

Ålder: 22 år
Längd: 1.89 m
Vikt: 100 kg

Michael Floyd är en annan spelare som det har talats flitigt om. Han har setts som en talang värdig av ett val i första rundan men som saknar det där som gör honom speciell. Det ska man ha klart för sig, att det inte finns någon receiver i årets draft i nivå med A.J Green förra året, eller kanske ens Julio Jones. Men de senaste månaderna har Floyd imponerat på NFL Combine och träningar och det finns de som anar en potential där som man först inte trodde fanns. Han klättrar på listorna och nu kan han vara aktuell att gå topp tio, eller åtminstone strax därefter.

Floyd är en större receiver med hyffsad snabbhet och väldigt bra händer. Han är en naturlig passmottagare, som man brukar säga, och har använts flitigt på tredje down och i viktiga situationer i college. Han har producerat stadigt under fyra år och är ett bra hot i det djupa spelet. Men han är inte explosiv som en Kendall Wright från Baylor. Men han har den fysiska ramen som lagen letar efter. Stor, stark och relativt snabb på samma gång.

Det finns en del så kallade ”röda flaggor” kring Floyd också. Han har arresterats tre gånger för alkoholrelaterade brott. Två gånger för att han drack som minderårig och en rattfylla. Var kan han hamna då? Plats sju till Jaguars, tio till Bills, tretton till Cardinals eller sjutton till Bengals är några alternativ. Bills eller Bengals är mest troligt i så fall.

Läs också:

Draftens stjärnor 2012 – del 1

Draftens stjärnor 2012 – del 2

Ny ”mock draft” – efter free agency

Colts dilemma – Luck eller RGIII

Fenomenet Kellen Moore


Vad tror DU om de här spelarnas chanser i NFL?

Dela gärna den här artikeln på facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top