Nyheter

Patriots möter Giants i Superbowl

Patriots defensive tackle Vince Wilfork var en av matchens stora spelare och bidrog stort till vinsten genom att dominera linjen centralt.

Championship-rundan bjöd på två riktiga rysare. Inte på 30 år har båda matcherna avgjorts med tre poäng eller mindre. Vinnarna, och de som möts i Superbowl, var Patriots och Giants.

Det var två olidligt spännande uppgörelser som utspelade sig i söndags. Men som så ofta när matcher är jämna och kan gå åt vilket håll som helst så var det individuella prestationer som avgjorde. Tyvärr var det stora misstag som resulterade i ganska dråpliga slut. Ett missat fieldgoal från runt 30 yards satte punkt för Ravens drömmar och gav Patriots en biljett till Superbowl. I San Francisco var det slarv av 49ers punt returner som skickade Giants till Indianapolis.

Ravens hos Patriots

Allt vändes upp och ned i den här matchen. Även fast slutresultatet blev i stil med vad många av oss hade gissat så var det 60 underliga minuter som ledde fram dit. Här är några av de saker som vi noterade.

Joe Flacco var mycket bättre än Tom Brady. Vid slutsignalen hade Brady kastat 0 TDs och 2 INTs trots att Ravens pass rush knappt nådde honom. Men Patriots sprang bollen bra med Green-Ellis och Woodhead. Självklart ska Ravens passförsvar ha en del beröm men det ändrar inte det faktum att Brady gjorde en rätt kass match, vilket han själv sade efter slutsignalen. Flacco gjorde däremot en bra match, under hård press av framförallt Patriots försvarslinje, och var helt klart den bättre quarterbacken i de här mötet.

Patriots var det mest fysiska laget, både deras offensiva linje och försvaret dominerade motståndarna. Vince Wilfork, DT, kan ha varit matchens bästa spelare. Det fysiska spelet på linjen var anledningen till att Patriots kunde springa bollen och i slutändan vinna matchen trots att Brady inte var på topp.

Ravens gjorde ett par fantastiska interceptions. Några av de snyggaste på hela säsongen faktiskt.

I slutminuten kastade Flacco en perfekt boll över Patriots försvarare Sterling Moore som landade i famnen på Ravens receiver Lee Evans. Det går ett sus genom publiken när Evans har bollen under kontroll i någon halvsekund innan Moore kommer tillbaka och slår bollen ur hans händer. Tänk om han hade lyckats hålla i den bollen. Så nära var Ravens att vinna över Patriots.

Matchen skulle komma ned till ett fieldgoal från 30 yards med 15 sekunder kvar. Om Billy Cundiff, kicker, hade satt den så hade han gett sitt lag en chans på övertid. Cundiff, som var med i Pro Bowl förra säsongen, ska självklart fixa poängen från ett så pass kort avstånd, men han drog den vänster och missade. De chockade och besvikna blickarna på hans lagkamraters ögon sade egentligen allt.

Cundiff har fått ta mycket skit i media och på Twitter till exempel. Han har själv sagt att han borde ha satt poängen och att det inte finns någon ursäkt för missen. Men det är också viktigt för honom att gå vidare.

”Jag mår faktiskt ganska bra, under omständigheterna. När du misslyckas med något, så svider det, så klart. Kanske har jag bara lite mer perspektiv än dem flesta. Det här är en del av spelet.”

Giants hos 49ers

Den andra matchen blev om möjligt ännu mer spännande än den första. Den gick till övertid och efter en fumble av 49ers vikarierande punt returner Kyle Williams kunde Giants utnyttja läget och avgöra. Annars kunde det här ha gått hur som helst. Det finns ett par saker att ta med från den här matchen.

49ers försvar är det bästa i ligan, enligt mig. De stängde ned Giants gång på gång och var fruktansvärt imponerande. Deras tuffa safetys Dashon Goldson och Donte Whitner är riktigt bra och linebacker-duon Patrick Willis och NaVorro Bowman är bara helt otroliga. Pass rushen, med framförallt Justin Smith och Aldon Smith, sackade Eli Manning 6 gånger.

Men de hade stora problem med en spelare, Victor Cruz. Han slutade dagen med 142 yards på 10 mottagningar och det var imponerande vilket avstånd han fick från sin receiver i sina routes. Det var inte så att Manning behövde trä in bollarna mellan några nålsögon direkt.

Alex Smith är inte Eli Manning. Jag ska ge Smith att 49ers knappt har en enda receiver som är något att ha, Vernon Davis är 49ers enda bra vapen i passningsspelet, men att lyckas med en konvertering på tredje down av 13 (?) försök är helt otroligt dåligt. Lite av skulden bör också falla på 49ers play calling som konstant satte dem i tredje och lång.

Eli Manning är en kämpe. Han flög runt som en vante när 49ers pass rush dominerade Giants offensiva linje. Men Manning stod kvar, levererade kasten och tog smällarna, varav ett par var ena riktiga kyssar.

Men det som alla ändå talar om efter den här matchen är tyvärr Kyle Williams. Killen som spelade istället för skadade Ted Ginn och skulle sköta returns, vilket han inte är riktigt van vid. Han gjorde två stora misstag. Den första var det värsta då han låter bollen studsa men är för nära. Bollen snuddar hans knä och Giants kan plocka upp den. Det resulterar så småningom i 7 poäng. Sedan fumblar han på övertid. Men det är också ett fint spel av Giants som faktiskt slår ut bollen.

Visst kan man lägga skulden på Williams för den här förlusten, om man är 49ers-fan, men det tycker jag är lite billigt. Försvaret gav dem flera chanser att vinna men tack vare ett dåligt anfallsspel så lyckades man inte göra poäng ens med bra field position. Giants försvar gjorde en mycket fin match, ska dock tilläggas.

Nästa match vi får se så är New England Patriots mot New York Giants i Superbowl #46. En repris av matchen för 4 år sedan.

NFL Supporter kommer att skriva flera artiklar inför matchen om spelare, tränare och andra intressanta saker. Missa inte!

Nyheter

To Top