Nyheter

Fotbollstorsdag: Colts hos Jaguars

Äntligen torsdag igen och dags för en ny spännande fotbollsmatch! Det är hela världens nya älsklingar i Indianapolis Colts som möter det skadeskjutna Jacksonville Jaguars.

Den här veckans torsdagsmatch spelas mellan Colts och Jaguars. Två lag utan någon större chans att ställa till med bekymmer i slutspelet redan i år. Men det gör dem inte mindre intressanta för det. Sådana här matcher ger oss en bra chans att kolla lite extra på framtidens spelare.

Indianapolis Colts (5-3)

Det finns några lag som har fått mig att se dum ut i år. Så blir det alltid när man sticker ut hakan och tippar. Indianapolis Colts är, tillsammans med Chiefs, utan tvekan ett av dem. Ärligt talat så är det fortfarande ett mysterium hur det här lagbygget kan prestera på den här nivån. Mycket handlar så klart om Andrew Luck. Han har levt upp till hajpen. Trots materialet omkring honom, måste man säga. Det nådde någon typ av kulmen förra helgen då han slog rekord i passningsyards för en rookie. Faktum är att man i dagsläget ligger på slutspelsplats.

Men låt oss upprepa lite av det som vi skrev inför säsongen och som var anledningen till att det här laget inte fick någon kärlek på den här sajten.

” Ja, som sagt. Var ska man börja? Indianapolis Colts har gjort sig av med mängder av duktiga spelare. Några av de bästa är Peyton Manning, quarterback, Joseph Addai, running back, Pierre Garcon, wide receiver, Dallas Clark och Jacob Tamme, tight ends, Ryan Diem, guard, Jeff Saturday, center, Philip Wheeler, Ernie Sims och Gary Brackett, linebackers. Samtliga av dessa spelare var starters för Colts. Man har också tagit in en del spelare. Dock mest rotationsspelare eller backups.”

Utöver dessa hinder så har också lagets nya huvudtränare Chuck Pagano drabbats av leukemi och går igenom en allvarlig cellgiftsbehandling. Det har tvingat honom bort från fotbollen före han knappt hann börja arbeta. Men laget spelar för honom och det syns. Efter helgens match kom Pagano ned till omklädningsrummet och höll ett tal för sina spelare. Se videon nedan. Det är inget som ni vill missa.

Talet på YouTube!

Men vad har det här laget då? Först och främst har man en ung quarterback som sannerligen inte ser ut som en rookie. Till hjälp har han en duktig veteran i Reggie Wayne som fångar bollarna. Colts har även ett par receivers som spelar bättre än någon hade kunnat tro i Donnie Avery och T.Y Hilton. Mycket av deras framgång måste nog tillskrivas Luck. Man har också fått över en rutinerad offensiv koordinator i Bruce Arians från Steelers. En tränare som är van att vinna.

Försvaret är inte speciellt bra. Men vad skulle man vänta sig? Förutom att Colts sparkade ut halva laget så lade man alla draftval på offensiva spelare. Dessutom har man drabbats av skador på viktiga spelare som Pat Angerer och Dwight Freeney. Och utöver det så håller man på att byta spelsystem till en front på tre man. Men försvaret har ändå lyckats att begränsa de stora spelen och på sätt lyckas hålla matcherna jämna. Det har gett Luck och hans anfall chansen att vinna matcherna i fjärde kvarten.

Jacksonville Jaguars (1-7)

Jaguars har stått för en mindre kollaps i år. Förhoppningen var att det här laget skulle kunna ta ett steg i rätt riktning under Mike Mularkeys och Blaine Gabberts andra år. Men de svarta molnen började hopa sig redan under uppehållet. Stjärnan Maurice Jones-Drew strejkade för ett bättre kontrakt. I slutändan fick han komma tillbaka med svansen mellan benen och utan ett nytt kontrakt.

När spelare missar stora delar av försäsongsträningen lurar skadorna ofta runt hörnet och precis så blev fallet för Jones-Drew. Den vanligtvis så pålitliga spelaren brottas med en fotskada.

Den andra besvikelsen för fansen i Jacksonville har varit Blaine Gabberts utveckling. Det går inte tillräckligt fort framåt. Men visst har han gjort framsteg. Den skräckslagna blicken dyker inte upp alls lika ofta som hans första år. Han sätter fler kast och touchdowns samtidigt som antalet interceptions har blivit färre.

Frågan är väl om det var någon som på allvar trodde att han skulle gå från flopp till succé på ett år? Inte jag, i alla fall. Det går åtminstone åt rätt håll även fast Gabbert inte på något sätt har bevisat att han hör hemma i NFL. Det återstår att se. Men han lär minst få det här året ut att visa vad han går för.

När vi ända kastar skit på Jaguars. Spelet på hemmaplan har varit under all kritik. Laget har en ny ägare och en sviktande skara av fans. Man försöker helt enkelt bygga lite entusiasm kring det här laget. Men det blir ju inte så lyckat när Jaguars förlorar alla hemmamatcher, vilket de har gjort i år, och blir utklassade med totalt 126 – 34.

Offensiven i Jaguars är den sämsta i NFL hittills. Det råder det egentligen ingen tvekan om. Man producerar minst yards och gör minst poäng. Det såg ut på ett liknande sätt förra året men då hade Jaguars ett hyffsat springspel och Jones-Drew ledde ligan i yards. Nu ser det illa ut även där. Justin Blackmon har verkligen inte kommit igång under sin rookiesäsong och det har inte heller Laurent Robinson, som kom från Cowboys. Istället har Cecil Shorts fått kliva fram. Han har spelat bra och fångat många viktiga bollar. Men tyvärr så räcker det inte för Jaguars.

Försvaret har varit riktigt bra under vissa perioder tidigare år. Åtminstone bland de tio bästa defensiva enheterna i ligan. Men i år har det inte sett lika vasst ut. Linebackers Russell Allen och Paul Posluszny har spelat okej i mitten av försvaret men sen har det varit en hel del kaos. Man har åkt på lite skador och inte spelat bra i sitt secondary. Men Jaguars främsta problem är att man i stort sett inte får någon press överhuvudtaget på motståndarnas quarterback. Åtta sacks på hela året duger inte i den här ligan. Anfallen på andra sidan är för bra om de får spela i lugn och ro.

Hur går matchen?

Det här är en väldigt svår match att förutse hur den slutar. Colts får anses vara favoriter här men med tanke på alla oerfarna spelare som finns i det laget, och som har spelat över sin förmåga hittills i år, så vet man inte vad som kan hända. Om Blaine Gabbert ska få igång sitt spel mot något motstånd så är det här en ganska bra dag att göra det. Colts har två cornerbacks borta, Davis och Powers, ur en redan ganska svag grupp. Dessutom har Gabbert sina receivers tillbaka efter olika skadebekymmer.

I slutändan handlar det här ändå om vilken quarterback man har mest förtoende för. I mitt fall så är det utan tvekan Andrew Luck i Colts. Om han leder sitt anfall till 30 poäng eller något så är det svårt att se hur Jaguars ska kunna matcha det. Oavsett hur dåligt försvar Colts har. Och om Indianapolis tar det här så går man till sex vinster och tre förluster. Då är det dags för resten av ligan att börja ta dem på allvar.

Slutresultat

Colts-Jaguars: 33-24


Vad tror DU?

Nyheter

To Top