Analyser

New York Giants hos San Francisco 49ers

Många skulle nog hävda att Championship-rundan av slutspelet är bättre än självaste Superbowl. Det ligger en hel del prestige i att vinna AFC eller NFC. Dessutom är det ju två hela matcher att njuta av.

Det här är en riktigt bra match. Giants har kört på som en ångvält de senaste matcherna och varit otroligt imponerande. Förra veckan slog de ut ett Packers som gick 15-1 i grundspelet och var självklara favoriter det här året. Och Giants besegrade dem relativt enkelt. Många spelare visade upp sig från sin bästa sida, inte minst Eli Manning och Hakeem Nicks. Även försvaret spelade en väldigt bra match. Om man ska vara helt objektiv så är det faktiskt Giants som har sett starkast ut av alla kvarvarande lag de senaste veckorna.

49ers spelade en tuff match mot lika bra motstånd som Giants. Fajten med Saints gick fram och tillbaka, kan ha varit årets bästa match och avgjordes inte förrän bara sekunder återstod. Alex Smith, den ratade och tidvis hatade quarterbacken i 49ers, gjorde en hjälteinsats och tillsammans med sin tight end Vernon Davis kokade han ihop en känslosam vinst. Bilderna på en gråtande Davis som omfamnar sin nya tränare Jim Harbaugh sitter fortfarande kvar på näthinnan. Försvaret i 49ers var precis så fantastiskt bra som fansen hade hoppats på och stängde ned Saints offensiv som hade kallats ostoppbar.

Det är nästan omöjligt att välja en favorit i den här matchen. Giants har helt klart momentum efter ett gäng imponerande vinster men 49ers är ett riktigt bra lag och om försvaret kan stänga ned Giants offensiv så har de en stor chans att ta hem det här. En stor faktor är att det ryktas om storm i San Francisco. Det skulle utan tvekan gynna 49ers som är ett springande lag i större utsträckning än Giants. Plus att de har ett fruktansvärt bra springförsvar. Att 49ers har hammaplan är förstås även det en rejäl fördel.

Är Eli Manning så här bra?

Det här kanske låter som en fånig fråga. Men faktum är att Manning inte räknas till de elite quarterbacks som spelar i NFL. Men om man bara har sett honom spela i år så skulle man knappast vara av samma åsikt. Han har varit väldigt bra och det på ett väldigt konsekvent vis. Men man ska också komma ihåg att det var ett tag sen han mötte ett riktigt bra försvar, förutom Jets. Mot 49ers kommer han att få det tuffare att kasta bollen än på länge. Särskilt eftersom 49ers har ett väldigt bra springförsvar och han måste hålla sig undan för Justin Smith och Aldon Smith i 49ers pass rush.

En parentes är ju självklart huruvida Alex Smith kommer att kunna upprepa bedriften från matchen mot Saints. Det viktigaste är att 49ers inte tvingar honom att göra för mycket utan att han får tid att växa in i matchen.

Det hungrigaste laget får äta

Giants vann relativt enkelt senast och målet att ta ett nytt mästerskap är tydligt. De har visat gång på gång att de kan ställa om efter känslosamma vinster och hela Giants lag kokar av självförtroende. De möter ett lag med en relativt bespottad quarterback och som har chockat alla i år. Förra omgången slog de ut det lag som sades vara det bästa av dem alla. Det är viktigt att Giants kommer in med rätt inställning mot 49ers.

49ers har spelat med hjärta hela säsongen. Särskilt i försvaret. Den som förtjänar mest beröm för det är nog den nya tränaren Jim Harbaugh som är en kille som lyser av passion. Men det finns också en risk att de känner sig mätta. De har redan åstadkommit mer än någon trodde att de skulle den här säsongen.

Artikeln fortsätter…

Patrick Willis, kanske den bästa inside linebackern i NFL, måste lyckas få igång sina vänner i försvaret om de ska stoppa Eli Manning och Giants.

Giants måste stoppa 49ers springspel

49ers är på många sätt ett fantastiskt fotbollslag. Men de har också, som alla andra lag, en del saker som de gör mindre bra. Man har ett fantastiskt försvar från linje till secondary. Allra bäst är man på linebacker. 49ers har också ett mycket bra springspel med Frank Gore och en rätt bra offensiv linje. Svagheterna ligger i passningsspelet.

Alex Smith är det före detta förstavalet ur draften som var en besvikelse. Med sju olika offensiva playcallers under sju år har han aldrig fått chansen att utvecklas. Han har haft en tendens att kasta mycket interceptions. Nu har han hittat lite stabilitet och spelar bra men det är bara så länge som tränarna inte ber han att göra för svåra saker. Han växer och blir bättre. Men om Giants stänger ned Frank Gore så tvingas Smith och 49ers att kasta bollen i många, långa och svåra situationer och det är inte Smith bekväm med än. Dessutom har inte 49ers särskilt bra receivers. Inte alls faktiskt. Michael Crabtree är den bästa men han är rätt opolerad. Annars är det just deras tight end Vernon Davis som fångar bollarna. Men han lär få mycket uppmärksamhet av Giants försvarare.

Vädret är en faktor

Det är väl lite oklart hur vädret kommer att vara vid matchstart men dåligt väder skulle gynna ett 49ers som spelar ett mer fysiskt spel byggt runt springspelet.

Viktigaste spelare:

Eli Manning, QB, Giants: Har som sagt haft en fantastisk säsong. Den här säsongen har han en chans att bevisa att han är elit. Nu möter han det bästa försvar han mött på länge.

Jason Pierre-Paul, DE, Giants: Har varit grym hela säsongen och är gnistan som har väckt det här försvaret. Blockar field goals, slår ned passar och hade 16.5 sack i grundspelet.

Hakeem Nicks, WR, Giants: Har haft en säsong som har varit lite upp och ned och har överskuggats av sina medspelare när det gäller produktion. Men senaste veckorna har han dominerat och han är Giants bästa receiver.

Frank Gore, RB, 49ers: Började säsongen på ett fantastiskt sätt men skadade sig vecka 9. Sedan dess har han inte varit densamma. Gore behövs i den här matchen om 49ers offensiv ska producera.

Patrick Willis, LB, 49ers: Kan vara ligans bästa inside linebacker. Willis är en snabb och rörlig linebacker som kan ta sig ut på kanterna och sänka en running back om det behövs eller fylla hålen i mitten om det är där motståndarna attackerar.

Alex Smith, QB, 49ers: Det är dags för den stora scenen. Smith spelade den mest glädjefyllda och mest känslosamma matchen i sin karriär mot Saints. Nu ska han fokusera om för nästa uppgift. Får inte kasta interceptions och hålla sig kylig. Måste veta sina egna begränsningar.

Se upp för…

Ted Ginn, WR, 49ers: Jag tjatar om Ginn men han är farlig på punt- och kickreturns och jag tror mycket på honom. En bra return kan vända hela matchen.

Victor Cruz, WR, Giants: Killen kom från ingenstans och gjorde en fantastisk säsong. Han föll bort lite när han fick mer uppmärksamhet. Men nu har Nicks dragit blickarna till sig. Kommer Cruz tillbaka?

Bold predictions:

49ers försvar fixar minst tre turnovers. 2 INTs på Manning och 1 fumble av Brandon Jacobs

Victor Cruz har över 100 yards i mottagningar

49ers kör en punt fake i tredje kvarten

Slutresultat:

New York Giants hos San Francisco 49ers: 21 – 24


Vad tror DU om matchen och vilka håller DU på?

Nyheter

To Top