Nyheter

Ozzies sista dans

Rekordmånga val, hela sex trejder och mycket känslor. Ozzie Newsomes sista draft blev en minnesvärd svängom.

I 22 år har Ozzie Newsome basat för Baltimore Ravens, han har i stort sätt på egen hand byggt upp det fina anseende som Ravens har. I helgen gjorde han sin sista draft som general manager för Ravens och även om han kommer ha kvar rollen över kommande säsong så kändes det ändå som ett avslut.

Ozzie Newsomes två första draftval i rollen som gm, Jon Ogden och Ray Lewis, är bägge invalda i NFLs Hall of Fame, de sista var en defensive end från Ferris State. Om Zach Sielers karriär slutar i Hall of fame får framtiden utvisa.

När Newsome ringde upp Zach Sieler för att berätta att han draftats av Ravens så berättade han även att Sieler var det sista draftvalet i general managerns långa karriär. Ferris State produkten svarade att han tänkte göra honom stolt. När Newsome lämnade över luren till coach Harbaugh så bröt hela Ravens war room ut i rungande applåder och Newsome omfamnades av Harbaugh, Steve Bisciotti och många andra. Ett känslosamt ögonblick för en väldigt sammansvetsad grupp. Newsome själv erkände att det sista valet var känslosamt.

Newsomes sista draftklass var historiskt stor, hela 12 man, och tangerade 1997 år draftklass i storlek. Den var även spektakulär och innehöll en hel del intressanta saker att sätta tänderna i.

Då Ozzie trejdade upp och valde Lamar Jackson fick fansen en hyperintressant quarterback att hoppas på. Joe Flacco fick med valet av Jackson för första gången under sin tid i NFL känna på känslan av att vara jagad. Få tror att Flacco överlever nästa off season då han kostar oskäligt mycket sett till prestationen. Efter säsongen 2018 finns det möjlighet för Ravens att spara in en hel del pengar på att låta veteranen lämna. Det finns en hel del som tror att den explosive Lamar kan komma att ta över rollen som starter redan under kommande höst.

Offensiven har ofta varit tvivelaktig under Newsomes styre i Baltimore. Nu kändes det som han gav efterträdaren Eric DeCosta en väldigt fin plattform att börja sin regim på. Förutom Lamar Jackson, som möjliggör att bli av med Flaccos kontrakt, så valdes två duktiga tight ends i Hayden Hurst och Mark Andrew, samt två väldigt spännande receivers i långe Jaleel Scott och snabbe Jordan Lasley. En talanginjektion där samtliga har visat att de kan vara produktiva och har potential att bli spelare som är det även i NFL.

En annan fin story i denna draft är att Ravens valde Orlando Brown Jr. Den offensiva tacklen sågs som ett givet förstarundesval fram till combinenen där han presterade historiskt dåligt. Det fick honom att falla till slutet av tredje rundan där Ravens valde honom. Orlando växte upp på Ravens träningsanläggning då pappa Orlando ”Zeus” Brown spelade på Ravens offensiva linje under 6 säsonger. Zeus var en väldigt populär figur i laget och staden, han bodde kvar i Baltimore fram till sin för tidiga död 2011. Att sonen följer i faderns fotspår är något som han önskat och inför draften sjrev han ett brev till Ozzie där han förklarade hir mycket det skulle betyda att få spela för Ravens. När Ozzie Newsome ringde för att meddela Ravens val hade ’Baby Zeus’ frågat ”Is this real?”. Även detta samtal var känslosamt för Newsome då han stod fadern nära och känt Orlando sedan barnsben. 

Förutom Baby Zeus så valdes två ytterligare linjespelare för offensiven. Tacklen Greg Senat från Wagner State och center Bradley Bozeman från Alabamas. Senat är en utvecklingsbar herre som började med fotbollen sent, medan Bozeman startat som center för Alabama senaste två säsongerna.

Även försvaret fick sina schackpjäser. Kenny Young från UCLA hämtades in som den efterlängtade cover linebackern som saknats. Secondaryt fick två nya medlemmar i Alabama cornern Anthony Averett och Texas safetyn Deshon Elliott. Både Averett och Elliott var av många rankade betydligt mycket högre än vart dem gick. Last call Sieler kommer vara med och tampas om plats och speltid på den defensiva linjen.

Överlag en draftklass med många spännande namn som kan komma att lägga en grund för framtidens Ravens framgångar. 

Nyheter

To Top