Analyser

Ska jag vara en mentor?

Efter draften är det alltid nya spelare som ska in i nya lag, det innebär att gamla spelare ska anpassa sig till nykomlingarna. När det gäller quarterbackpositionen så är det få förunnat att vara en starter i ett NFL-lag och de flesta som vunnit jobbet vill inte ge ifrån sig platsen utan strid.

När gunslingern Brett Farve fick konkurrens av Aaron Rodgers i Green Bay så sa veteranen nej tack till att vara någon slags mentor till den unge Rodgers. ”My job was to help the Packers win games, not take Aaron Rodgers or anyone else under my wing”.

Det ryktades om att Tom Brady inte alls tyckt om att ha hotet i form av Jimmy Garoppolo runt sig i New England och veteranen ska ha, om inte legat bakom, så firat när Jimmy byttes bort till 49ers. In kom istället en harmlös Hoyer som back och det passade Brady bättre.

Veteranerna hade sina jobb och ville inte hjälpa till att utveckla personen som potentiellt kunde ta deras stol i mitten av NFL-scenen.

Nu har två nya interna rivaliteter uppstått, bägge i AFC North.

Dels i Baltimore där Ravens draftat Lamar Jackson, det första riktiga hotet mot Joe Flacco sedan han kom till Baltimore. Även i Pittsburgh har Ben Roethlisberger fått en ny konkurrent i Mason Rudolph.

Roethlisberger sa i en radiointervju att han inte förstår varför Steelers draftade Oklahoma State-spelaren i den tredje rundan av den gångna draften. Big Ben såg inte att Rudolph skulle hjälpa Steelers att bli bättre nu och han antydde att valet hindrar Steelers från att vara så bra som möjligt då ett så högt val kunde lagts på en spelare som bidrar direkt.

I was surprised they took a QB because I thought maybe in the third round you can get some really good players that can help this team win now. Nothing against Mason I think he is a great player. I don’t know him personally but I’m sure he is a great kid. I just don’t know how backing up or being the third, who knows where he’s going to fall in the depth chart but helps us win now but that’s not my decision to make that’s all the coaches and the GM and owner…if they feel like he can help our team, so be it but I was a little surprised.” – Ben Roethlisberger

Mason Rudolph själv sa efter draften att det inte var Roethlisbergers jobb att vara hans mentor, jobbet var något som låg hos honom själv att lära sig av Ben. På det svarade Steelers starter ”If he asks me a question, I might just have to point to the playbook.”. En kommentar som de flesta tolkat som en ovilja att hjälpa rookien.

I Baltimore valde Joe Flacco att avstå från intervjuer under Ravens draftparty, en tillställning där fansen får fira och följa draften. När Ravens sedan drog igång sitt rookie minicamp denna helg så fick Lamar Jackson frågan om han pratat med veteran-QBn ännu. Det hade han inte. Detta får fans och media att vara övertygad om att Joe Flacco är irriterad över att hans efterträdare valts.

Flacco har varit ifrågasatt av fansen under de senaste åren men han har alltid känt stöd från ledningen. Detta är första gången ledningen öppet visar att det finns tankar på att Jor Flacco inte är svaret på lagets QB fråga.

Är det då så konstigt att veteranerna inte jublar över att ungtupparna hämtas in? Att de inte ser sig som ansvariga för att utveckla rookiesarna? Nej inte enligt mig. Även om det går att vädra sitt missnöje på olika sätt

Det är naturligt att människor som är vana att vara trygga i sin position som ledare i gruppen känner fientlighet mot eventuella hot. Den fientligheten kommer förmodligen försvinna, antingen så ser veteranen inte rookien som ett riktigt hot eller så kommer han bli ifrånsprungen och ger upp.

Det finns en tävlingsinriktad faktor, som Big Bem är inne på. Steelers hade kunnat lägga Rudolphvalet på en annan spelare som skulle hjälpa ett Ben Roethlisberger-lett Steelers mer 2018. Det är vad Big Ben har i huvudet, att han och Steelers ska vara bra nu, inte sen. Vilket är ett förhållningssätt han ska ha.

Sen finns det faktorn om sin egna dödlighet. Att bli äldre innebär att se slutet närma sig, det är jag övertygad om att både Joe och Ben gör. Förmodligen med visst vemod. Att lagen som nästintill svurit evig trohet börjar förbereda sig för tiden efteråt är något som är svårt att förhålla sig till. Nu handlar det om att hålla sig kvar på positionen så länge det går, då vinner man inget på att hjälpa konkurrenten att utvecklas i snabbare takt.

För lagen är det rätt smart att sätta press på veteranerna. Flacco har sett loj ut när han varit ohotad, nu kanske han får fart i kroppen och börjar brinna för det igen. Ben Roethlisberger babblade om pension för två år sedan, nu när han inser att pensionsvalet kanske inte ligger hos honom själv så länge till så tänds en låga där han vill visa vem som är bäst. Är det så att gubbarna inte har mer att ge, då finns det förhoppningsvis en ung och talangfull spelare som är redo att ta över. Det gäller bara att få en balanserad och harmonisk konkurrenssituation.

För rookien som kommer in är det ett eldprov att ta sig igenom. Du ska skapa en relation med en person du hoppas kunna peta från sitt jobb, en person som du kommer träffa timtal varje dag och försöka lära dig av. Det är inget som görs med enkelhet utan kräver både målmedvetenhet, starkt psyke, och tålamod. Tre egenskaper som är viktiga för att bli en quarterback i NFL. Ta Rodgers och Garoppolo som exempel. De fick härdas i miljöer där hjälpen inte var given och reslutatet blev bra.

Kanske är nekat mentorskap den bästa hjälp en yngling kan få.

Nyheter

To Top