Analyser

NFL straffar lag – för lönedumpning

Albert Haynesworth tid i Washington blev en dyr affär för Redskins. Han var en stor besvikelse på plan och hade även gott om problem i sitt privatliv.

NFL Supporter beskriver lite mer ingående varför Washington Redskins och tre andra lag straffades hårt av ligan nu i veckan. Ett straff som många tycker var orättvist och alldeles för tufft.

I en tidigare artikel på NFL Supporter gick vi igenom hur NFLs lönetak fungerar. Detta ämne har åter aktualiserats i och med att fyra lag straffats ekonomiskt för att de dumpat stora kontrakt under 2010 då det för första gången sedan 1994 saknades ett lönetak. Washington Redskins är det lag som straffats hårdas genom att 36 miljoner dollar dras från deras lönetak, Cowboys 10 miljoner, utspritt över 2012 och 2013.

Som vi beskrev i en tidigare artikel om lönetaket brukar man ofta konstruera baktunga kontrakt med en garanterad lön (signing bonus) som delas upp över kontraktets löptid. På så sätt skjuts kostnaderna på framtiden samtidigt som kapital frigörs och man håller sig under lönetaket.

2010 års avsaknad av lönetak skapade nya förutsättningar för lagen att konstruera sina kontrakt. Genom lite trixande lyckades de betala ut en signing bonus direkt istället för att dela upp den över kontraktets löptid. Detta gjorde att man kunde införskaffa spelare för att sedan göra sig av med dem utan att betala den återstående bonusen när ett nytt eventuellt lönetak instiftats.

DT Albert Haynesworth och CB DeAngelo Hall skrev båda på framtunga kontrakt med Redskins för en total summa på 36 miljoner. Alltså samma summa som de nu är tvungna att ”betala” tillbaka.

NFL hävdar att de varnade de fyra lagen minst sex gånger om att det skulle bli seriösa konsekvenser ifall de använde det lönetaksfria året till att dumpa stora kontrakt. Samtidigt påstår de straffade lagen att de följt reglerna och att NFL faktiskt godkände kontrakten när de skrevs.

De straffade lagen har nu möjlighet att driva sitt ärende vidare genom att överklaga respektive beslut.

Konsekvenser av straffen

I förlängning betyder straffet att lagen helt enkelt inte kan betala sina spelare lika mycket. Därför blir de också mindre flexibla i free agency. Ta Redskins som exempel. de är det lag som drabbas hårdast, även fast de redan låg en bra bit under taket. I och med att de har värvat receivers som Garcon, Morgan och kanske även Royal, som vapen till sin nya unga stjärna Robert Griffin III, så verkar de fast beslutna att utmana i NFC East. Trots att de har 20 miljoner mindre än sina divisionsrivaler. Det gör det hela betydligt tuffare.

Nyheter

To Top