Nyheter

NFL hetare än någonsin inom spelvärlden?

När marknadsundersökningsföretaget NDP Group släppte statistik över försäljning av tv-spel i augusti 2017 hamnade Madden NFL 18 på förstaplats, framför storsäljande actionspel som Grand Theft Auto och Call of Duty.

Det är inte bara den senaste upplagan av EA:s bästsäljare som underhållit NFL-fans världen över. Medan ligan håller sommaruppehåll passar vi på att lista fem av tidernas bästa NFL-spel – utan inbördes ordning.

Madden NFL 16

Med ett exklusivt kontrakt med NFL är Electronics Arts i dagsläget herre på täppan när det kommer till NFL-spel. Madden-serien har släppts sedan 1994 och verkar bara bli allt populärare för vart år som går.

Trots att grafiken uppdaterats i de senaste upplagorna av spelet (Madden 17 och Madden 18), så är det fortfarande många spelare som håller Madden 16 som favorit.

Spelet hade mängder med uppdateringar från den förgående upplagan och helheten i spelet, med en ny dynamik och ett bättre flyt i matcherna, gjorde Madden NFL 16 till ett betydligt bättre spel än någon av de tidigare versionerna.

ESPN NFL 2K5

ESPN NFL 2K5 var det sista spelet i speltillverkaren Visual Concepts NFL-serie, som getts ut sedan 1999. Efter att NFL 2K5 lanserats under sommaren 2004 skrev nämligen konkurrenten Electronic Arts ett kontrakt med NFL som gav företaget exklusiva rättigheter för NFL-spel.

Visual Concepts hyllades ofta av recensenterna för att man varje år släppte ett spel som kändes nytt och unikt, istället för att bara göra små uppgraderingar från förra upplagan.

Många anser att NFL 2K5 var det absolut vassaste spelet i serien, bland annat på grund av den förhöjda spelupplevelsen och grafiken. Dessutom var prislappen betydligt lägre än Madden-spelen.

NCAA Fotball 2014

Mellan år 2004 och 2014 släpptes årligen College-fotbollsspelet NCAA Football. NCAA Football 2014 blev det sista spelet i serien.

Trots att spelet aldrig riktigt höll samma klass eller blev lika populärt som Madden, är det ändå värt en plats på listan.

Spelet släpptes till Playstation 3 och Xbox och omslaget pryds av den före detta Jacksonville Jaguars-spelaren Denard Robinson.

Anledningen till att EA pausade spelserien var på grund av en tvist vad gäller ersättning till spelarna. Mång av NCAA-spelarna ansåg att EA kapitaliserade på deras namn utan att ge någon form av betalning.

EA:s Chief executive Peter Moore har dock sagt i en intervju att han vet att NCAA Fotboll-serien kommer att komma tillbaka en dag.

NFL Head Coach

Något som saknas i NFL-spelvärlden är ett riktigt bra coaching-spel, likt Football Manager för fotboll. Det närmsta vi kan komma i dagsläget är NFL Head Coach 09. Även om spelet idag känns ganska utdaterat (det släpptes 2008), så är det vad vi får nöja oss med tills EA väljer att släppa en ny version.

Spelet går ut på att du ska leda ett NFL-lag hela vägen till Super Bowl. Detta inkluderar alltifrån drafts och köp av nya spelare, till att bestämma taktik inför och under matcherna.

Spelet finns tillgängligt till Playstation 3 och Xbox.

All-Pro Football 2K8

Tre år efter att Visual Concepts blivit av med rättigheterna till sin NFL 2K-serie så lanserade man spelet All-Pro Football 2K8. Eftersom man inte fick använda aktiva NFL-spelares namn, som EA hade exklusiva rättigheter till, så skrev man istället kontrakt med 240 f.d. NFL-spelare. På omslaget poserar legendarerna John Elway, Barry Sanders och Jerry Rice.

Ligan i spelet döptes till ”All-Pro League” och istället för att använda riktiga NFL-lag har man kommit på fiktiva lag, inte sällan med referenser till amerikansk kultur.

Andra spel värda att nämnas

Utöver spelen ovan finns det ett par andra titlar som är värda att nämna.

För dig som föredrar riktiga retro-spel så är Techmo Bowl ett hett tips. Spelet går att hitta i arkadhallar, men finns även tillgängligt på nätet och till Game Boy.

Det finns även ett flertal utvecklare som tagit fram spelautomater med NFL-tema. Två av de populäraste är Game Day från WGS Technology och American Fotball från Novoline. Fler amerikanska fotboll-slotspel finns tillgängliga hos nätcasinot Rizk, som med sin slogan ”ingen Risk med Rizk”, erbjuder nya kunder att spela automaterna med låstaspengar.

Om du istället vill prova på ett amerikanskt fotbollsspel med en twist kan den något mer våldsamma och tuffare ”Blitz The League”-serien, vara värt att kika in. Eller varför inte ”NFL Street”, där spelandet tas till bakgårdar och amatörplaner i några av USA:s tuffaste förorter.

Nyheter

To Top