Historia

När Colts och Rams bytte ägare

Idag blev det klart att Carolina Panthers får en ny ägare. Hedge fund managern, och tidigare minoritetsägaren i Pittsburgh Steelers, David Tepper, betalar runt 2,2 miljarder dollar för att ta över ägandet av Panthers.  Att lag byter ägare eller stad är inget som är ovanligt i NFL-historien, men vid ett tillfälle var det faktiskt ägarna som bytte plats. 

En av mina favoriter i NFL-historien är från 1972 då den dåvarande Baltimore Colts ägaren Carroll Rosenbloom tröttnat på att slåss med staden Baltimore om en ny arena. Han hade fått nog av den bristande satsningen från de bestämmande i staden och ville flytta laget. Det var inte så enkelt och Rosenbloom fick se över andra möjligheter. Han ville inte lämna ligan och kunde därför inte sälja laget.

Från Chicago kom affärsmannen Robert Irsay med ett förslag. Han kunde lösa Rosenblooms problem och se till att han kunde lämna staden Baltimore men stanna i NFL. Irsay själv ville in i NFL men han ville inte till Los Angeles där Dan Reaves Los Angeles Rams var till salu.

De två männen slog sina kloka huvuden ihop och kom på den briljanta lösningen där bägge kunde få det dem ville. Irsay vann budgivningen om Rams (Hissnande $19 miljoner), omedelbart bytte han bort sitt ägande mot Rosenblooms ägande av Colts. De två organisationerna trejdade helt enkelt ägare rakt av. Hela cirkusen presenterades för en förbluffad journalistkår vid en presskonferens på en restaurang i Chesapeake den 13 juli 1972.

Historien därefter känner ni till. Irsay behöll Colts i Baltimore under 12 år innan han flyttade laget till Indianapolis, där är dem kvar idag. För Rams och Rosenblooms del slutade deras gemensamma resa 1979 då Rosenbloom drunknade i sitt Floridahem. Rams reste vidare först till Anaheim, sedan St Louis, innan Stan Kroenke häromåret tog laget tillbaks till Los Angeles.

Nyheter

To Top