Nyheter

NFL Football: A History of America’s New National Pastime

En aspekt av NFL som alltid fascinerat mig är hur dem behandlar och vårdar sin sport. I USA handlar allt det alltid om produkten och affären däromkring. Och det är just den historien som Richard C. Crepeau berättar i boken ”NFL Football: A history of America´s New National Pastime”.

Då jag till vardags tjänstgör som bankman på en av Sveriges banker är jag väl lite arbetskadad vad gäller mitt intresse för pengar och affärer. Kanske var det även det intresset som ledde mig in på den här banan. NFL är trots allt så mycket mer än bara matcher regelbunden basis. NFL är trots allt ett företag som först och främst framhåller sin produkt: Fotboll.

Då de flesta böcker jag hittills sprungit på framhäver själva spelet, sökte jag i somras efter en bok som framhävde turerna omkring planen. Efter lite tips från killarna på redaktionen fann jag mig tillslut i hängmattan med Richard C. Crepeaus bok. Den berättar allt om NFLs historia utan att egentligen ha en enda spelare i fokus.

Här handlar det istället om kostymklädda män i styrelserum. Förutom klassiska ledare som Lamar Hunt, Paul Brown eller Al Davis är det framför allt ligans ”commsioner” (typ VD) som är i fokus, och bokens röda tråd. Personligen slås jag av vilket svårt jobb de måste ha för att hålla ihop allt. Ständigt pågår de strider mellan olika grupperingar som vill ha sin agenda uträttad. Precis som dagens commisioner Roger Goodell har sina despyter med New England Patriots, hade Peter Rozelle (VD 1960-1989) sina duster med t.ex. Al Davis. Oakland Raiders karismatiske ledare/ägare.

Slutligen handlar boken en hel del om TVs intåg i det amerikanska hemmet, och hur det påverkade statusen och ekonomin för den fotbollsstjärnorna. Det är oerhört fascinerande läsning att se hur fotbollen gått från att vara något som TV-bolagen, i brist på annat, fyllde ut söndagseftermiddagar med. Till dagens mångmiljardindustrin där TV-bolagen slåss om rättigheterna.

Personligen tycker jag att den här boken kompletterar många andra historieböcker (om NFL) väl. De luckor som andra mer ”matchfokuserade” historieböcker lämnar, fyller Crepaeau perfekt. Du får således en mer komplett bild av sporten och kanske framför allt. En större respekt för Roger Goodell och hans intrikata uppgift.

Boken finns att köpa på AdLibris

Nyheter

To Top