Mat och recept

Söndagsmiddagen – En tröstande pastaklassiker

Det finns ett par paradrätter när det kommer till det amerikanska köket, exempelvis pizza, hamburgare och kalkon för att nämna några. En måltid som passar in med den trion är Macaroni and cheese, något de allra flesta amerikaner stoppat i sin mun. 

Mac and cheese är en av jänkarnas favorit ”comfort food”. Mat, oftast kaloririk,  som via sin sentimentalitet eller nostalgi skapar en trygg och säker miljö och tränger undan negativa tankar och känslor. Jag skulle kunna gå in på de psykologiska aspekterna av detta men det tar vi någon annan gång och någon annanstans. Men i dessa tider, då många får se sina slutspelsdrömmar förvandlas till sju månaders väntan på ny säsong, är det bra att veta vart tröst går att finna.

Historien för Mac and cheese går att spåra till 1400-talet och Italien där det fanns en form av pasta och ost-gryta med i kokboken Liber de Coquina. På 1770-talet fanns Macaroni and cheese med i den brittiske matskribenten/hembiträdet Elizabeth Raffalds bok The experienced English houskeeper. I det receptet blandades béchamelsås med cheddar och makaroner, det hela toppades med parmesan och bakades i ugnen tills osten var gyllengul. Rätt likt dagens recept.

Till USA sägs Mac and cheese kommit på tidigt 1800-tal då dåvarande presidenten Thomas Jefferson fallit för rätten vid besök i Paris och de norra delarna av Italien. När han återvände till Washington sägs USA:s tredje president ha ritat av måltiden och beskrivit vad den innehållit och hur den tillagades. Efter att ha experimenterat med både maskiner och innehåll så valde Jefferson till slut att importera makaroner och parmesan för att få njuta av sin Mac and cheese. 1802 serverade Jefferson en typ av macaroni and cheese på en representationsmiddag och sedan dess har rätten varit en del av den amerikanska kulturen.

Som med mycket annat när det kommer till matlagning så finns det mängder av olika varianter av Mac and cheese. Den går att äta som den är, men jag väljer att servera det med en pepprig kycklingbit, stekta champinjoner och lite haricots verts.

Macaroni and Cheese 

Salt

Olivolja

500 gram cavatappi ( Eller vilket pasta du gillar)

1 liter mjölk

8 msk smör

1,25 dl vetemjöl

350 gram valfri riven ost

200 gram cheddar

1 tsk svartpeppar

½ tsk muskot

4 tomater (skivade)

3 dl ströbröd

 

Koka pastan enligt instruktioner i saltat och oljat vatten. Medan pastan kokar  värms mjölken i en kastrull, den ska inte koka. Hetta upp 6 msk smör i en stor kastrull, tillsätt mjölet och värm på låg värme ca 2 minuter under omrörning. Häll i den varma mjölken under omrörning och värm 1-2 minuter till mixen blivit lite tjockare och slät. Blanda i osten, salt, peppar och muskot. Den kokta pastan hälls i och blanda ordentligt. I med härligheten i en ugnsform. Placera de skivade tomaterna på toppen. Smält 2 msk smör  med ströbrödet, sprid ut det på toppen. Baka i ugnen på 190 grader under ca. 30 minuter, tills ostsåsen bubblar och toppen är gyllenbrun.

Medan mac and cheesen blir redo i ugnen så slänger du ihop de tillbehör du vill ha till.

 

Nyheter

To Top