Nyheter

Livet efter Jamaal Charles

Kansas City Chiefs logga med pilen pekar efter söndagens katastrof om inte bakåt så i alla fall kraftigt nedåt. Dessutom, en 36-åring från Texas spelar sitt livs fotboll och vetenskapen levererar för Cincinnati.

 

Nobelpriset i field goal

Bengals gjorde en stark comeback för att hålla liv i segersviten, nu imponerande 5-0, första lag att fixa det i AFC North sedan divisionerna ändrades i början av 2000-talet. Andy Dalton får dock fortfarande höra att han, och sviten för den delen, är en fluga, att han inte vinner slutspelsmatcher och så vidare. Den rödlätte mannen lär få en dip förr eller senare men än så länge bör han bara få ros.

I 27-24 segern hemma över Seahawks i söndags avgjordes matchen med en 42 yards stolpe in. En spark och en bollbana vissa tror hade hjälp av från ett lite oväntat håll. Astrofysikern med det sköna namnet Neil deGrasse Tyson twittrade om att vetenskapen åtminstone delvis bar bollen – och laget – till seger. DeGrasse Tyson menade att field goalet hade en tredjedels böjning åt höger orsakat av jordens rotation. Doktorn tog också arenans position i beräkning.

Vem vet, med vetenskapen på sin sida kanske Bengals kan gå långt i år.

 

Franchise record slaughter

En oväntad huvudperson trädde fram i söndags, Cleveland Browns QB Josh McCown hade en historisk dag ur många aspekter. 457 yards mäktade han med i vinsten borta mot Baltimore, 33-30, Browns första i Charm City sedan 2007. Två TD ryms också i den siffran och segern var McCowns första som startande QB för Cleveland.

För övrigt ordnade Leveon Bells sista sekunden wildcatTD mot Chargers samma ära åt Mikael Vick, sin första seger vid rodret i Steelers.

Men tillbaka till 36-åringen från Jacksonville Josh McCown som gör sitt första år i Cleveland. Hans 457 yards var franchise record, som räknas på ordinarie säsong och inte slutspel, och också personligt rekord. McCown har spelat mycket stabilt i sina tre starter och har kastat över 300 yards varje gång. Den sviten och den sammanlagda summan 1 154 yards är också båda två franchise records.

Och vad vore väl NFL utan sina sammanträffanden. 2007 avgjordes matchen i Baltimore också på övertid med ett field goal. Resultatet – just det – 33-30.

Det går bra nu Josh.

36-årige Josh McCown satte både franchise och personligt rekord i antal yards i söndags. 457. Foto:  Erik Drost.

36-årige Josh McCown satte både franchise och personligt rekord i antal yards i söndags. 457. Foto: Erik Drost.

 

Arrow in wrong direction

Kansas City Chiefs kan vara i fritt fall. Det verkar inte bättre efter en 17-3 ledning hemma mot årets föga imponerande Bears som slutade i förlust 18-17. Chicagos QB Jay Cutler verkade förvisso nytänd och ordnade en imponerande comeback när laget låg under med 17-12 med mindre än en minut kvar på klockan.

KC står nu på 1-4 och har förtvivlat svårt att förvalta spelet de har och poängen de gör i början av matcherna.

Men, den största förlusten i söndags var dock RB Jamaal Charles, lagets absoluta toppspelare. Efter hans utträde i den tredje kvarten kollapsade KC både mentalt och spelmässigt. Charles åkte på den ack så frekvent förekommande skadan torn ACL, när det främre korsbandet går av. Samma skada han drabbades av 2011. Magnetröntgen visade dock att inga ligament i knäet var avslitna och det är ett litet ljus i mörkret för Chiefs-veteranen som är inne på sin åttonde säsongen i Kansas.

Förra året blev han organisationens ledande ruscher och hans totala antal yards är hela 7 220 och han rankas som nummer ett i NFL med ett snitt på 5,48 yards per carry. En klasspelare minst sagt och en spelare som många gånger burit Chiefs till seger.

KC inledde säsongen med en seger i Houston, 27-20, men sedan har alltså fyra raka nederlag följt. Med Charles av banan ser det inte ljusare ut för The Arrowheads som åker till Minnesota på söndag. Coacherna med head coach Andy Reid i spetsen kollar nu på ersättare, men det är som Reid själv sa på en presskonferens i måndags. “You know you’re not going to replace Jamaal. He’s one of the best – really, when it’s all said and done – one of the best in the history of the game.”

Den främste utmanaren som ersättare utifrån är Ben Tate som spelade för både Vikings och Browns i fjol med 3 yards per carry i snitt. Dessförinnan var han tre år i Texans. Även Pierre Thomas kan plockas in utifrån.

Men det är sannolikt att det är från de egna leden tomrummet ska fyllas. In från träningstruppen kommer RB/FB Spencer Ware, LSU-killen som signades i december. Hans första uppträdande i NFL var när han draftades av Seattle i den sjätte rundan 2013.

Tredjeårs-spelaren Knile Davis har visat potential tidigare och lär få en del speltid och det samma gäller för andraårs-spelaren Charcandrick West, en odraftad college free agent som kom till KC inför förra årets säsong. Det var också West som fick flest carries i matchen efter att Charles lämnat. De’Anthony Thomas som mestadels lirat WR i år kan också vara ett alternativ som RB.

Fyra killar från KC och en osignad som alla ska försöka ersätta en ikon. Det blir inte lätt, inte lätt alls.

 

Till sist – tipset

Det gick sådär senast med mina tips, ger mig på tre profetior inför nästa omgång ändå.

Miami Dolphins @ Tennessee Titans. Bortaseger, Dan Campbell-effekten passar bra efter bye week mot ett svagt Tennessee.

Cincinnati Bengals @ Buffalo Bills. Hemmaseger med 10 poäng. Rex Ryans rush game stoppar Cincinnatisviten.

Carolina Panthers @ Seattle Seahawks. Hemmaseger Även här har hemmalaget rushing på sin sida, Seattle leder ligan i den avdelningen. Snöplig förlust senast som Carolina får böta för trots en extra veckas vila. Panthers är 4-0 trots ligans sjunde sämsta anfall.

 

/ Magnus Ornhammar

Nyheter

To Top