Nyheter

Hur långt kan Broncos försvar ta dem?

Den offensiva linjen har varit skakig, Manning har kastat fem interceptions och CJ Anderson har snittat under tre yards per försök. Ändå är Broncos obesegrade – tack vare sitt försvar.

Denver Broncos har haft ett tydligt mål sedan John Elway tog över som general manager 2011. De ska vinna Super Bowl. De har kommit nära men inte lyckats och laget har förändrats i grunden på bara några få år. Åren 2012-2014 var anfallet rankat topp fem i NFL varje säsong och vem har glömt Peyton Mannings 55 touchdowns 2013? Försvaret var inte fy skam men knappast ett av ligans bästa. Nu är balansen helt omvänd. Denvers försvar leder NFL i de flesta statistiska kategorier medan anfallet har placerat sig närmare botten.

Broncos försvar har tillåtit minst antal yards och näst flest poäng i NFL, varit bäst på tredje down och toppar ligan i både turnovers och sacks. Det är en bra grupp på i stort sett varje position, från den lysande pass rushen med DeMarcus Ware och Von Miller, de stora killarna i mitten ledda av Sylvester Williams, unga linebackers som Brandon Marshall, cornerbacks Aqib Talib och Chris Harris Jr och storspelande safetyn TJ Ward.

Försvar vinner mästerskap, är en slö klyscha. Flera lag har så klart lutat sig mot sin defensiv för att ta sig hela vägen till en titel, men någon gång på vägen har de alla tvingats lita till sitt anfall och sin quarterback. Kommer Broncos kunna lita på Manning i en tajt slutspelsmatch? Anfallet har vaknat till liv en smula de senaste veckorna men springspelet med CJ Anderson har varit en katastrof och Mannings svaga armstyrka tillåter försvarare att fuska i markeringen och ger dem en extra sekund att komma in i bollbanan.

Men Broncos har fått en bra start på säsongen med fyra vinster mot hyfsat motstånd. Nu möter de Raiders och Browns på bortaplan de kommande två veckorna. Det finns en god chans att de går upp till sex vinster på lika många veckor. Då ska vi också komma ihåg att flera av de andra lagen i divisionen har fått en seg start. De stora utmaningarna för Broncos kommer mot Packers vecka åtta, Patriots vecka tolv och Steelers vecka femton.

Elway och Broncos kommer att bedöma den här säsongen på samma skala som media och fans. Det är slutspel och vidare som gäller. Då måste Manning hålla in i vintern och hans kropp inte påverkas alltför mycket av det kalla vädret. Även i försvaret är bredden lite dålig på sina håll.

Nej, visst kommer Broncos att kunna rida sitt försvar genom grundserien och ta sig till slutspel men Denver bör inte snubbla in i slutspelet med ett sådant ineffektivt springspel som de visat än så länge. Då kan bördan på Mannings arm bli för mycket. Än så länge får de dock ses som en av favoriterna i AFC.

Nyheter

To Top