Nyheter

Kontrollerad desperation i Superdome

New Orleans Saints stod med kniven mot strupen och säsongen hängandes i en tvivelaktig lina på torsdagskvällen. På andra sidan scimmage stod de obesegrade divisionsrivalerna Atlanta Falcons.

 

Det pressade läget tycktes dock passa hemmalaget, de gjorde vad de behövde för att överleva och spelade med en kontrollerad desperation när de tog sin första divisionsseger mot dittills obesegrade Falcons med 31–21.

Det var oundvikligt att Falcons skulle tappa en match snart, delvis då Julio Jones form har stagnerat en aning och att laget har haft marginalerna på sin sida. Glädjande dock för Falcons fans är att laget har ett väldigt fördelaktigt schema kvar, innan resten av matcherna i omgång 6 har spelats står alla framtida motståndare på ett minusresultat undantaget Panthers(4–0) och Colts(3–2).

Ett Colts som för övrigt tar emot Patriots i vad jag tror och hoppas blir en rejäl holmgång. En förväntat stark utmanare till titeln som underpresterat möter regerande mästaren, ett elddop för Colts som om de vinner kan skaka av sig fiaskostämpeln de fick inledningsvis.

Falcons RB Devota Freeman fortsätter att övertyga och om bara passningsspelet sitter kommer Falcons att vara tillbaka i vinnarstil snart igen. Matt Ryan var inte dålig i natt, 30/44, 295 yards och 2 TD men försvaret lämnade mer att önska. Freeman hade 13 carries, 100 yards och 7,7 i snitt med en TD, hans tionde för säsongen. Falcons har legat under i fjärde kvarten i fem av sex matcher i år, men denna gång var glappet för stort och Saints för bestämt och för bra.

 

Statistiken på sin sida

Inför matchen hade nog många sina tvivel på Saints men faktum är att laget hade vunnit 18 av 20 matcher spelade i Superdome på prime time, inklusive playoffs. Dessutom hade Saints i matcherna efter 2006 7–2 i hemmastatistik mot Falcons.

New Orleans stod för flera bra drives och stora spel och låg aldrig under i matchen. De fick en drömstart med en blockerad punt som de omvandlade till TD omgående. Bakom blocken låg Michael Mauti, en man som växt upp med Saints i modersmjölken och vars far tidigare spelat i Saints.

14–7 i paus och det kändes faktiskt aldrig som att Falcons var nära att hota. Freeman fick oväntat ostört springa in en TD i two minutes warningens mittskede men det blev också matchens sista score. Falcons försökte sig på en onside kick men likt alla andra försök detta år föll det platt. 19 försök har gjorts genom hela ligan, noll lyckade.

 

Tight key to victory

Istället var Saints försvar piggt, Falcons hade 5 fumbles varav 3 plockades upp av hemmalaget. Och på anfallet var Drew Brees het (30/39, 312 yards, TD) tillsammans med TE Watson och RB Ingram där den sistnämnde stod för två korta TD-löpningar.

34-årige Watson verkade ha lim i handskarna och allt satt, han landade på 10 mottagningar för 127 yards och en TD. Karriärsbästa i antal yards.

Även WR Snead och WR Cooks kom igång, förvisso bara med 55 respektive 41 yards och fyra mottagningar vardera men de kom i viktiga lägen.

Matchen innehöll också en del försök på 4th down – från båda lagen – och det är härligt att se när satsningar belönas. Matchens två sista TD kom på 4:e försök.

New Orleans verkade ha bestämt sig, om de torskat i natt hade de hamnat på 1–5 med tre divisionsförluster i NFC South och det hade verkligen varit godnatt. Nu fick de lite andrum och ryktena om head coach Sean Peytons trade kan svalna. Hedern återupprättad, i alla fall tillfälligt och säkert extra skönt att göra det mot Atlanta.

 

95 av 96 med TD

Drew Brees har 41 matcher i rad med minst en TD-pass, en svit han startade för tre år sedan. Det var då Saints torskade mot just Falcons och sviten dessförinnan var hela 54 matcher. Imponerade och hans enda i natt kom på en lobbpass till Watson från 4th and goal.

On a personal note – glädjande att tipset Saintsvinst med mellan 7 och 12 poäng satt. Nu tar vi sikte mot helgen med flera intressanta matchups som förutom nämnda Patriots @ Colts inkluderar Giants @ Eagles, Panthers @ Seahawks, Bengals @ Bills och Ravens @ 49ers.

 

/ Magnus Ornhammar, twitter: @ornhammar

Nyheter

To Top