Analyser

Championship: 49ers hos Falcons

Det tuffa och fysiska San Francisco 49ers packar ned hjälmar och en dröm om Super Bowl och beger sig till Atlanta. De är favoriter men Georgia är en ogästvänlig plats för besökande fotbollslag.

Det här är den av helgens matcher som känns mest oviss. Vi kunde alla se hur San Francisco 49ers, åtminstone enligt mig, dominerade Green Bay Packers förra helgen. Efter matchen talades det mest om Colin Kaepernick. Med all rätt eftersom han gjorde en väldigt bra insats. Men 49ers vann den matchen på linjen. Det var fysisk dominans rakt igenom, särskilt från den offensiva linjen. Joe Staley, left tackle, hanterade Clay Matthews med endast en frisk arm. Kaepernick kunde utnyttja den fantastiska passblockeringen och Packers dåliga disciplin för att i stort sett avgöra matchen med sina ben.

Atlanta Falcons klarade sig med en hårsmån vidare från en något tuffare fajt mot Seattle Seahawks. Men det var ändå ett positivt besked från Falcons. Julio Jones och Roddy White hade inte lätt att separera från Seahawks duktiga cornerbacks. Särskilt Richard Sherman, som spelade dem båda som en igel. Men då klev andra lagdelar fram. Springspelet hade oväntat mycket framgång och försvaret såg mycket mer fysiskt ut än på länge. Man fick ingen vidare pass rush men stängde ned springspelet effektivt. Och det finns många likheter mellan offensiven i Seahawks och 49ers.


Länge sedan sist

San Francisco 49ers är en klubb med en anrik historia. Men det var 17 år sedan man nådde en Super Bowl. Atlanta Falcons har bara varit där en gång på sina 47 år i NFL och det var 14 år sedan. Då förlorade man dessutom. Det här är två lag vars fans har väntat länge på den här chansen. San Francisco var snubblande nära förra året men man nådde inte hela vägen fram. I Atlanta har man sett sitt lag vinna mängder av matcher sedan det unga stjärnskottet Thomas Dimitroff tog över som general manager och Mike Smith som tränare. Men i slutspelet har det tagit stopp. Nu när man har kommit över det första hindret så flyttas bara målet ännu längre fram.


Två väldigt olika lag

Atlanta Falcons var länge ett lag som spelade en tuff fotboll i försvaret och sprang bollen med attityd. Sedan Dimitroff och Smith tog över rodret har man bytt spår totalt. Det började när man fick Matt Ryan och Roddy White. En av de mest framgångsrika kombinationerna i NFL. Sedan gick man ut och investerade en hög med draftval på ännu en receiver i Julio Jones. Nu är det här ett lag som vill passa bollen. Det är en helt logisk utveckling när man har fått tag i en sådan utomordentligt bra quarterback som Matt Ryan. Man springer fortfarande hårt för att hålla försvaret på tårna men det i passoffensiven som det riktiga krutet finns.

Försvaret har så klart fått lida något av den här utvecklingen. Man har helt enkelt inte fyllt på med nytt blod i lika hög utsräckning. Men under uppehållet kunde man få tag i den aggressiva Asante Samuel, cornerback, som har varit ett nyttigt tillskott. Samtidigt har man spelat en disciplinerad fotboll. Man begår väldigt få regelbrott och skjuter på så vis inte sig själva i foten. Men med John Abraham och Jonathan Babineux lite småskadade ska det bli intressant att se hur Falcons defensiva front klarar sig mot 49ers offensiva linje.

Jim Harbaugh har en tydlig filosofi. Det var mycket på grund av den som han bytte ut Alex Smith mot den explosiva Kaepernick. Han vill spela solid fotboll, begränsa stora spel i försvaret och skapa sådana i offensiven. Det har han verkligen lyckats med också. För det första så rankar 49ers offensiv näst först i NFL när det gäller antalet stora spel. Det har också ökat sedan man bytte quarterback. Det intressanta är att försvaret även de tillåter näst minst stora spel i NFL. Det här är så klart en dödlig kombination. Särskilt om man har ett så tuff front som San Francisco har.

Det här handlar inte bara om passförsvar. Majoriteten av de stora spelen kommer i springspelet. Hur undviker man sådana då? Att alla spelare, inklusive safeties och cornerbacks, tacklar ordentligt. 49ers cornerbacks Brown, Rogers och Culliver har sammanlagt åtta missade tacklingar på hela året. Falcons två bästa cornerbacks, Samuel och Robinson, har 29 bara de två. Då rankar ändå Atlanta i mitten av ligan.

Den här matchen kommer att avgöras av hur Falcons kan matcha 49ers i det fysiska spelet. Atlanta kan göra poäng på alla lag i NFL men man kommer att få jobba för dem. Om San Francisco får springa rätt över deras försvar med running backs och quarterback så spelar det ingen roll hur bra man är offensivt. Då kommer man vara tvungen att chansa och det är ett jobbigt läge mot ett begåvat försvar.


Håll ett öga på

Jacquizz Rodgers brukar vi kalla för en trollgubbe. Det är otroligt svårt att springa på 49ers men om man får igång någon produktion med Rodgers och Turner kommer det att underlätta enormt.

John Abraham kommer nog att spela. Men han är skadad. Överlägset Falcons bästa pass rusher och det måste man få om inte Kaepernick ska ha hela dagen på sig där bak.

Matt Ryan har två ruskigt bra receivers att kasta till. Och han gör sin bästa säsong i karriären. Men han måste ha tålamod om det drar iväg en stund. Patriots och Seahawks har visat att det går att göra mycket poäng på ett omotiverat 49ers.

Patrick Willis och NaVorro Bowman spelar inside linebackers för 49ers. De utsågs till de två bästa spelarna på positionen i NFL i år. Ett ruskigt mittlås i försvaret.

Colin Kaepernick är som vanligt i jokern. Han tog ett par tveksamma beslut förra helgen och gjorde en del enastående saker. Vilken spelare kommer vi att få se den här gången?

Aldon Smith har försvunnit lite när Justin Smith har varit skadad. Han behövs mot det passglada Atlanta Falcons. Kan verkligen störa rytmen för ett anfall.


Slutresultat

San Francisco 49ers hos Atlanta Falcons: 34-27


Sändningstid

San Francisco 49ers hos Atlanta Falcons – TV10/FOX – Söndag 19 januari (21.00)


Vad tror DU om den här spännande matchen?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!

Nyheter

To Top