Nyheter

Kniven mot strupen i San Francisco

Inför säsongen spåddes San Francisco 49ers en mindre kollaps medan rivalerna Seattle Seahawks väntades utmana om en tredje rak Super Bowl. Nu sitter de två lagen med lika många vinster och ska återigen göra upp på bästa sändningstid.

En ung bred trupp och en quarterback på plats. Många trodde att Seattle Seahawks skulle kunna vara ett av NFL:s bättre lag i flera år framåt. Det är ännu relativt tidigt på säsongen och hoppet är inte ute men just nu sitter Seahawks på lika många vinster (2) som hårt kritiserade rivalerna i San Francisco. När de två lagen nu möts på Levi’s Stadium i Santa Clara är det bortalaget som är under mest press.

Det är två helt nya lag vi ser. San Francisco har tappat mängder av duktiga spelare och försöker hitta sin nya identitet. Men än så länge har de hållit kvar vid det fysiska spel som gjort dem framgångsrika. De vill springa bollen med Carlos Hyde, spela bra försvarsspel och hålla nere antalet kast från Colin Kaepernick. Quarterbacken började säsongen oerhört skakigt men spelat bättre nu på slutet. Tyvärr har 49ers som lag varit väldigt ojämnt än så länge.

Trots svårigheterna finns det talang i laget och de vill nog ingenting hellre än att ställa till det för konkurrenterna från Seattle i natt.

Även Seahawks har varit ett helt annat lag 2015. Vi har vant oss vid ett lag som startat matcherna långsamt, straffat motståndet med aggressivt försvarsspel, spelat ett envist traditionellt men mycket effektivt anfallsspel och varit som bäst när matcherna stått och vägt i slutet. Så har det inte sett ut.

Seattle har haft ett tufft schema. De har vunnit två matcher och förlorat fyra. De fyra lag som slagit dem står sammanlagt på 19 vinster och tre förluster. Seahawks ledde mot samtliga av dessa fyra i fjärde kvarten men lät matcherna glida dem ur händerna. Trots förlusterna har Seattle gjort fler poäng än de tillåtit i år. Det var den positiva sidan av myntet. Men så lätt kommer Carroll och hans spelare inte undan.

Seahawks har också varit överlägset sämst i NFL nere vid målområdet – trots att de tog in Jimmy Graham för att råda bot på just det problemet. De har gjort hälften så många touchdowns per besök i ”Redzone” som till exempel Tampa Bay eller Jacksonville. Seahawks har heller inte producerat turnovers i samma takt som vi vant oss vid. Men det kanske mest uppseendeväckande är de usla resultaten i sista kvarten. Samtliga av siffrorna ovan har varit ÄNNU sämre i slutet av matcherna och om vi slår ihop poängen från samtliga matcher har Seahawks förlorat den sista kvarten med 27-61.

I slutet av matcherna har offensiven inte lyckats med någonting och det så fruktade försvaret har inte saktat ned motståndarna alls. Kanske handlar det om bredd och ork, självförtroende eller individuella misstag. Kanske är det bara en slump? Men hur som helst har Pete Carroll och hans mannar inte råd att slarva bort fler matcher om de vill nå slutspelet i den klart tuffare av ligans två halvor.

Det kommer bli en tuff strid om wild card-platserna i NFC. Men med skadorna och Eagles långsamma start i öst och den allmänna besvikelsen i den norra division – där endast Packers imponerat – är dörren fortfarande öppen.

Nyheter

To Top