Nyheter

Karusellen spinner för fullt i NFL

Det är den tiden på året. Hälften av ligan förbereder sig för slutspelet medan den andra halvan städar skrivborden inför nästa säsong. Vissa lämnar kontoren för gott.

Black Monday. Dagen efter att säsongen tar slut sitter hälften av ligans tränare och gömmer sig på sina kontor. Ägare och ledning har för vana att ta de tuffa besluten så fort som möjligt. Hittills i år har sex huvudtränare rykt. Motiven har varit lite annorlunda så låt oss ta en titt på vika som har fått sparken, vilka som är kvar men hänger löst och dessutom vilka de hetaste ersättarna kan tänkas vara.

Leslie Frazier, Minnesota Vikings

Frazier tog över ett förlorande lag. Han började med att leda Vikings genom en usel säsong innan han vände skeppet 2012. Då var han en kandidat till årets tränare. Men i år tog laget ett steg tillbaka och Vikings har aldrig på riktigt varit relevanta under Fraziers ledning. Han avslutade sin tid i Vikings 21-32 i vinster kontra förluster och ett slutspel. Det känns ändå som rätt beslut att satsa nytt då Minnesotas utveckling har stagnerat de senaste åren.

Rob Chudzkinski, Cleveland Browns

Chudzinski kom till Browns från Panthers, där han lotsade Cam Newton till en bra start på karriären. Bara ett år senare har han alltså fått sparken. Det är alldeles för lite tid att visa vad man går för, om du frågar mig. Särskilt med tanke på att han ärvde en quarterback i Brandon Weeden som inte har levererat. Spelarna har visat mycket missnöje och ilska över ledningens beslut och visst känns det som att Cleveland har kastat bort ett år.

Greg Schiano, Tampa Bay Buccaneers

Schiano kom från college och tog med sig en attityd som inte riktigt passade i NFL. Han har sedan dess tonat ned den sidan och fått sitt lag att spela rätt bra på slutet. Men det var ändå ett riktigt beslut att sparka honom. Buccaneers borde ha vunnit mer med den talang de har. Schiano kan till viss del skylla på skador men kan inte ärligt påstå att hans lag har presterat.

Gary Kubiak, Houston Texans

Ett av ligans mest talangfulla lag sjönk som en sten i år. Då är det svårt för tränaren att skylla ifrån sig. Men Kubiak är en värespekterad och duktig tränare som utan tvekan får ett nytt jobb om han är intresserad. Tampa Bay har redan ringt. Personligen skulle jag hellre vilja se Kubiak som offensiv koordinator någonstans.

Mike Shanahan, Washington Redskins

Det blev ohållbart för det rutinerade tränaren att stanna kvar. Laget tog ett stort steg tillbaka i år och konflikterna var många. Egentligen är jag inte förvånad över Redskins kassa resultat. Truppen är på tok för dålig. Dessutom har man inget val i årets förstarunda. Robert Griffin III är enda anledningen till att det här jobbet är attraktivt. Shanahan är en till tränare som borde bli koordinator någonstans. Trots en dålig säsong sprang Redskins bollen bäst i NFL.

Jim Schwartz, Detroit Lions

Det går fort i NFL. Schwartz tog över ett historiskt dåligt lag och lyckades inte vinna många matcher under sina två första år. Han sågades. 2012 gick Lions till slutspel för första gången på 13 år. Schwarts hyllades. I år var laget fullspäckat med talang och allt gick deras väg i divisionen. De klantade bort det och Schwartz fick kicken. Men det är rätt beslut. Schwartz har inte vunnit tillräckligt och hans eldiga temperament ger honom inte mycket trovärdighet när det är dags att skälla ut de egna spelarna för dumma beslut på planen. Cleveland Browns är dock intresserade av att intervjua Schwartz.

Vilka tränare hänger löst?

Det finns ett par tränare som fortfarande väntar på domen. I Oakland sägs det att Dennis Allen och hans stab kommer att få stanna. Men det är inte över förrän den feta damen har sjungit. Mike Munchak har suttit i flera möten med ledningen i Tennessee för att avgöra vägen framåt. Rex Ryan och Jets förhandlar om nytt kontrakt och där verkar det som att båda sidor är överens om att forsätta samarbeta. Men längden på kontraktet kan sätta käppar i hjulet. Mike Smith i Falcons sitter enligt rapporterna säkert. Det är oklart hur det ligger till med Joe Philbin i Dolphins. Ägaren sade att han hade ”mycket att tänka på”.

Vilka är de hetaste kandidaterna till de nya jobben?

Lagen i NFL har inte tillåtelse att börja intervjua tränare förrän nästa vecka. Men redan går telefonerna varma för att hitta luckor i kandidaternas scheman. Låt oss kika på några av de mest attraktiva kandidaterna. De defensiva koordinatorerna runtom i ligan har varit hetast hittills.

Sean McDermott, Panthers DC, har tränat en av ligans mest dominanta grupper i år. Väntas åka på ett par intervjuer.

Josh McDaniels, Patriots OC, har redan fått chansen som huvudtränare. Men det unga löftet har hållit sig nära Belichick under tillräckligt många år att han anses mogen för ett nytt försök. Vikings och Browns ska vara intresserade.

Todd Bowles, Cardinals DC, har samma argument som McDermott. Arizonas försvar tillhör ligans bästa. Mycket intresse, Vikings och Browns har redan hört av sig.

Dan Quinn, Seahawks DC, har hållit i tyglarna i ligans bästa försvar. Det hjälper karriären. Vikings och Browns har ringt.

Darrell Bevell, OC i Seahawks, gick på några intervjuer redan förra året. Vikings har ringt honom också.

Adam Gase, Broncos OC, har, tillsammans med Manning, styrt offensiven bort i Denver genom en historisk säsong. Det skapar lite intresse. Sagt nej till Browns angående en intervju i avvktan på att säsongen ska spelas färdigt. Lions också intresserade.

Mike Zimmer, DC i Bengals, har under många år tränat ett av ligans bästa försvar. Han har dessutom gjort det genom att sätta sin tilltro till odraftade rookies, bortkastade veteraner och liknande. Spelarna älskar honom dessutom.

Lovie Smith, arbetslös, var relativt framgångsrik som tränare för Bears. Många lag vill intervjua den erfarna coachen.

Bill O’Brien, Penn State, är det riktigt heta, realistiska, namnet ur college. Texans ligger på hårdast.

Art Briles, Baylor, är det andra collegenamnet. Men han har inte visat mycket tecken på att han är intresserad.

Jon Gruden, ESPN, är den eviga kandidaten. Oakland har samtalat med honom. Allt hänger på Grudens motivation. Men tjänar bra på TV.

Nyheter

To Top