Nyheter

På lördag inleds årets slutspel

Det är dags för årets första slutspelsmatcher. Kansas City Chiefs hälsar på Indianapolis Colts. New Orleans Saints besöker Philadelphia Eagles. NFL Supporter delar några tankar.

Lördag 22.25 (NBC/TV10) – Kansas City Chiefs (11-5) hos Indianapolis Colts (11-5)

Denna säsongs första slutspelsmatch blir en repris från vecka 16. I den matchen drog Colts det längsta strået och vann på imponerande vis. Kan de göra det igen i slutspelet?

Halvvägs genom säsongen hade ingen gett Indianapolis en chans i den här matchen. På senare tid har de fått igång försvaret, som hade stora problem tidigare. Båda cornerbacks, Vontae Davis och Darius Butler, spelar bra vilket ger en av ligans bästa pass rushers Robert Mathis den tid han behöver för att ta sig fram till motståndarnas quarterback. På andra sidan av den defensiva linjen står Cory Redding, som även han spelat väldigt bra på senaste tiden.

Colts tog in Andrew Lucks gamle coach Pep Hamilton från Stanford som offensiv koordinator inför säsongen. Pep är en coach som vill kontrollera matchen med ett bra springspel. Han var nog väldigt lycklig då Indianapolis bytte till sig Trent Richardson från Browns. Efter ett haltande anfall har nu Hamilton på sista tiden fått ändra sin filosofi en del.

Ut med Trent Richardson och in med Donald Brown som helt enkelt spelar bättre just nu. Med en dålig offensiv linje har Pep fått gå ifrån sitt älskade springspel en del och istället anfalla med ett kort, snabbt passningsspel vilket funkat väldigt bra senaste tiden. Det har även lett till att T.Y. Hilton fått bollen i sina händer oftare vilket är en stor nyckel för Colts.

Då försvaret spelat upp sig behöver Andrew Luck inte rädda laget varje match längre vilket lett till ett lag som sett väldigt heta ut nu i slutet på säsongen.

Bortom andra sidlinjen står Kansas City Chiefs som startade säsongen starkt men avslutade med endast två vinster på de sju senaste matcherna.

Skador drabbade Chiefs hårt på en mängd nyckelspelare. Justin Houston och Branden Albert lär båda komma till spel. Tamba Hali och Eric Fisher är båda tveksamma till spel enligt de senaste rapporterna.

Kansas Citys försvar var helt fantastiskt första halvan av säsongen men har stegvis blivit sämre och sämre under säsongen, mycket såklart på grund av de nyss nämnda skadorna. Chiefs tappade mycket av sin pass rush vilket ledde till att andra delar i försvaret även de blev utsatta. Kanske kan det förbättras nu då Justin Houston är tillbaka.

Alex Smith har fått visa upp sin arm lite mer senaste tiden och gjort det bättre än vad många förväntat sig. Smith har länge vart känd för sina korta säkra pass men har med ett sämre försvar bakom sig behövt kasta lite längre och svårare kast senaste tiden för att hänga med i matcherna.

Jamaal Charles har alla möjligheter för en stor match mot Colts som trots bättre spel sista tiden inte har något jättebra försvar. Huvudtränaren Andy Reid ger Charles bollen så ofta som möjligt, de lär knappast ändras då slutspelet är igång. Charles är den som måste bära Chiefs genom slutspelet om de vill ta sig långt.

Vi vet att matcherna ofta blir tightare i slutspelet än under grundsäsongen. Andrew Luck är en sann ledare för sitt lag och har lett sitt lag till tio vinster efter att ha legat under i fjärde kvarten eller övertid. Det är knappast något Alex Smith är känd för.

Det är en väldigt jämn match på förhand men med bättre spel sista tiden samt hemmaplan måste jag ändå tro på Colts i denna match. Jag litar mer på Andrew Luck då det väl gäller än på Alex Smith.

Värt att påpeka är att Chiefs samtliga fem förluster den här säsongen kommit emot slutspelslagen från AFC. De vann alla andra matcher.


Lördag 02.10 (NBC/TV10) – New Orleans Saints (11-5) hos Philadelphia Eagles (10-6)

Kvällens andra match står mellan det stekheta Eagles och nästan precis lika heta Saints. Philadelphia avslutade säsongen med att vinna sju av sina åtta sista fajter. New Orelans kan kontra med att de tog hem sina fem sista. Men får båda lagen var det ändå spännande till sista omgången. Dock av olika skäl.

I den här matchen kommer vi att få se två av årets bästa quarterbacks. På ena sidan har vi veteranen och rekordmaskinen Drew Brees. Som vanligt har han producerat likt ett schweiziskt ur. Det är i Eagles vi hittar överraskningen. Nick Foles hade visat en del löfte när han hoppat in under kortare stunder. Men ingen hade nog kunnat förutspå den framgång han har haft i Chip Kellys system under 2013.

Ett galet sammanträffande är att Nick Foles och Drew Brees faktiskt spelade på samma high school när de var finniga ungdomar. Dock inte samtidigt eftersom Brees har drygt 10 år upp på Foles. Men låt oss fokusera lite på den yngre av de två.

Foles tog över jobbet när Vick blev skadad. Efter någon enstaka dålig match har det rullat på. Han tar det som försvaret ger honom, är inte rädd för att chansa och har kastat fler djupa bollar än någon annan quarterback i NFL. Han har dessutom lyckats rätt bra med det och snittar flest yards per passning i ligan. Dessutom har han bara kastat två interceptions på hela året, jämfört med 27 touchdowns.

Det ska bli intressant att se hur Saints hanterar Foles och den offensiv han styr i Philadelphia. Den unga quarterbacken är väldigt, väldigt bra mot blitzen på grund av sin förmåga att läsa försvaren. Men han har det betydligt tuffare under press då försvaret bara skickar sin vanliga enhet. Här har New Orleans duktiga kantspelare, Cameron Jordan och Junior Gallette, en viktig roll att spela.

Men mycket av Eagles framgångar hänger så klart på den atletiska offensiva linjen ledd av lysande spelare som Jason Peters och Evan Mathis. Bakom dem springer LeSean McCoy, running back, och tillsammans är de inte roliga att möta. Ingen väntar sig att Saints försvar kan stoppa dem helt. Att begränsa stora spel till Jackson/Cooper samt tvinga Eagles att genomföra långa, tuffa serier är ett måste.

För på andra sidan står Sean Payton och hans stjärnspelare Drew Brees. Tillsammans kan de skapa magi med de anfallsvapen de har till sitt förfogande. Läs gärna mer om New Orleans anfallsfilosofi här. Om hur flexibla spelare sätter motståndarna i tuffa situationer.

Eagles försvar har vaknat till liv på senaste tiden och har potential. Men ett varnande finger för Brees långa bollar efter att han har lurat bort någon av Philadelphias tveksamma safetys med blicken.

I slutändan tror jag att Saints blir för starka. De har varit i den här situationen många gånger tidigare. Det finns en risk att Eagles känner att de redan har uppnått sitt mål, även fast spelarna säger annorlunda. Men det är jämnt. Saints är inte något fulländat lag och Eagles kan nog sticka dem ett par gånger.

Avslutningsvis vill jag ösa lite beröm över hur fantastiskt Michael Vick har skött sig under hela den här tiden, trots sitt tveksamma förflutna, och givit Nick Foles sitt fulla stöd. Dessutom tycker jag att ni ska hålla ett öga på duellen mellan Saints tight end Jimmy Graham och Eagles unga linebacker Mychal Kendricks i mitten av planen.

Skrivet av Erik Almgren och Mattias Olsson.


Vad tror DU om lördagens matcher?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.


Nyheter

To Top