Analyser

Stora starka SEC

Southeast Conference är, fortfarande, utan något tvivel den överlägset största, bredaste och mest framgångsrika konferensen i collegefotbollen.

Visst, andra lag kan mäta sig med de bästa från SEC men ljust bredden samt att vi alltid ser lag med i toppen är unikt. BCS eran med att spela en finalmatch om vem som skulle krönas nationell mästare startade 1998 med att Tennessee vann och av de 18 mästarna som krönts har 10 kommit från SEC. De senaste 10 åren har SEC tagit hem titeln 8 gånger. Alabama har 4 titlar de senaste 7 åren och många har dem som favorit även i år. Behövs väl egentligen inte flaggas mer än så för mäktiga SEC.

 

SEC East

1. Tennessee

En del hajp kring Butch Jones mannar redan förra året, men i år verkar de flesta eniga om att Vols tar steget tillbaka in i finrummet. Man har väldigt många bra spelare som kommer tillbaka på båda sidorna. I offensiven är man ett ordentligt hot på marken med underskattade RB:en Jalen Hurd och QB:en Joshua Dobbs. Försvaret ser bra ut rätt igenom med en av landets bästa linjespelare Derek Barnett, cornern Cam Sutton och LB:en Jalen Reeves-Maybin. Det är lite nu eller aldrig för Tennessee i år.

 

2. Georgia

Bulldogs har tappat väldigt mycket talang i försvaret, men samtidigt har man lockat över Alabamas defensiva guru Kirby Smart som huvudtränare. Kan smart prestera som huvudtränare redan sitt första år? Offensiven ser fortsatt bra ut med ett riktigt vasst RB-par i Nick Chubb och Sony Michel, frågan är vilken form Chubb är i efter sin tunga skada förra året? Ska även bli spännande att se freshman QB:en Jacob Eason som är en av de mest lovande i landet. Allt handlar om hur snabbt Smart kommer in i det som HC och hur försvaret överlever tappet av alla nyckelspelare.

 

3. Florida

Överraskade många förra året när coach McElwain redan sitt första år ledde Gators till seger i SEC East. Men precis som Georgia har man tappat lite för många nyckelspelare i försvaret för att upprepa. Försvaret var nyckeln för Florida förra året och var ett av landets bästa. Men, försvaret har fortfarande mycket talang kvar och kommer fortsätta att leda laget, håll ögonen på LB Jarrad David och CB Jalen Tabar. Offensiven såg ut att vara på gång innan den på nytt brakade ihop förra året, ny transfer QB in är ett frågetecken, men ser ut som Del Rio i varje fall har ett par bra receiver att kasta till med Antonio Callaway i spetsen.

 

4. South Carolina

Första året utan Steve Spurrier som HC för Gamecocks känns märkligt. Nya coachen Will Muschamp kan det där med försvarsspel, men som HC i Florida gick det väl inte fullt så bra. SC hade en bedrövlig säsong förra året och kommer att vara bättre i år. Men man är inte nära det lag som under en längre tid utmanade om SEC East titeln. Försvaret såg ok ut innan LB:en Skai Moore skadade sig och är borta hela året. Offensiven känns också som ett stort frågetecken med många nya oprövade spelare. Räkna med grisiga försvarsvinster för SC.

 

5. Missouri

Har nått överraskande bra resultat i SEC tack vare ett riktigt stabilt försvar som ständigt är topprankade i SEC, vilket vanligtvis betyder topprankade i landet. Problemet är att det är precis tvärtom när man kollar på offensiven. Förra året var det stundtals komiskt att studera hur lagets offensiv drive efter drive satte sig i omöjliga situationer. Nya QB:en Drew Lock ser spännande ut och man har en av landets bästa pass rushers, som vanligt, i Charles Harris. Men offensiven ser fortfarande bedrövligt ut så det kommer bli ett tufft första åt för coach Barry Odom.

 

6. Kentucky

Inte mycket som skiljer lagen bakom Florida så UK kan lika väl hamna fyra, men känns fortfarande lite för bekvämt att lägga Wildcats här. Precis som förra året känns det som det är offensiven som ska göra det. QB Drew Barker gjorde det riktigt bra när han fick chansen förra året och till sin hjälp har han RB Boom Williams och WR Garrett Johnson. Allt bra hittills, problemet är att man inte har så mycket mer. I SEC där springspelet ofta är nyckeln så kan man inte försvara så bedrövligt mot spring som UK gjorde förra året, ser inte att man kommer att göra det så mycket bättre i år.

 

7. Vanderbilt

Vandy hade ett par år där man gick från SEC’s slagpåse till den häftiga uppstickaren. Men förra året var det som vanligt igen, bottenlag i SEC som i bästa fall vågar hoppas på att ta i varje fall en skalp per säsong. Offensiven har rutin med RB Ralph Webb som en spännande spets. Försvaret ser tyvärr betydligt svagare ut med undantag för suveräna LB:en Zach Cunningham. Man må vara Harvard of the South, tyvärr stämmer även det när det kommer till fotboll.

 

 

SEC West

 

1. LSU

Jag har låst fast min tro att det i år är LSU’s år. Efter ett turbulent 2015 med ryckten om att Les Miles skulle få sparken tror jag man i år samlar sig som ett lag och visar alla vad man kan. Jag kan rabbla spelare i mängder på båda sidor av bollen men stannar vid att man har toppspelare på i stort sett varje position. Jag tror allt hänger på hur QB Brandon Harris presterar, han är mitt frågetecken för man kan inte räkna med att RB Leonard Fournette ska fixa festen varje helg.

 

2. Alabama

Känns konstigt att tippa Bama som tvåa och jag skulle inte alls bli förvånad om jag har fel här. Trots att man, som vanligt, skickat iväg en hel container spelare till NFL har man ett riktigt fint lag att mönstra och framförallt i försvaret med DE Jonathan Allen, LB Reuben Foster och LB Tim Williams i spetsen. Jag ser däremot en del frågetecken i offensiven med en ny startande QB, ingen superstjärna som RB och vars stjärntackle varit i blåsväder under våren.

 

3. Ole Miss

Ole Miss tappade stora delar av sin gyllene rekryteringsklass till NFL och de nyckelspelarna blir inte enkelt att ersätta. Men man har en del kvar och en del spännande på gång in. QB Chad Kelly blandar och ger men känns trygg där bak. Men för att kunna förlita sig på sin offensiv måste de få igång någonting i springspelet. Försvaret är svårt att spå då det visserligen är många lovande men väldigt lite rutin, mycket hänger på CB Tony Bridges här.

 

4. Mississippi State

De flesta tippar M-State i botten av SEC West och jag kan förstå dem då man står inför ett generationsskifte utan QB Dak Prescott som vann matcher på egen hand för Bulldogs och i stort sett plockade varje rekord i skolans historia. Man har tre tuffa bortamatcher mot LSU, Alabama och Ole Miss men annars ser deras schema hyfsat bekvämt ut. Man är ett sämre lag än förra året och man kommer inte nå tnio segrar, men ser det inte som omöjligt att Dan Mullen kan skrapa ihop sju eller åtta.

 

5. Auburn

Svårt att veta var Auburn står och här är jag osäker. Var ordentligt hajpade förra året och levde inte upp till det alls. Såg bättre ut i slutet vilket gör att jag varken vågar hylla eller såga dem. Vart står QB Sean White? Får han igång det har man vapen i RB Jovon Robinson och WR Marcus David med en bra linje. Försvaret har tappat en hel del men har fortfarande kvar DE Carl Lawson som kommer bli nyckeln. Ny spännande DC i Kevin Steele.

 

6. Arkansas

Älskar att kolla på Arkansas och deras tunga offensiv. Men frågan är hur tung den är i år. Tappat båda sina RB’s, QB Allen och stora delar av sin imponerande linje. Linjen kommer fortfarande att prestera och ge nästa RB upp en chans, men känns lite mer skralt än vanligt. Försvaret kommer i stort sett tillbaka med samma manskap som förra året, problemet är väl att de mannarna inte såg vidare bra ut.

 

7. Texas A&M

Aggies har verkligen imponerat sen man flyttade till SEC och lyckats locka till sig en mängd bra atleter. Problem de senaste åren är att man gång på gång lyckats sätta krokben på sig själva. Förra året hade man 111 bra QB’s kändes det som men man lyckades inte finna kontinuitet hos någon vilket ledde till en onödig rotation som i sin tur ledde till att alla flydde till andra skolor. Man har en spännande receivergrupp med Josh Reynolds, Speedy Noil och Christian Kirk men man får nu förlita sig på en QB som petades i Oklahoma. Försvaret är för en gångs skull lagets styrka med landets bästa DE Myles Garrett i spetsen.

Nyheter

To Top