Nyheter

Johnny Manziel, QB, Texas A&M

NFL Supporter har kollat på de hetaste spelarna inför draften 2014. Vårt mål är inte att skriva om hur de dominerade i college utan vad de kan göra i NFL. Nu: Johnny Manziel.

Namn: Johnny Manziel
Position: Quarterback
Skola: Texas A&M
Längd: 1.85 m
Vikt: 95 kilo

ManzielSatt och funderade på det bästa sättet att inleda en analys av Johnny Manziel. Annorlunda, spännande, galen? Vinnare, ledare, oansvarsfull? Det är nog dumt att försöka sätta en etikett på Johnny Football. Som spelare är han rätt unik. Personligen har jag varit lite skeptisk till Manziels självklara plats i NFL. Inte för att jävlas, jag älskar att se honom spela och håller verkligen tummarna för att han ska lyckas. Men det är svårt att föreställa sig hans spelstil i NFL.

När man analyserar Johnny Manziel är det en berg- och dalbana. Det blir mycket på plus-sidan men tyvärr även en hel del på minus-sidan. Han gör inte alltid som tränarna hade tänkt men på något sätt löser han det ändå. Det är därför alla tjatar om att Manziel måste komma till ett lag där tränarna anpassar sig efter hans kvaliteter. Vi börjar med de positiva sakerna.

Johnny Manziel har utvecklats enormt som passare det senaste året. Han har en bra arm och träffsäkerheten är det inget fel på. Manziel är kungen av improvisation och hittar oftast ett sätt att flytta kedjorna. Han är atletisk och är alltid ett hot att springa bollen. Väl utanför fickan är han kvick och svår att få händerna på. Det tvingar försvaret att spela mer passivt. Manziel har en riktigt bra deep ball och ger allt som oftast sina lagkamrater en chans att komma upp och göra ett spel.

Manziel spelar med passion, en nästan brinnande vilja att vinna. Många gånger får han med sig sina lagkamrater och tvingar fram en vinst ur ett omöjligt läge, se matchen mot Duke. Det här leder så klart till att han ibland försöker göra för mycket själv.

Men det finns som sagt saker som oroar med Johnny Manziel. Han försöker ofta hitta det stora spelet och antingen ignorera, eller ännu värre inte se, omarkerade medspelare. I Texas A&M kunde han ibland stå 6-7 sekunder eller ännu längre och leta alternativ. Det är bara att glömma i NFL. Efter fyra sekunder ligger du på rygg. Självklart går det att springa runt, undvika pressen med någon piruett och skapa stora spel på det då och då, som Roethlisberger, Wilson och Newton ofta gör, men det är vid enstaka tillfällen och inte en spelstil.

Manziel har en ovana att kasta ur balans. Då kan det bli sämre än nödvändigt. Han tar också en hel del stora smällar. Killen är tuff men inte särskilt stor. Han har drabbats av flera skador under sin collegekarriär och värre kommer det bli i NFL om han fortsätter med sin ganska vårdslösa stil. Vi har heller inte fått se Manziel spela en hel match från fickan. Det kommer försvar att tvinga honom till på nästa nivå. Det är också ganska ovanligt att se honom bakom sin center och ta emot bollen, istället för några yards bak.

Sammantaget är Johnny Manziel än iögonfallande talang och det kommer att bli spännande att följa experimentet när han ska ge sig in i proffsvärlden. Kanske har vi bara skrapat på ytan av vad Manziel är kapabel till? Personligen tycker jag att det skulle kännas läskigt att välja honom topp 10 framför en tydligare pjäs. I slutet av första rundan skulle känns mer rimligt. Men mycket talar för att Manziel går högt. En sak vet jag, det ska bli kul att hänga med på resan.

<<< LÄS OM FLER SPELARE I DRAFTEN 2014 >>>

Nyheter

To Top