Nyheter

JaMarcus Russell och vägen tillbaka

JaMarcus Russell valdes först i draften 2007. Han var talangen som slarvade bort karriären på bara några år. Fallet från toppen var hårt och nu försöker Russell komma tillbaka.

Alla känner till hans namn. Det har toppat åtskilliga listor. Hans karriär och öde har satt stora spår i ligans historia. Regler och avtal har skrivits om på grund av honom. Nej, det är inte Brady eller Manning det handlar om. Men JaMarcus Russell är nästan lika känd som de två.

Russell spelade quarterback för LSU Tigers och tack vare en unik talang och rejäl arm valdes han sedemera först i draften 2007. Det var Oakland Raiders som tog honom. Valet har kritiserats och hånats av många sedan dess, inte minst av fans för andra klubbar, men faktum är att Raiders knappast var ensamma om att hålla JaMarcus Russell högt.

Det fanns frågetecken om hans mognad och kärlek till sporten redan innan draften. Men många blev bortblåsta av den stora talangen. I Raiders kom han in i en dålig situation, gick från fattig stjärna till rik medelmåtta och drabbades av ett gäng personliga tragedier på kort tid. Det blev för mycket för en ung kille som saknade det driv som de stora spelarna har.

Sagt om JaMarcus2

JaMarcus Russell inledde sin karriär i NFL med att strejka för ett bättre kontrakt. Hans spel på planen var väldigt upp och ned de första två åren. Men utvecklingen gick för långsamt och 2009 blev Russell bänkad i flera matcher. Inför säsongen 2010 kom han till träningslägret rejält överviktigt, uppe på nära 145 kilo.

Raiders klippte banden med sin unga stjärna innan säsongen började. Han provtränade för några andra lag men ett dåligt rykte och missbruksproblem stoppade dem från att ge Russell en chans.

Arvet efter JaMarcus

Låt oss bortse från personen JaMarcus Russell och se vad hans äventyr i NFL har haft för andra konsekvenser. Det mest uppenbara är att hans kontrakt på drygt 400 miljoner kronor, varav 200 miljoner var garanterade, drev på utvecklingen att införa nya regler som rejält har sänkt lönen för rookies. I dag måste de unga killarna först bevisa att de är värda de stora pengarna.

Lag och deras scouter har också blivit mer medvetna om hur lätt det är att bli förtrollad av en bra träning. En spelare som har all talang och är bäst i världen mitt i veckan behöver inte vara någonting att ha i en matchsituation.

Vägen tillbaka

Det finns inte någonting mer amerikanskt än en historia om någon som kravlar sig upp ur avgrunden. Mot all odds. Nu ska vi inte jämföra den oansvariga mångmiljonären Russell med en enbent hemlös i ghettot, men med tanke på hans förutsättningar har han fallit långt ned. Den största skadan har nog Russells ego tagit. Prova att googla hans namn. Försök att hitta ett positivt ord.

russelgarciaDe senaste månaderna har Russell arbetat hårt för att komma tillbaka. Han har tränat sex gånger i veckan med Jeff Garcia, en före detta quarterback som spelade i NFL. Russell har gått ned till drygt 130 kilo, vilket inte är så väldigt långt från hans vikt i college, och har väckt ligans intresse.

Slitet har resulterat i en provträning med Chicago Bears. Även Baltimore Ravens sägs vara väldigt intresserade. Och varför inte? JaMarcus Russell verkar ha växt upp en hel del och är fortfarande bara 27 år gammal. Yngre än Brandon Weeden till exempel. Utan att ha sett honom kasta får man gissa att den stora armen är sig lik.

Det lag som satsar på Russell kommer dessutom att få honom billigt och egentligen helt utan risk. Kanske kan man få sig en spelare som kan bli en riktigt bra backup. Högre än så kan man nog inte sikta i dagsläget. Men om det går vägen skulle han inte vara den första spelare att komma tillbaka på det här sättet.

JaMarcus Russell är på gränsen att få någonting väldigt ovanligt. En andra chans. Förhoppningsvis gör han allt i sin makt för att förvalta den.


Är JaMarcus Russells äventyr i NFL dömt att misslyckas?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter!


Nyheter

To Top